Cene kobalta porasle 50% od septembra

Cene kobalta porasle 50% od septembra

Cena kobalta, glavne komponente litijum-jonskih baterija, porasla je skoro 50% od septembra prošle godine, dostigavši najviše nivoe u poslednjih pet godina.

Trenutno se kobaltom trguje po ceni od oko 8,6 dolara za kilogram. Stučnjaci predviđaju da bi cene kobalta mogle nadmašiti one iz vremena pre finansijske krize 2008. godine, usled strožije kontrole emisije gasova i rasta proizvodnje električnih vozila, naročito u Kini.

U proizvođaču kobaltnih soli “eCobal Solutions” procenjuju da će 2020. godine čak 75 odsto litijum-jonskih baterija koje se koriste u električnim automobilima sadržavati kobalt , jer ovaj metal povećava period između dva punjenja baterija.

Ukupna globalna potražnja za kobaltom prošle je godine iznosila oko 100.000 tona, od čega je oko polovine iskorišćeno za proizvodnju baterija za električne automobile, a koristi se i za mobilne telefone, laptopove i digitalne kamere.

“Kada je u pitanju ukupna potražnja, električna vozila su u 2016. godini potrošila samo oko 6,5 odsto prerađenog kobalta. Taj udeo će se povećati na 16,9 odsto do 2021. godine, što će podići potražnju do skoro 130 hiljada tona”, procenjuje Edward Spencer, u “CRU Group”.

“CRU Group” predviđa da će 2021. godine u svetu biti prodano ukupno 4,4 miliona električnih i hibridnih automobila, i više od šest miliona do 2025. godine, u poređenju sa 1,1 milion prodatih prošle godine.

www.earthtimes.org

www.earthtimes.org

Trgovci gomilaju zalihe u očekivanju još veće cene

Posle skoro sedam godina prekomerne ponude i suficita, tržište se usled pogoršanih uslova na strani snabdevanja kreće u pravcu deficita, smatraju stručnjaci.

Skoro 60 odsto globalnih zaliha kobalta nalazi se u, politički rizičnoj i nestabilnoj, Demokratskoj Republici Kongo. Istovremeno, mnogi trgovci su počeli gomilati zalihe, kupivši većinu metala u decembru 2015. godine, kada se zbog viška na tržištu za više od 2000 tona, kobaltom trgovalo po ceni oko 4,5 dolara za kilogram.

Skoro 98% kobalta se dobiva kao nusproizvod u proizvodnji bakra i nikla, tako da je investiranje u čist kobalt “lukav potez”.

“Trgovci kupuju kobalt sa namerom da “sede” na njemu i čekaju da cena poraste do 12 dolara po kilogramu i više”, kažu u “eCobal Solutions”.

Prošle su godine taj metal kupovali Pala Investments, fond sa sedištem u Švajcarskoj fokusiran na rudarski sektor, i Shanghai Chaos Investment, jedan od najvećih kineskih robnih fondova, navode izvori u industriji, odbijajući precizirati iznose, prenosi Reuters.

U Pala Investmentsu nisu želeli komentarisati tu informaciju dok u kineskom fondu nisu odgovorili na pozive Reutersa.

“Buduća potražnja za kobaltom u sektoru električnih vozila čini se opipljiva i pozitivnija je nego što se prvobitno očekivalo”, reko je neimenovani menadžer u fondu, fokusiran na robu.

“Kina ima neke agresivne planove po pitanju električnih vozila… To će biti glavni pokretač rasta potrošnje kobalta”, dodaje.

Previous Laponija postaje prepoznatljiva na turističkoj karti sveta
Next Vučićeva inicijativa o uspostavljanju Carinske unije na Balkanu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze porasle, funta stabilna

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima iz regije, dok je britanska funta stabilna uoči početka pregovora o Brexitu.

Najvažnije vesti 0 Comments

Vučić i indijski premijer Modi razgovarali o saradnji i trgovinskoj razmeni dve zemlje

Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas u Gandinagaru sa predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, jačanju ekonomske saradnje i trgovinske razmene, saopšteno je iz

Najvažnije vesti 0 Comments

Saudijska Arabija spremna za svet bez fosilnih goriva

U trenucima kada pumpa rekordne količine nafte, Saudijska Arabija se sprema za vreme kada fosilnog goriva na koje se oslanja njihov budžet više neće postojati.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply