Cene kobalta porasle 50% od septembra

Cene kobalta porasle 50% od septembra

Cena kobalta, glavne komponente litijum-jonskih baterija, porasla je skoro 50% od septembra prošle godine, dostigavši najviše nivoe u poslednjih pet godina.

Trenutno se kobaltom trguje po ceni od oko 8,6 dolara za kilogram. Stučnjaci predviđaju da bi cene kobalta mogle nadmašiti one iz vremena pre finansijske krize 2008. godine, usled strožije kontrole emisije gasova i rasta proizvodnje električnih vozila, naročito u Kini.

U proizvođaču kobaltnih soli “eCobal Solutions” procenjuju da će 2020. godine čak 75 odsto litijum-jonskih baterija koje se koriste u električnim automobilima sadržavati kobalt , jer ovaj metal povećava period između dva punjenja baterija.

Ukupna globalna potražnja za kobaltom prošle je godine iznosila oko 100.000 tona, od čega je oko polovine iskorišćeno za proizvodnju baterija za električne automobile, a koristi se i za mobilne telefone, laptopove i digitalne kamere.

“Kada je u pitanju ukupna potražnja, električna vozila su u 2016. godini potrošila samo oko 6,5 odsto prerađenog kobalta. Taj udeo će se povećati na 16,9 odsto do 2021. godine, što će podići potražnju do skoro 130 hiljada tona”, procenjuje Edward Spencer, u “CRU Group”.

“CRU Group” predviđa da će 2021. godine u svetu biti prodano ukupno 4,4 miliona električnih i hibridnih automobila, i više od šest miliona do 2025. godine, u poređenju sa 1,1 milion prodatih prošle godine.

www.earthtimes.org

www.earthtimes.org

Trgovci gomilaju zalihe u očekivanju još veće cene

Posle skoro sedam godina prekomerne ponude i suficita, tržište se usled pogoršanih uslova na strani snabdevanja kreće u pravcu deficita, smatraju stručnjaci.

Skoro 60 odsto globalnih zaliha kobalta nalazi se u, politički rizičnoj i nestabilnoj, Demokratskoj Republici Kongo. Istovremeno, mnogi trgovci su počeli gomilati zalihe, kupivši većinu metala u decembru 2015. godine, kada se zbog viška na tržištu za više od 2000 tona, kobaltom trgovalo po ceni oko 4,5 dolara za kilogram.

Skoro 98% kobalta se dobiva kao nusproizvod u proizvodnji bakra i nikla, tako da je investiranje u čist kobalt “lukav potez”.

“Trgovci kupuju kobalt sa namerom da “sede” na njemu i čekaju da cena poraste do 12 dolara po kilogramu i više”, kažu u “eCobal Solutions”.

Prošle su godine taj metal kupovali Pala Investments, fond sa sedištem u Švajcarskoj fokusiran na rudarski sektor, i Shanghai Chaos Investment, jedan od najvećih kineskih robnih fondova, navode izvori u industriji, odbijajući precizirati iznose, prenosi Reuters.

U Pala Investmentsu nisu želeli komentarisati tu informaciju dok u kineskom fondu nisu odgovorili na pozive Reutersa.

“Buduća potražnja za kobaltom u sektoru električnih vozila čini se opipljiva i pozitivnija je nego što se prvobitno očekivalo”, reko je neimenovani menadžer u fondu, fokusiran na robu.

“Kina ima neke agresivne planove po pitanju električnih vozila… To će biti glavni pokretač rasta potrošnje kobalta”, dodaje.

Previous Laponija postaje prepoznatljiva na turističkoj karti sveta
Next Vučićeva inicijativa o uspostavljanju Carinske unije na Balkanu

You might also like

Društvo 0 Comments

Prosečna neto plata u Srbiji 47.814 dinara

Prosečna neto zarada u Srbiji u martu ove godine iznosila je 47.814 dinara i veća je nego u februaru nominalno za 1,8 odsto, a realno za 1,6 odsto, saopštio je

Wall Street: Energetski i finansijski sektor podigli indekse

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija blago porasle, nakon dva dana pada, pri čemu su najviše ojačali finansijski i energetski sektor.

Najvažnije vesti 0 Comments

Zorana Mihajlović: Izgradnja jeftinih stanova počinje do maja 2018.

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da najkasnije u maju 2018. godine počne izgradnja prvih 400.000 metara kvadratnih jeftinih stanova za vojsku, policiju i službe bezbednosti u više gradova

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply