Dijamanti spašavaju Bocvanu od recesije

Dijamanti spašavaju Bocvanu od recesije

Izvoz nebrušenih dijamanata spasio je ekonomiju Botcvane u 2016. godini od daljneg urušavanja.

Prema podacima Centralne banke Bocvane, izvoz nebrušenih dijamanata u 2016. godina je iznosio 4,02 milijarde dolara. U četvrtom kvartalu je izvoz dijamanata porastao na 1 milijardu dolara, u poređenju sa 114,1 milion dolara godinu dana ranije.

Prekomerna ponuda na globalnim tržištima uslovila je pad izvoza dijamanata za 34%, što je pogodilo kompanije orjentisane na rudnike u Bocvani, poput De Beers-a koji je zabeležio pad prodaje za 36 odsto.

Zahvaljujući oporavku tržišta dijamanata, ukupan izvoz Bocvane, u kojem dijamanti učestvuju sa 83%, porastao je 2016. godine za 21 odsto, procene su Ministarstva finansija.

Predstavljajući budžet za 2017. godinu, ministar finansija Kenneth Matambo je rekao da je prema preliminarnim podacima BDP Bocvane porastao 2,9 odsto u 2016. godini, a da se u ovoj godini očekuje rast BDP-a od 4,2 odsto.

Privreda Bocvane je u 2014. zabeležila rast od 4,1 dok je godinu dana kasnije pala za 1,7 odsto.

Eksploatacija dijamanata omogućila je Bocvani da u 30 godina postigne najveći privredni rast u svetu. Turizam je druga najveća privredna grana i procenjuje se da doprinosi 12% ukupnom BDP-u.

Izvor:Agencije
Previous Inđija: U planu izgradnja novog poslovnog centra
Next Bački Petrovac: Opštinski stanovi i druge nepokretnosti idu na licitaciju

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Jakobsen: Tržište paniči oko Brexita, ali Turska je ključna

Tržište je zauzeto paničenjem oko Brexita, međutim, glavni ekonomista Saxo banke Steen Jakobsen smatra da je Turska u ovom trenutku ključna. 

Makroekonomija 0 Comments

Javni dug Srbije u oktobru veći za 460 miliona evra

Na kraju oktobra 2016. godine javni dug Srbije iznosio je 24,59 milijardi evra, što je za 460 miliona više nego u septembru, prema upravo objavljenom Izveštaju Ministarstva finansija o tekućim

Makroekonomija 0 Comments

Privredni rast Srbije bi u ovoj godini mogao biti znatno iznad prognoziranih 1,8 odsto

Narodna banka Srbije (NBS) smatra da nedavno objavljeni rezultati statističkog zavoda ukazuju na to da postoji prostor da privredni rast u ovoj godini bude znatno iznad februarske prognoze od 1,8

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply