Wall Street: Fed nagovestio povećanje kamata, berzanski indeksi na novim rekordnim visinama

Wall Street: Fed nagovestio povećanje kamata, berzanski indeksi na novim rekordnim visinama

Indeksi na američkim berzama u utorak su dostigli nove rekorde, četvrti dan zaredom, nakon što je predsednica američke centralne banke nagovestila mogućnost povećanja kamatnih stopa, ranije nego se prethodno očekivalo.

Tokom izlaganja Janet Yellen pred Komitetom za bankarstvo američkog Senata indeksi su se kretali između gubitaka i dobitaka. Kako su investitori njezino izlaganje protumačili da bi Fed već u martu mogao povećati kamatne stope indeksi su krajem dana snažno porasli, predvođeni bankarskim sektorom, kojem najviše odgovara povećanje kamatnih stopa. Sektori nekretnina i komunalnih usluga su, naprotiv, pali.

U utorak je Dow Jones ojačao 92,25 poena, odnosno 0,5%, na rekordnih 20.504, 41 poena. Indeks S&P 500 porastao 0,40 odsto, na 2.337,58 rekordnih poena, dok je Nasdaq indeks zatvorio na nivo 5.782,57 poena, odnosno 0,32 veći u odnosu na prethodno trgovanje, što je takođe najviši nivo.

U pripremljenom govoru, predsednica Fed-a je juče rekla da se najveća svetska ekonomija dovoljno poboljšala da bi moglo da se razmotri podizanje kamatnih stopa u narednim mesecima.

Yellen je tokom svedočenja u Kongresu rekla da očekuje da ekonomija nastavi sa skromnom ekspanzijom, ali i upozorila da bi predugo čekanje da se podignu kamatne stope moglo da izazove skok inflacije i primora Federalne rezerve da u budućnosti naglo podignu kamatne stope, čime bi bio ugrožen ekonomski rast.

“Ne bi bilo mudro predugo čekati sa povećanjem kamatnih stopa, jer bi to potencijalno zahtevalo da FOMC ubrzano podiže kamatne stope, što bi poremetilo finansijska tržišta i gurnulo ekonomiju u recesiju” dodala je ona.

Predsednica Fed-a nije ponudila konkretnije detalje o vremenu i tempu povećanja kamatnih stopa. U anketi Bloomberga, sada 34% investitora veruje da će američka centralna banka povećati kamatne stope na sledećem zasedanju 14-15. marta, u poređenju sa 30 odsto, pre predstavljanja polugodišnjeg izveštaja.

Izvor:Agencije
Previous Javni snabdevači optužuju "Srbijagas" zbog uvećanih januarskih računa
Next Azijske berze zabeležile skok, dolar jači

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Zlato na najvišem nivou u tri meseca

Geopolitička neizvesnost i nesigurnost po pitanju ekonomske politike Trampove administracije pogurala je cenu zlata na nove najviše nivoe u poslednja tri meseca.

Beogradska berza: Slab promet, akcije Aerodroma dominirale

Drugi trgovački dan u sedmici doneo je izuzetno slab promet, dok je reperni indeks akcija, Belex15, ojačao 0,6% na 730,7 poena.

Azijske berze: Skok indeksa zbog dobrih američkih podataka

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija porasle, drugi dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz američke ekonomije, dok su trgovinske tenzije između SAD-a i Kine trenutno

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply