Evropske berze: Berze podstaknute bankarskim sektorom

Evropske berze: Berze podstaknute bankarskim sektorom

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija su porasle, najviše u finansijskom sektoru, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima banaka i mogućem povećanju kamata Feda već u martu.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 odsto, nakon što je juče stagnirao.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,45 odsto, na 7.302 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,60 odsto, na 11.839 bodova, a pariski CAC 0,50 odsto, na 4.919 bodova.

Najviše je, 1,2 odsto, jutros ojačao finansijski sektor, pri čemu je cena akcije Credit Agricole skočila više od 3 odsto, jer je ta francuska banka u proteklom tromjesečju ostvarila bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Bankarski sektor podstaknut je i naznakama da bi američka centralna banka mogla povećati ključne kamatne stope već u martu, što bi išlo u prilog profitabilnosti banaka, koje su već duže vreme pod pritiskom niskih marži zbog rekordno niskih kamata.

A očekivanja o skorašnjem povećanju kamata u SAD-u porasla su nakon što je juče predsednica Feda Janet Yellen rekla da ne bi bilo mudro predugo čekati s povećanjem kamata.

Yellen je u izveštaju Kongresu poručila da bi odlaganje povećanja kamata moglo naterati Fed da kasnije brže zateže monetarnu politku, što bi moglo izazvati recesiju.

Američki predsednik Donald Trump najavio je smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje te investicija u infrastrukturu, što će, kako se očekuje, ubrzati rast američke ekonomije.

No, to će izazvati i rast inflacije, pa će Fed morati ubrzati tempo povećanja kamata. Tako se procenjuje da će u ovoj godini kamate blago povećati u tri navrata.

I na azijskim berzama cene akcija jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 10,00 sati bio u plusu 0,9 odsto, dostigavši najviši nivo u 19 meseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 1,0 odsto, na 19.437 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous HTC: Veća prodaja, manji gubitak
Next MMF: Srbija mora smanjiti troškove za neprofitabilna javna preduzeća

You might also like

Grčka dobija pomoć, najveći pad prinosa na obveznice u mesec dana

Prinosi na 10-godišnje grčke državne obveznice su pali na najniži nivo u poslednjih mesec dana.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze ojačale drugi dan zaredom, dolar oslabio

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle drugi dan zaredom, zahvaljujući novom rekordu S&P 500 indeksa na Wall Streetu nakon što su SAD i Maksiko postigli dogovor o trgovini.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Cene akcija na najvišim nivoima

Na azijskim su berzama u ponedeljak cene akcija dostigle najviše nivoe u dve godine, no trguje se oprezno zbog raketnog testiranja Severne Koreje, masovnog hakerskog napada i slabih pokazatelja iz

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply