Ukrajinski BDP skočio i pored krize u zemlji

Ukrajinski BDP skočio i pored krize u zemlji

U četvrtom kvartalu 2016. godine privreda Ukrajine zabeležila je iznenađujuće visoku stopu rasta od skoro pet procenata.

Time je nastavljen put postojanog izlaska iz dvogodišnje recesije.

Državni zavod za statistiku Ukrajine objavio je da je bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 4,7 odsto u periodu oktobar-decembar 2016. u odnosu na isto tromesečje prethodne godine, prenosi agencija AFP.

U saopštenju nije dat bilo kakv drugi komentar, dodaje francuska agencija i napominje da analitičari kažu da su zatečeni tako velikim privrednim skokom ove ratom pogđene bivše sovjetske republike.

“Iznenadila sam se. Moja procena rasta BDP-a je bila 3,3 odsto”, izjavila je za AFP Olena Bilan iz investicione kompanije “Dragon Capital” u Kijevu.

Ona visok privredni rast pripisuje pre svega većoj stambenoj tražnji i izgradnji, koji su, po njenoj proceni, zaslužni za oko 50 odsto, a možda i malo više ostvarenog pokazatelja.

Ukrajinska državna statistika nije dala podatak o BDP-u za celu 2016. godinu, a vladini zvaničnici očekuju da će on biti oko jedan odsto.

Analitičari kažu da je Ukrajini relativno lako da ostvari kratkoročni ekonomski bum, pošto se privreda “skupila” za 17 procenata između 2014. i 2015. godine, što znači da se njen visok rast duguje vrlo niskoj bazi i da ekonomija neće nastaviti ubuduće tako brz uspon.

Iz centralne banke predviđaju da će privredna ekspanzija u 2017. verovatno biti ograničena na oko dva procenta.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous WhatsApp dobija veću bezbednost
Next Javna licitacija Fabrike Šećera Bijeljina 22. marta

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija dobila od EU 80 miliona evra za podršku javne uprave

Ministarka zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Genoveva Ruiz Calavera potpisale su Finansijski ugovor za podršku temeljnoj transformaciji srpske

Makroekonomija 0 Comments

John Hardy: Jen skače jer Aso odbija velika očekivanja

Jen je preko noći porastao usled frustracija da se Japan ne kreće jasno napred sa „narednom fazom“ fiskalne koordinacije centralne banke, jer je japanski ministar finansija Aso izjavio da veličina

Makroekonomija 0 Comments

MMF smanjio prognozu američkog rasta na 2,2 odsto

Međunarodni monetarni fond umanjio je prognozu stope rasta američke ekonomije za ovu godinu, ali je izvršna direktorka MMF-a Christine Lagarde ipak rekla da je najveća svetska ekonomija “u dobroj formi”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply