Ukrajinski BDP skočio i pored krize u zemlji

Ukrajinski BDP skočio i pored krize u zemlji

U četvrtom kvartalu 2016. godine privreda Ukrajine zabeležila je iznenađujuće visoku stopu rasta od skoro pet procenata.

Time je nastavljen put postojanog izlaska iz dvogodišnje recesije.

Državni zavod za statistiku Ukrajine objavio je da je bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 4,7 odsto u periodu oktobar-decembar 2016. u odnosu na isto tromesečje prethodne godine, prenosi agencija AFP.

U saopštenju nije dat bilo kakv drugi komentar, dodaje francuska agencija i napominje da analitičari kažu da su zatečeni tako velikim privrednim skokom ove ratom pogđene bivše sovjetske republike.

“Iznenadila sam se. Moja procena rasta BDP-a je bila 3,3 odsto”, izjavila je za AFP Olena Bilan iz investicione kompanije “Dragon Capital” u Kijevu.

Ona visok privredni rast pripisuje pre svega većoj stambenoj tražnji i izgradnji, koji su, po njenoj proceni, zaslužni za oko 50 odsto, a možda i malo više ostvarenog pokazatelja.

Ukrajinska državna statistika nije dala podatak o BDP-u za celu 2016. godinu, a vladini zvaničnici očekuju da će on biti oko jedan odsto.

Analitičari kažu da je Ukrajini relativno lako da ostvari kratkoročni ekonomski bum, pošto se privreda “skupila” za 17 procenata između 2014. i 2015. godine, što znači da se njen visok rast duguje vrlo niskoj bazi i da ekonomija neće nastaviti ubuduće tako brz uspon.

Iz centralne banke predviđaju da će privredna ekspanzija u 2017. verovatno biti ograničena na oko dva procenta.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous WhatsApp dobija veću bezbednost
Next Javna licitacija Fabrike Šećera Bijeljina 22. marta

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Trump ima plan B u slučaju da dođe do bankrota

Trumpova administracija ima rezervni plan kako bi sprečila bankrot vlade po osnovu finansijskih obaveza. 

Najvažnije vesti 0 Comments

Vlada Srbije danas raspravlja o budžetu za 2017. godinu

Vlada Srbije bi na današnjoj sednici trebalo da raspravlja o predlogu državnog budžeta za 2017. godinu, u kojem će, po najavama nadležnih, više novca biti za kapitalne investicije.

Makroekonomija 0 Comments

Ruska privreda ubrzala u prvom kvartalu ove godine

Ruska privreda je u prvom kvartalu ove godine ubrzala rast započet krajem 2016. posle dve godine recesije, pokazuju statistički podaci.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply