Udvostručeno kreditiranje kineskih banaka zabrinulo analitičare

Udvostručeno kreditiranje kineskih banaka zabrinulo analitičare

U januaru su kineske banke povećale kreditiranje, uprkos naporima centralne banke da suzbije rizike koji potiču od višegodišnjeg eksplozivnog narastanja duga.

Banke su odobrile gotovo 2.030 milijardi juana (300 milijardi dolara) novih kredita u januaru, što je skoro duplo više u odnosu na 1.040 milijardi juana iz decembra, navodi se u saopštenju Narodne banke Kine, a prenosi agencija France presse.

Analitičari su, međutim, uznemireni zbog rasta kineskog duga, jer je zvanični Peking “preplavio” tržište kreditima kako bi podstakao privredni rast, navodi francuska agencija.

U nastojanju da smanji rizike, centralna banka je u poslednjih nekoliko nedelja pooštrila monetarnu politiku, podižući kratkoročne kamatne stope za zaduživanje, prvi put od 2013. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Vinogradari Srbije obeležili svoju slavu Svetog Trifuna
Next WhatsApp dobija veću bezbednost

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

Dejan Šoškić: Jačanje dinara nije dobro za najzdraviji deo privrede Srbije

Jačanje dinara prema evru ne odgovara najznačajnijem i najzdravijem delu privrede, koji koristi domaću radnu snagu i domaće repromaterijale i okrenut je izvozu, izjavio je profesor Ekonomskog fakulteta i bivši

Tema dana 0 Comments

NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na 3,5 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentna kamatna stopa ostane 3,5 odsto, saopštila je NBS.

Makroekonomija 0 Comments

IHS Markit: Evrozona uzletela nezapamćenim tempom

Privredni rast 19 zemalja evrozone ubrzao je u aprilu po najvećoj stopi u šest godina, pokazuje istraživanje kompanije za finansijske informacije IHS Markit.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply