Prošlogodišnji gubitak Credit Suissea 2,4 milijarde franaka

Prošlogodišnji gubitak Credit Suissea 2,4 milijarde franaka

Banka Credit Suisse u 2016. je zabeležila neto gubitak od 2,44 milijarde švajcarskih franaka, čime je nastavljen pritisak na izvršnog direktora Tidjanea Thiama da napravi preokret u poslovanju te druge po veličini švajcarske banke.

Banka sa sedištem u Zurichu je najavila kako će u 2017. otpustiti 5,500 zaposlenih, nakon ukidanja 7,250 radnih mesta u 2016., čime se približavaju zacrtanom planu uštede.

“Verujemo da smo u dobroj poziciji da nastavimo napredak s našim programom restruktuiranja u 2017. i 2018.”, izjavio je izvršni direktor Thiam.

U četvrtom tromesečju 2016., Credit Suisse je zabeležila neto gubitak od 2,35 milijardi švajcarskih franaka, najviše zbog nagodbe s američkim vlastima ′teške′ oko 2 milijarde dolara zbog optužbi za prodaju loših hipotekarnih hartija od vrednosti koje su izazvale svetsku finansijsku krizu 2008.

Tokom 18 meseci koliko je izvršni direktor, Thiem je preusmerio banku više prema upravljanju imovinom, a manje prema investicionom bankarstvu.

Credit Suisse je ponovno najavila i prodaju 20-30 odsto švajcarskog poslovanja putem inicijalne javne ponude (IPO). Kako su poručili iz banke, izdavanje i prodaja akcija zavisi od tržišnih uslova, kao i odobrenju od strane upravnog odbora.

Izvor: Agencije
Previous Samsung i Apple sklopili ugovor vredan 4,3 milijarde dolara
Next Rekordan gubitak Rolls-Roycea u 2016. godini

You might also like

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Šta treba znati o porezu na prenos apsolutnih prava?

U slučaju da želite da kupite stan u staroj gradnji koji je već bio u prometu, morate da znate da ste u obavezi da platite porez na prenos apsolutnih prava, koji

Tema dana 0 Comments

NIS: Akcionarima 46,61 dinar po akciji bruto

Skupština akcionara NIS-a odlučila je da akcionarima na ime dividende bude isplaćeno 6.948.003.644 dinara, odnosno 42,61 dinar po akciji bruto.

Prehrambena industrija 0 Comments

Banini u stečaj zbog kredita?

Fabrika konditora iz Banata dobro je poslovala sve do trenutka kada se zadužila kako bi izgradila novu fabriku 2012. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply