Prošlogodišnji gubitak Credit Suissea 2,4 milijarde franaka

Prošlogodišnji gubitak Credit Suissea 2,4 milijarde franaka

Banka Credit Suisse u 2016. je zabeležila neto gubitak od 2,44 milijarde švajcarskih franaka, čime je nastavljen pritisak na izvršnog direktora Tidjanea Thiama da napravi preokret u poslovanju te druge po veličini švajcarske banke.

Banka sa sedištem u Zurichu je najavila kako će u 2017. otpustiti 5,500 zaposlenih, nakon ukidanja 7,250 radnih mesta u 2016., čime se približavaju zacrtanom planu uštede.

“Verujemo da smo u dobroj poziciji da nastavimo napredak s našim programom restruktuiranja u 2017. i 2018.”, izjavio je izvršni direktor Thiam.

U četvrtom tromesečju 2016., Credit Suisse je zabeležila neto gubitak od 2,35 milijardi švajcarskih franaka, najviše zbog nagodbe s američkim vlastima ′teške′ oko 2 milijarde dolara zbog optužbi za prodaju loših hipotekarnih hartija od vrednosti koje su izazvale svetsku finansijsku krizu 2008.

Tokom 18 meseci koliko je izvršni direktor, Thiem je preusmerio banku više prema upravljanju imovinom, a manje prema investicionom bankarstvu.

Credit Suisse je ponovno najavila i prodaju 20-30 odsto švajcarskog poslovanja putem inicijalne javne ponude (IPO). Kako su poručili iz banke, izdavanje i prodaja akcija zavisi od tržišnih uslova, kao i odobrenju od strane upravnog odbora.

Izvor: Agencije
Previous Samsung i Apple sklopili ugovor vredan 4,3 milijarde dolara
Next Rekordan gubitak Rolls-Roycea u 2016. godini

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Dejan Šoškić: Istine i zablude o privrednom rastu Srbije

Uz investicije na nivou poslednjih par godina, neće biti ozbiljnijeg privrednog rasta, piše u komentaru za Politiku profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić.

Cena nikla porasla, Filipini zatvaraju više od 20 rudnika

Cena nikla na svetskim tržištima naglo je porasla nakon prošlonedeljne odluke najvećeg svetskog proizvođača, Filipina, da zatvore više od dvadeset rudnika, uglavnom nikla.

Kompanije 0 Comments

Kompanija Fercam otvorila predstavništvo u Beogradu

Italijanska transportno-logistička kompanija Fercam nastavila je ekspanziju u Evropi otvaranjem predstavništva u Srbiji. Fercam d.o.o. Beograd je zvanično počeo da radi 1. avgusta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply