Prošlogodišnji gubitak Credit Suissea 2,4 milijarde franaka

Prošlogodišnji gubitak Credit Suissea 2,4 milijarde franaka

Banka Credit Suisse u 2016. je zabeležila neto gubitak od 2,44 milijarde švajcarskih franaka, čime je nastavljen pritisak na izvršnog direktora Tidjanea Thiama da napravi preokret u poslovanju te druge po veličini švajcarske banke.

Banka sa sedištem u Zurichu je najavila kako će u 2017. otpustiti 5,500 zaposlenih, nakon ukidanja 7,250 radnih mesta u 2016., čime se približavaju zacrtanom planu uštede.

“Verujemo da smo u dobroj poziciji da nastavimo napredak s našim programom restruktuiranja u 2017. i 2018.”, izjavio je izvršni direktor Thiam.

U četvrtom tromesečju 2016., Credit Suisse je zabeležila neto gubitak od 2,35 milijardi švajcarskih franaka, najviše zbog nagodbe s američkim vlastima ′teške′ oko 2 milijarde dolara zbog optužbi za prodaju loših hipotekarnih hartija od vrednosti koje su izazvale svetsku finansijsku krizu 2008.

Tokom 18 meseci koliko je izvršni direktor, Thiem je preusmerio banku više prema upravljanju imovinom, a manje prema investicionom bankarstvu.

Credit Suisse je ponovno najavila i prodaju 20-30 odsto švajcarskog poslovanja putem inicijalne javne ponude (IPO). Kako su poručili iz banke, izdavanje i prodaja akcija zavisi od tržišnih uslova, kao i odobrenju od strane upravnog odbora.

Izvor: Agencije
Previous Samsung i Apple sklopili ugovor vredan 4,3 milijarde dolara
Next Rekordan gubitak Rolls-Roycea u 2016. godini

You might also like

Kompanije 0 Comments

Kinezi zainteresovani za Agrokor

Rešenje za Agrokorove probleme moglo bi doći iz sasvim neočekivanog smera, tačnije iz Kine. Pri tom uopšte ne insistiraju na većinskom udelu već na udelu koji će im dati “pravo

Banke i finansije 0 Comments

Ukrajina: Centralna banka ostala bez guvernera

Guverner Centralne banke Ukrajine Valerija Gontareva od danas prinudno odsustvuje sa posla, a njenu funkciju preuzeće zamenik guvernera Jakiv Smolij.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

MOL ostvario dobit od skoro milijardu evra prošle godine

MOL Grupa znatno je nadmašila prvobitno postavljen cilj od 2 milijarde američkih dolara za 2016. te ostvarila čistu CCS EBITDA dobit u iznosu od 2,15 milijardi dolara, što je tek donekle

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply