Poslodavci dužni da plate rad za praznike, inspektori u pojačanoj kontroli

Poslodavci dužni da plate rad za praznike, inspektori u pojačanoj kontroli

Inspektorat za rad će pojačano kontrolisati da li su zaposlenima koji su radili na dan državnog praznika Sretenje − Dan državnosti Srbije, poslodavci isplatili uvećanu zaradu, saopštilo je danas Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji propisano je da u dane praznika koji se praznuju neradno ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga.

Zakonom je propisano i da su državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni da obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti nastale štetne posledice za građane i državu.

Takođe, ukoliko priroda delatnosti ili tehnologija procesa rada zahteva neprekidan rad, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga mogu da rade i u dane državnih i verskih praznika.

Inspektorat za rad podseća poslodavce da, u skladu sa Zakonom o radu, zaposleni imaju pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu za rad na dan praznika koji je neradni dan − najmanje 110% od osnovice.

Ako zaposlenom ne isplati naknadu zarade za rad na dan praznika koji je neradni dan, Zakon o radu propisuje novčanu kaznu za poslodavca sa svojstvom pravnog lica od 600.000 do 1.500.000 dinara; za odgovorno lice u pravnom licu od 30.000 do 150.000 dinara, dok je za preduzetnika propisana novčana kazna od 200.000 do 400.000 dinara, navodi se u saopštenju.

Gdeinvestirati.com
Previous Mistarstvo kulture raspisalo konkurse iz oblasti javnog informisanja
Next Predsedništvo SNS: Vučić kandidat za predsednika Srbije

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Godišnja neto dobit kompanije Inditex veća za 10 odsto

Španski modni maloprodajni div Inditex, vlasnik Zare, izvestio je u sredu da je prošlu godinu zaključio s 10 odsto višom neto dobiti zahvaljujući širenju poslovanja u inostranstvu.

Društvo 0 Comments

Kako do povraćaja poreza na robu kupljenu u inostranstvu?

Ako spadate u onu grupu ljudi koji se pri svakom odlasku u inostranstvo vraćaju s punim koferima garderobe, tehnike ili hrane, znatnu uštedu možete ostvariti vraćanjem poreza na granici.

Društvo 0 Comments

Minimalac u Makedoniji 200 evra

Makedonski ministar finansija Dragan Tevdovski izjavio je da će minimalna plata u Makedoniji od septembra iznositi 12.000 denera, odnosno oko 200 evra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply