Evro oslabio, snažan rast rublje i južnoafričkog randa

Evro oslabio, snažan rast rublje i južnoafričkog randa

Cena evra pala je u utorak ispod nivoa 1,06 dolara nakon slabijih ekonomskih podataka iz evrozone i novih signala iz SAD o povećanju kamatnih stopa.

U popodnevnim satima evrom se trgovalo po ceni 1,0572 dolara, što predstavlja dnevni pad za oko 0,2 odsto.

Jutros je statistička agencija Evropske unije, Eurostat saopštila da je BDP evrozone porastao 0,4% u četvrtom kvartalu prošle godine, dok su analitičari predviđali rast 0,5 odsto. Pored toga, industrijska proizvodnja je u decembru pala više od očekivanog.

S druge strane, evro je ojačao 0,24% prema britanskoj funti na 0,8479 centi, dok je prema japanskom jenu porastao 0,22 odsto, na 120,78 jena.

U odnosu na švajcarsku valutu, evropska je zadržala približno istu vrednost, 1,0648 franka.

Evro je snažan pad zabeležio prema ruskoj rublji, oslabivši 1,66%, na 60,8 rubalja, najniži nivo u godinu i po dana.

Američki dolar je ojačao prema većini glavnih svetskih valuta, podstaknut signalima o povečanju kamatnih stopa u SAD, iako po mišljenju analitičara, predsednica Fed-a Janet Yellen, danas nije rekla ništa novo.

U pripremljenom govoru pred Komitetom za bankarstvo američkog Senata, Yellen je rekla da će Fed “verovatno morati” povećati kamatne stope ukoliko se američka ekonomija i dalje bude razvijala u skladu sa prognozama centralne banke.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih valuta u svetu, u utorak je ojačao 0,23 odsto, na 101,31 najviši nivo od polovine januara.

Južnoafrički rand (Foto:www.cnbcafrica.co)

Južnoafrički rand (Foto:www.cnbcafrica.co)

Snažan rast ruske rublje i južnoafričkog randa

Podstaknuta prilivom svežeg kapitala i rastom cena nafte, ruska valuta nastavlja dobitnički niz. U odnosu na dolar, rublja je porasla 1,26 odsto, na 57,20 rubalja za dolar, nivo koji je poslednji put zabeležen u avgustu 2015.

Južnoafrički rand je ojačao 1,6%, na 13,12 randa za dolar nakon što je objavljeno da je nezaposlenost u zemlji pala sa prethodnih 27,10%, na 26,5 odsto. Međutim, osnovni razlog jačanja valute Južnoafričke Republike je rast cene industrijskih metala i nafte, glavnih izvoznih proizvoda zemlje, kažu ekonomisti.

Cena severnomorske nafte u utorak je porasla 0,6 odsto, na 55,90 dolara, a američke WTI 0,4 odsto, na 53,14 dolara za barel.

Izvor:Agencije
Previous Janet Yellen: Fed će verovatno morati povećati kamatne stope
Next Vučić: Pozicija Siniše Malog nije laka i nije dugoročno održiva

You might also like

Beogradska berza: Odličan promet Dunav Osiguranja, indeksi u crvenom

I šesti dan zaredom nastavljen je silazni trend na domaćem tržištu akcija, a uprkos raznovrsnijem prometu, ukupna realizacija u trgovanju iznosila je svega 17,3 miliona RSD. Indeks Belex15 oslabio je

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Indeksi porasli treći dan uzastopno, investitori ubeđena da će V.Britanija ostati u EU

Rast glavnih indeksa na vodećim berzama u Evropi, treći dan uzastopno, pokazuje da je većina investitora ubeđena da će Velika Britanija ostati članica Evropske unije.

Svetske berze 0 Comments

Novi udar na bitcoin, Kina uvela proviziju na transakcije

Cene bitcoina u poslednja dva dana su uglavnom stabilne, uprkos novim vestima iz Kine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply