Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar bez promene

Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar bez promene

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije uoči izveštaja predsednice Feda Janet Yellen o monetarnoj politici koji bi mogli objasniti hoće li centralna banka ubrzati tempo povećanja kamata.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,7 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Australiji i Šangaju skliznule između 0,1 i 0,3 odsto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati gotovo nepromenjen u odnosu na juče.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks dostigao najviši nivo u 19 meseci, zahvaljujući jučerašnjim novim rekordnim nivoima indeksa na Wall Streetu.

No, kasnije su ti dobici na azijskim berzama splasnuli jer su ulagači oprezni dok čekaju izveštaje Janet Yellen o monetarnoj politici i ekonomskoj situaciji.

Ulagači se nadaju da će u dvodnevnom svedočenju u Kongresu predsednica Feda jasnije naznačiti hoće li centralna banka u ovoj godini ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Tom Porcelli, ekonomist u firmi RBC Capital Markets, veruje da će Yellen nagovestiti povećanje kamata u ovoj godini u tri, a ne dva navrata koliko se trenutno očekuje na tržištima.

Američki predsednik Donald Trump najavio je smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje, što bi trebalo ubrzati rast američke ekonomije, ali i inflacije. Stoga se očekuje da će Fed odgovoriti ubrzanjem tempa povećanja kamata.

Ulagače trenutno najviše zanima hoće li čelnici Feda povećati kamate već na sednici u martu, što bi moglo izazvati oprez na svetskim berzama.

“S obzirom na nesigurnost po pitanju vremenskog okvira fiskalnih podsticaja i relativno skromnog rasta inflacije, verujemo da Fed neće povećati kamate već u martu. No, izveštaji Janet Yellen mogli bi promeniti percepciju o tome na tržištima”, kaže Porcelli.

Azijski su ulagači oprezni i zbog znatnih oscilacija cena nafte. Jutros je, doduše, cina barela na američkom tržištu porasla za 12 centa, na 53,05 dolara, a na londonskom za 15 centi, na 55,75 dolara, no juče je pala za 1,7 odsto.

Vesti govore o tome da se članice OPEC-a pridržavaju dogovorenog smanjenja proizvodnje, no u drugim zemljama, najviše u SAD-u, proizvodnja ′crnog zlata′ raste, stoga i dalje postoji neravnoteža između prevelike ponude i slabe potražnje.

I na valutnim tržištima vlada oprez dok se čeka izveštaji Janet Yellen.

Dolar je jutros blago ojačao prema evropskoj valuti, pa je cena evra skliznula na 1,0610 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0625 dolara.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na japansku, pa je kurs dolara skliznuo na 113,35 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 114,20 jena.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous SAD: Savetnik za nacionalnu bezbednost podneo ostavku zbog kontakta sa ruskim zvaničnicima
Next Evropske berze pale posle petodnevnog rasta

You might also like

IEA: Globalno tržište nafte blizu uravnoteženja

Međunarodne agencije za energiju (IEA) u četvrtak je saopštila da je globalno tržište nafte blizu uravnoteženja, posle gotovo tri godine prekomerne ponude

Svetske berze 0 Comments

Američke zalihe nafte zadržale cene ispod 52 dolara

Cene nafte zadržale su se u sredu na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 52 dolara, zakočene podatkom o rastu američkih zaliha koji potpiruje sumnju u uspeh nastojanja OPEC-a da smanji jaz

Evro, dolar, funta, jen, švajcarski franak, valute tržišta u razvoju…Šta ih čeka u naredna tri meseca?

Od intenzivnih nagađanja na koji način će se oblikovati američka politika pod rukovodstvom predsednika Trampa do egzistencijalnih pitanja Evropske unije u prepunom izbornom kalendaru u Evropi, trgovci valutama imaju zaista obimnu

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply