Analitičari prognozirali pad akcija zbog Trumpa, desilo se suprotno

Analitičari prognozirali pad akcija zbog Trumpa, desilo se suprotno

Veliki broj analitičara je tokom prošle godine upozoravao da bi pobeda Donalda Trumpa na predsedničkim izborima mogla da prouzrokuje veliki pad vrednosti akcija na američkom i ostalim tržištima, ali se desilo potpuno suprotno.

Posle Trumpove pobede američke akcije su nastavile da rastu, a indeks agencije Standard & Poor’s 500 najvećih američkih kompanija trenutno se nalazi na najvišem nivou u istoriji, navode analitičari Admiral Marketsa, prenosi Indeks.

Od dana izbora vrednost indeksa S&P 500 je porasla 8,2 odsto, a u poslednjih godinu dana čak 24,5 procenata, a Admiral Markets smatra da će se rast nastaviti u toku ove godine.

U poslednjih godinu dana u Americi su najviše porasle akcije kompanije Tesla motors, čak 78 odsto, a slede akcije Alibabe (68), Boeinga (53), Applea (41) i Facebooka 32 odsto.

Od velikih kompanija pad vrednosti akcija zabeležili su Coca Cola od šest odsto i Twitter dva odsto, dok je cena zlata manja za jedan procenat.

Pošto na globalnom nivou raste i stopa inflacije, samo je pitanje vremena kad će se centralne banke najvećih država pridružiti američkoj i početi podizati kamatne stope, što će biti signal da je ekonomska kriza definitivno završena.

Važan pokazatelj optimizma su i cena nafte i zlata. Cena nafte značajno je porasla, što znači da investitori očekuju veću potražnju za energijom, dok je cena zlata blago pala, iz čega se može zaključiti da je sve manje onih koji smatraju da se od neizvesnosti treba štititi ulaganjem u plemenite metale.

Izvor: GdeInvestirati/FoNet
Previous Liste čekanja za vrtić biće kraće za 2.000 mesta
Next Wall Street: Novi rekordi na berzama

You might also like

Beogradska berza: Rekord gornjomilanovačkog Metalca

Na Beogradskoj berzi u utorak je prekinut četvorodnevni uzlazni trend, uz solidan promet kojem su doprnele državne dužničke hartije.

Evropske berze u zelenom, nafta porasla iznad 48 dolara, evro ojačao

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u ponedeljak su zatvorili trgovanje uglavnom u pozitivnoj teritoriji podržani očekivanjem investitora da će jeftin novac i dalje pristizati na tržišta.

Blagi pad cena sirove nafte

Cene nafte u četvrtak su skliznule na međunarodnim tržištima nakon što je Forties na Severnom moru objavio da očekuje novo pokretanje sistema snabdevanja početkom januara. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply