Velika Britanija: Poslodavci u problemu zbog Brexita

Velika Britanija: Poslodavci u problemu zbog Brexita

Prema pisanju britanskog The Guardian-a, planirano istupanje Velike Britanije iz EU već zadaje glavobolje poslodavcima, koji sve teže pronalaze radnike, pre svega u sektorima u kojima se obično oslanjaju na imigraciju, ali se manje interesovanje beleži i u finansijama po čemu je London čuven.

U istraživanju tržišta rada koje su sproveli neprofitni institut za ljudske resurse CIPD i Adeko grupa za zapošljavanje, šefovi kompanija prijavljuju manjak obučene radne snage u lancu snabdevanja hrane, kao i u sektorima proizvodnje, zdravstva i ugostiteljstva.

Svaki četvrti naveo je da ima podatke da gradjani EU koje zapošljavanju razmatraju da u 2017. napuste ili organizaciju u kojoj rade, ili i samu Veliku Britaniju.

Istraživanje je pokazalo da ni javni sektor neće biti poštedjen problema sa radnom snagom, budući da je 43 odsto poslodavaca u obrazovanju i 49 odsto u zdravstvu navelo da veruje da radnici iz drugih zemalja EU planiraju da odu iz Britanije.

Najnoviji zvanični statistički podaci o tržištu rada pokazuju da gradjani EU dolaze u Veliku Britaniju u drastično manjem broju nego ranije, pa se priliv ove kategorije useljenika prepolovio nakon referenduma o Brexitu, sa 60.000 po kvartalu u periodu od septembra 2015. do juna 2016. godine, na 30.000 od juna do novembra 2016, mada stručnjaci ukazuju da ove brojke treba uzeti s rezervom jer nisu sezonski uskladjeni.

Istraživanje Londonski monitor zapošljavanja takodje ukazuje na ovakav trend prema ovom izvoru, u januaru je zabeležen pad tražilaca posla u londonskom finansijskom centru za skoro trećinu, jer pretendenti na dobro plaćene pozicije traže poslove u drugim finansijskim centrima, navodi Guardian.

Konsultant za tržište rada u CIPD Gerwyn Davies naveo je da bi poslodavci trebalo da krenu da prikupljaju podatke o zaposlenima i razmotre pristup razvoju kadrova i obukama, kako bi izbegli probleme, a medju predloženim merama su i veći napori za privlačenje zaposlenih, bolji uslovi rada, pa i bolje plate gde postoje uslovi.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Sve više mladih vozača iz Srbije odlazi u EU
Next Nokia za 347 miliona evra preuzima kompaniju Comptel

You might also like

Društvo 0 Comments

Košarkaši Srbije osvojili srebrnu medalju na OI u Riju

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju, nakon poraza od selekcije SAD 96:66 (19:15, 33:14, 27:14, 17:23).

Društvo 0 Comments

Ana Brnabić: Minimalna cena rada biće povećana

U Srbiji će biti povećana minimalna cena rada, a pregovori o tome treba da se završe do 15. septembra, izjavila je predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić.

Najvažnije vesti 0 Comments

Udruženje lađara Srbije protiv uredbe o maksimalnoj starosti brodova od 35 godina

Udruženje profesionalnih lađara Srbije ocenilo je danas da uredba o maksimalnoj starosti brodova od 35 godina neće rešiti probleme sa potonućima brodova, već će samo ići u prilog “novonastalim tajkunskim

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply