Valutna tržišta: Britanska funta danas u fokusu

Valutna tržišta: Britanska funta danas u fokusu

Britanska funta je u ponedeljak jedina valuta, u korpi šest najvažnijih u svetu, koja beleži rast u odnosu na američki dolar. Sve druge imaju negativni pravac prema američkoj.

U prvom delu trgovačkog dana, funta je ojačala 0,23%, na 1,2520 dolara, dok je prema evru porasla 0,37 odsto, na 1,17820 evra.

Investitori očekuju podatke o inflaciji u Velikoj Britaniji, koji će biti objavljeni u utorak. Procenjuje se da će godišnja stopa inflacije dosegnuti 1,9 odsto. Ubrzana inflacija bi bila snažan argument članovima Centralne banke koji se zalažu za pooštravanje monetarne politike, kažu analitičari.

Evro je oslabio i prema američkom dolaru, 0,2%, na 1,0620 dolara, ponajviše zbog zastoja u pregovorima Grčke i međunarodnih kreditora o paketu pomoći.

U odnosu prema švajcarskom franku, vrednost evra je oko nivoa od petka, na 1,0675 CHF, dok je prema japanskoj valuti oslabio 0,44%, na 120,95 jena.

Američki dolar je ojačao prema većini svetskih valuta. Dolarov indeks, mera vrednosti američke u korpi šest vodećih valuta u svetu, u plusu je 0,16 odsto.

Podršku dolaru pružio je sastanak američkog predsednika Trampa i japanskog premijera Abea, na kojem nije bilo previše razgovora o monetarnim politikama dve zemlje.

“Sastanak je bio veliko olakšanje za investitore, obzirom da je pređašnji Trampov stav po pitanju spoljne politike, da i ne spominjemo narušene trgovinske veze u regionu, izazvao veliku zabrinutost”, kaže analitičar u OANDA, Craig Erlam.

Pažnja investitora sada je usmerena na ovonedeljni govor predsednice američke centralne banke Janet Yellen, naročito jer se nekoliko zvaničnika Fed-a zalaže za povećanje kamatnih stopa, više od dva puta po 0,25% u ovoj godini.

Izvor:Agencije
Previous Heineken preuzima brazilsku filijalu japanskog Kirin Holdingsa
Next Intel ulaže 7 milijardi dolara u domaće tržište

You might also like

Beogradska berza: Dominacija Alfa plama na berzi, istrgovano 4% akcija

Prvi trgovački dan u sedmici doneo je rast tržišta i odličan promet, pre svega usled velikog trgovanja akcijama Alfa plama (ALFA).

Produktna berza: Cena pšenice porasla, kukuruz pojeftinio

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu u periodu od 04.01. do 13.01.2017. godine iznosio je 1.079 tona, finansijske vrednosti 19.443.400 dinara.

Azijske berze: Kineske brige režu indekse

Na većini azijskih berzi u sredu su cene akcija pale drugi dan zaredom jer ulagače zabrinjavaju slabost kineske ekonomije i pad cena nafte.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply