Na mirovne pregovore u Ženevu pozvane samo delegacije sirijske vlade i opozicije

Na mirovne pregovore u Ženevu pozvane samo delegacije sirijske vlade i opozicije

Mirovni pregovori o Siriji nastaviće se 23. februara u Ženevi saopšteno je danas iz kancelarije posrednika UN za Siriju Stafana de Misture, čime je promenjen prethodno najavljeni datum, 20. februar.

“Pisma su poslata danas i delegacije će stići oko 20. februara… pre formalnog početka pregovora predviđenog za 23. februar”, rekla je De Misturina portparolka Jara Šarif u saopštenju.

Agencija AP ranije je javila da je izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura počeo zvanično da poziva učesnike sirijskih mirovnih pregovora u Ženevi, na prve razgovore zaraćenih strana pod pokroviteljstvom UN posle gotovo 10 meseci.

Portparolka izaslanika UN Jara Šarif izjavila je agenciji AP da je oko 20 pozivnica danas poslato pripadnicima sirijske opozicije, dok je “u toku” slanje pozivnica sirijskoj vladi.

Prethodni put predstavnici dve strane razgovarali su u aprilu, ali su potom izbili novi sukobi.

Za razliku od prethodnih rundi pregovora, koji su uključivali mnoge sirijske grupe, u narednim pregovorima će učestvovati samo dve zvanične delegacije – vlade i opozicije.

Pripadnici terorističkih grupa, kao što su Islamska država i ogranak Al Kaide Fatah al Šam, isključeni su iz svih mirovnih pregovora i dogovora o primirju u Siriji.

Izvor:Beta
Previous Cena nafte pala više od 2 odsto
Next Beogradska berza: Indeksi blago porasli, Energoprojekt najprometniji

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Ukrajina: Slabija podrška Zapada protiv Rusije

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas da je Ukrajini sve teže da obezbedi zapadnu podršku za svoju borbu protiv, kako je naveo, ruske agresije i upozorio da se ne

Geopolitika 0 Comments

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o hemijskom napadu u Siriji

Savet bezbednosti UN će u sredu održati vanrednu sednicu o navodnom hemijskom napadu u Siriji u kojem je poginulo 58 ljudi, od čega 11 dece, izjavila je američka ambasadorka pri

Geopolitika 0 Comments

Sirijska opozicija suspendovala učešće u mirovnim pregovorima u Ženevi

Sirijska opozicija je u ponedeljak prekinula formalno učešće u indirektnim pregovorima s vladom predsednika Bashara Assada u znak protesta zbog novih sukoba, posebno kod severnog grada Alepa, i zbog teške

1 Comment

  1. Hosting
    February 03, 16:06 Reply
    Agencija prenosi i da je glavna sirijska opoziciona grupacija Komitet za pregovore na visokom nivou, koju podrzava Saudijska Arabija, objavila da ce danas saopstiti koje ce delegate poslati na mirovne pregovore pod okriljem UN cije je odrzavanje planirano krajem ovog meseca u Zenevi.

Leave a Reply