Heineken preuzima brazilsku filijalu japanskog Kirin Holdingsa

Heineken preuzima brazilsku filijalu japanskog Kirin Holdingsa

Holandski proizvođač piva Heineken u ponedeljak je objavio kako planira kupiti brazilsku filijalu japanskog Kirin Holdingsa, čime bi povećao prisutnost na trećem tržištu piva u svetu.

Time će Heineken postati drugi pivar u Brazilu, s tržišnim udelom od otprilike 19 odsto. Prvo mesto pripada Anheuser-Busch InBevu.
Uključujući dug, Heineken će za Brasil Kirin izdvojiti 1,025 milijardi evra.

Japanski Kirin time se povlači s brazilskog tržišta, nakon što su 2011. godine za 12 tamošnjih pivara platili oko 3,9 milijardi dolara. S vremenom se njen tržišni udeo smanjio a troškovi sirovina porasli zbog slabljenja reala.

U japanskoj kompaniji ističu kako su rizici brazilske ekonomije te stagnirajuće i kompetetivno tržište piva i bezalkoholnih napitaka predstavljali ‘ograničenja’ za profitabilnost njihove brazilske filijale. Danas su izvestili da je Brasil Kirin u 2016. poslovao s operativnim gubitkom pre amortizacije i ostalih troškova od 262 miliona brazilskih reala (oko 79 miliona evra).

Iako će brazilska ekonomija po svemu sudeći i novu 2017. godinu zaključiti u recesiji, iz Heinekena ističu kako im je to pivsko tržište atraktivno u dužem razdoblju, pri čemu sektor premium piva beleži ubrzaniji rast od tržišta u celini.

Zahvaljujući novoj akviziciji holandska će kompanija povećati prisutnost u severnom i severoistočnom Brazilu i time unaprediti prodaju premium piva Heineken i Sol i smanjiti troškove.

Heineken već ima pet pivara u Brazilu od 2010. i akvizicije pivskog poslovanja od meksičke kompanije FEMSA.

“Nijedan od uobičajenih argumenata ne vredi s obzirom da kompanija generiše gubitak, no cena je vrlo atraktivna”, mišljenje je Trevora Stirlinga, analitičara za tržište piva u konsultantskoj kući Bernstein Research o najnovijoj akviziviji najvećeg holandskog proizvođača piva, inače drugog u svetu.

Neki analitičari takođe smatraju kako je transakcija važna jer time Heineken postaje jači konkurent svetskom lideru AB InBev-u u unutrašnjosti Brazila.

Akviziciju još mora odobriti brazilska agencija za zaštitu tržišnog takmičenja a trebala bi biti zaključena u prvoj polovini godine.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous EK: Očekuje se veći pad nezaposlenosti u Srbiji
Next Valutna tržišta: Britanska funta danas u fokusu

You might also like

Kompanije 0 Comments

Hellenic Sugar odustao od prodaje šećerana u Žablju i Crvenki

Grčka kompanija Hellenic Sugar Industry neće prodavati dve šećerane u Srbiji, u Žablju i u Crvenki, već će unapređivati proizvodnju šećerne repe i šećera, odlučio je Upravni odbor kompanije.

Industrija 0 Comments

Simpo za dve godine izmirio stari dug od 4,85 milijardi dinara

U poslednje dve godine stare obaveze Simpa od ukupno 4,85 milijardi dinara, koje su predstavljale ogromno opterećenje za kompaniju, vraćene su, kaže generalni direktor Slađan Disić a prenose Vranjske.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Osam kompanija zainteresovano za partnerstvo sa RTB Bor

Osam svetskih kompanija želi saradnju sa RTB Bor, rekao je ministar rudarstva i energetike Srbije, Aleksandar Antić.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply