U Zrenjaninu se 2018. godine otvara Muzej piva

U Zrenjaninu se 2018. godine otvara Muzej piva

U pogonima varione propale zrenjaninske Industrije piva, osnovane davne 1745. godine, koji se nalaze na obali Begeja, odmah pored pivnice “Četir’ konja debela”, 2018. godine trebalo bi da bude otvoren Muzej piva.

Prva faza rekonstrukcije, tokom koje su sprovedeni građevinski radovi, obnovljena fasada i zamenjena stakla, završena je. Iako je ranije najavljivano da bi druga faza trebalo da bude završena i muzej otvoren na proleće 2017, zasad je izvesno da će ljubitelji piva morati da sačekaju, kako bi zavirili među mašine koje su neprekidno radile od osnivanja pivare do 2006. i kako bi nakon više od decenije ponovo osetili poznati ukus Zrenjaninskog piva. Otvaranje je odloženo zbog dobijanja svih dozvola za upotrebu, kaže Vojislav Cvejić iz Turističke organizacije ovog grada.

– Obnovili smo dva nivoa, ostalo je još dva. Najvažnije je da smo uspeli da sačuvamo stare mašine za proizvodnju, koje će biti u postavci izložbenog dela muzeja. Ovo će biti objekat od javne namene, koji mora da zadovoljava sve kriterijume, pa moramo da obezbedimo sve dozvole, kako bi naši budući posetioci bili potpuno bezbedni – kaže Cvejić.

Površina budućeg zrenjaninskog Muzeja piva, trećeg u Vojvodini, biće oko 400 m2. Tokom prve faze radova uloženo je 584.000 dinara, dobijenih od gradske uprave. Prema rečima našeg sagovornika, u toku je priprema konkursne dokumentacije za dobijanje sredstava za radove u drugoj fazi, nakon čega bi muzej trebalo da bude otvoren 2018. godine. U naredne dve godine bi trebalo da počne i proizvodnja piva, istina u manjem obimu – za Zrenjanin i okolinu.

Prema rečima našeg sagovornika, o tome koliko je ulaganja potrebno u ovakav jedan projekat svedoči činjenica da je kompaniji Carlsberg za Muzej piva u Čelarevu bilo potrebno dve godine.

– Ovo je vrlo značajan projekat i šansa za promociju Zrenjanina. Uz manifestaciju Dani piva, kompletiraćemo i povratiti brend grada – kaže Cvejić.

Osim Čelareva i Pančevo ima svoj Muzej pivarstva Đorđe Vajfert. Plan je da se, kada Zrenjanin otvori vrata posetiocima, ova tri muzeja povežu, najavljuje naš sagovonrik.

foto: all4desktop.com

foto: all4desktop.com

– U planu je pravljenje rute Putevi piva, kako bismo privukli što više turista, iz zemlje i inostranstva – kaže Cvejić.

Inače, inicijativu za otvaranje Muzeja piva pokrenulo je udruženje Urbani forum, čiji je član bio i Vojislav Cvejić. Projekat je sada u rukama Turističke organizacije grada na Begeju.

Kratka istorija zrenjaninskog pivarstva

Osnivаč pivаrе bio je Sеbаstiјаn Krајcајzеn, ali je ona često menjala vlasništvo. I pored toga, izglеd stаrоg pivаrskоg kоmplеksа niје mеnjаn svе dо 1878. gоdinе, kаdа gа је tаdаšnji vlаsnik rеkоnstruisао. Lаzаr Dunđеrski је kupiо pivаru 1891. gоdinе. U pоsеdu pоrоdicе Dunđеrski оnа ćе оstаti svе dо 1945.

Proizvodnja napitka od ječma u Zrenjaninu trajala je neprekidno od 1745. do 2006. godine. Pivara je privatizovana 2003, a u julu 2010. godine uveden je stečajni postupak. Nakon nekoliko neuspešnih prodaja firme kao pravnog lica, 2014. je odlučeno da se imovina prodaje po celinama. Poslednji u nizu oglas za prodaju imovine, odnosno opreme, zaliha i zemljišta, objavljen je u petak, 10. februara. 2017.

Izvor: eKapija
Previous U 2016. godini utajeno 20 milijardi dinara poreza
Next Međunarodna tržišta: Američki dolar ojačao, australijska valuta dobitnik nedelje

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Veći porez na imovinu očekuje građane

Vlada Republike Srbije priprema nove izmene zakona o porezu na imovinu, pa se očekuje da od sledeće godine preduzeća plaćaju veći porez na imovinu.

Politika 0 Comments

Vladimir Vučković: Još godinu dana ne treba povećavati plate i penzije

Plate u javnom sektoru i penzije još godinu dana ne bi trebalo da budu povećane, izjavio je danas član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković.

Društvo 0 Comments

Početak 2018. doneo Austriji veće plate i penzije

Nova 2018. godina donela je u Austriji povećanje plata, penzija, kao i dečijeg dodatka.

5 Comments

 1. Zrenjaninoljubac
  February 14, 00:31 Reply
  Odusevljen sao inicijativom gospodina Cvejica. Ipak je prvo potreban entuzijazam (za svaku akciju) To skupi vredne ljude i potrebne novce.
 2. Neva
  February 26, 10:37 Reply
  Muzeji su lep biznis u razbijenim zemljama. Bilo kakva kolekci je zanimljiba turistima i moze poboljdati budjet uz hobi zadovoljstvo i skromna ulaganja. Muzej hleba u Pecincima je dobar primer.
 3. Alas
  February 26, 10:59 Reply
  U Gornji Milanovac pristaju dunavski kruzeri sa stranim turistims a tamo nema nkakvog muzeja ili galerije. Radoznali evropski penzioneri setaju varosicom, obidju pijacu, zavire u crkvu, odu do groblja pa na brod.
 4. Kata
  February 27, 23:37 Reply
  U Bezdanu postoji Muzej parfemskih flasica. Sestre Pudar su od devojackog hobija dosle do lzvanrednog muzeja. Tako je i Bezdan ucrtan u turisticku kartu Srbije a Biljana i Jelena doprinose kucnom budjetu. Zbirka je lepo klasifikovana,elegantno izlozena i stalno se siri zahvaljujuci mnogobrojnim poklonima. Zar ovo nije lep posticaj mnogim kolekcionarima i hobistima.
 5. Sava Mali
  April 01, 19:15 Reply
  Svi vazni drzavni muzeji su u Beogradu i naravno, izdrzavani iz budjeta. Mora li bas sve u Beograd?

Leave a Reply