U 2016. godini utajeno 20 milijardi dinara poreza

U 2016. godini utajeno 20 milijardi dinara poreza

Visina utajenog poreza koji su inspektori otkrili tokom 2016. godine iznosi gotovo 20 milijardi dinara.

Polovina tog iznosa odnosi se na neplaćeni PDV, a čak 5,4 milijarde dinara na neplaćene poreze i doprinose koje su poslodavci ostali dužni radnicima.

Inspektori terenske kontrole su tokom 2016. godine obavili 20.892 kontrole, kažu u Poreskoj upravi Srbije. Od tog broja, 13.134 su bile kontrole javnih prihoda, gde su u 36% slučajeva utvrđene nepravilnosti i pokrenuti prekršajni postupci. Obračunati su novootkriveni javni prihodi u ukupnom iznosu od 19,75 milijardi dinara, najviše u PDV, gotovo 10 milijardi dinara.

Nije zanemarljiv ni iznos neplaćenih poreza i doprinosa na plate zaposlenih građana. U ukupnom iznosu utajenog poreza, odmah posle PDV, slede upravo ovi nameti.

Prosečna neto plata lane u Srbiji je bila 46.097 dinara. Ako na nju obračunamo pripadajuće poreze i doprinose dobijamo iznos od 29.510 dinara. Da se svih 5,4 milijardi dinara utajenih poreza i doprinosa na zarade odnosi na samo jedan mesec, to bi značilo da je ukupno 182.988 radnika “zakinuto” za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Ili da njih 15.249 nije godinu dana imalo plaćene doprinose. U svakom slučaju – 182.988 prosečnih plata isplaćeno je bez poreza i doprinosa.

Nezaobilazni deo terenskih kontrola je i evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa.

Poreska uprava

– Tokom prošle godine obavljeno je 7.473 ovih kontrola na teritoriji Srbije, pri čemu je proveravan i radnopravni status angažovanih radnika. U 2.942, što je 39,37 odsto kontrolisanih objekata, utvrđene su nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajne odgovornosti – ističu u Poreskoj upravi.

Mera privremene zabrane obavljanja delatnosti izrečena je u 2.527 objekata. Od toga je 371 privremeno zatvoren zbog neprijavljenih radnika, a 2.156 zbog neevidentiranja prometa.

Inspekcije su hvatale na delu i one koji rade na crno. Takvih je lane otkriveno ukupno – 247.

Nisu ni sva preduzeća koja posluju profitabilno ispunila svoje zakonske obaveze. Tako je lanjskom terenskom kontrolom javnih prihoda otkriveno i 3,6 milijardi dinara neplaćenog poreza na dobit.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Direktorka MMF-a: Tramp će podstći ekonomsko bogatstvo SAD, ostali nek se pripreme na izazove
Next U Zrenjaninu se 2018. godine otvara Muzej piva

You might also like

Makroekonomija

Moody’s: Stabilan rejting evrozone pod pojačanim rizikom

Rejting evrozone verovatno se neće menjati u 2016. i 2017. ali slabljenje efekata fiskalne konsolidacije, ograničen napredak na području strukturnih reformi i sve izraženiji politički rizici ograničavaju mogućnost za njegovo

Makroekonomija

Vijetnam: BDP uzleteo 6,2 odsto u drugom kvartalu

Vijetnamska ekonomija je uzletela u drugom kvartalu 2017. dostigavši stopu rasta od 6,17 odsto.

Makroekonomija

Philip Hammond: Porez neće biti drastično smanjen

Velika Britanija ne planira da smanji porez ispod evropskog prosjeka sa ciljem da ostane konkurentna nakon napuštanja EU, izjavio je britanski ministar finansija Philip Hammond.