Međunarodna tržišta: Američki dolar ojačao, australijska valuta dobitnik nedelje

Međunarodna tržišta: Američki dolar ojačao, australijska valuta dobitnik nedelje

Zahvaljujući obećanju američkog predsednika da će njegova administracija u “naredne dve do tri nedelje predstaviti fenomenalan poreski plan”, dolar je u prošloj sedmici zabeležio dobitke, prve u šest nedelja.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest glavnih valuta u svetu, ojačao je 0,95 odsto, što je najveći nedeljni rast od polovine decembra.

Tokom predizborne kampanje Tramp je obećao velike poreske olakšice, i druge ekonomske mere koje bi trebale ubrzati privredni rast i inflaciju. Rast inflacije bi podstakao američku centralnu banku da poveća kamatne stope.

Upravo na osnovu ovakvih očekivanja investitora dolar je od američkih predsedničkih izbora do kraja 2016. godine ojačao više od 5 odsto prema korpi valuta.

Međutim, sumnje u ekonomsku politiku, naročito u svetlu Trampovog protekcionizma, razlog su slabljenja dolara od početka godine.

“Dolaru podršku pruža Trampova najava u vezi poreskih olakšica. Ipak, ulagači bi za sad mogli ostati na oprezu. Obzirom na sve čemu smo bili svedoci nakon Trampove zabrane vezane za imigrante, prisutna je i dalje vrlo velika neizvesnost u vezi toga što će Tramp učiniti i što može provesti”, rekla je Thu Lan Nguyen, valutni analitičar u “Commerzbank”.

U odnosu na evropsku valutu dolar je ojačao 1,3 odsto, 1,0643 dolara za evro. Ipak, evro je od početka godine na dobitku prema dolaru za 1,2 odsto.

Evro je prošle nedelje bio pod pritiskom predsedničkih izbora u Francuskoj, koji će se održati polovinom aprila. Ankete pokazuju da je u prednosti Marine Le Pen, kandidat Nacionalne fronte, a njezine najave o mogućem izlasku Francuske iz Evropske unije podstiču nervozu na tržištima. Iako mnogi očekuju da će Le Pen izgubiti u drugom krugu izbora, eventualna pobeda Marine Le Pen mogla bi izazvati velike turbulencije u zoni evra.

U odnosu na japansku valutu, američka je ojačala 0,6 odsto, na 113,22 jena. Investitori sa pažnjom osluškuju o čemu sve razgovaraju američki predsednik i japanski premijer Šinzo Abe koji je od 10. februara u poseti SAD. Ranije je Tramp kritikovao Japan da namerno slabi svoju valutu kako bi povećao izvoz i zadobio prednost u odnosu na američku trgovinu. Prvog dana sastanka Tramp je ublažio retoriku, naglasivši da trgovinski odnosi dve zemlje moraju biti “slobodni, fer i recipročni.

Foto:www.dailyreckoning.com.au

Foto:www.dailyreckoning.com.au

Prošlonedeljni pobednik na valutnim tržištima bio je australijski dolar koji je snažno ojačao, podstaknut rastom cena sirovina, i dobrim trgovinskim podacima iz Kine. Na kraju prošle nedelja australijskim dolarom se trgovalo za 0.7674 US centi. Od početka januara “Aussie” dolar je porastao oko 6,5% prema američkom.

Pozitivne rezultate je ostvario i kanadski dolar nakon objavljivanja podataka o zapošljavanju. U petak je objavljeno da je kanadska ekonomija u januaru otvorila 48.300 novih radnih mesta, što otvara prostor za povećanje kamatnih stopa do kraja godine.

S druge strane, novozelandski dolar je oslabio prema američkom, nakon najave Centralne banke da još ne razmišljaju o pooštravanju monetarne politike, jer treba “dosta vremena da se postigne ciljana inflacija od 2 odsto”.

Izvor:Agencije
Previous U Zrenjaninu se 2018. godine otvara Muzej piva
Next Lekare uskoro očekuje ugovor o osiguranju od profesionalne odgovornosti

You might also like

Nedeljni pregled: Porasle cene akcija na svetskim berzama

Cene akcija na svetskim berzama prošle su nedelje porasle podstaknute mirnijom političkom atmosferom u Vašingtonu i boljim nego se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Najvažnije vesti 0 Comments

Mario Draghi raspršio estonske snove o nacionalnoj kriptovaluti

Mario Draghi odbacio je ideju estonskih nacionalnih finansijskih institucija da da izdaju sopstvenu kriptovalutu i njome upravljaju.  

Makroekonomija 0 Comments

Jean-Claude Juncker: Trumpove tarife suprotne svakoj logici

Tarife američkog predsednika Donalda Trumpa uvedene EU su u suprotnosti sa “svakom logikom i istorijom”. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply