Lekare uskoro očekuje ugovor o osiguranju od profesionalne odgovornosti

Lekare uskoro očekuje ugovor o osiguranju od profesionalne odgovornosti

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić izjavio je da će u narednim danima biti potpisan ugovor o osiguranju lekara od profesionalne odgovornosti.

Dinić je kazao da je osiguranje lekara od profesionalne odgovornosti u Srbiji postojalo pre šest godina, ali da je to sad Evropski standard i trend.

Osiguranje i lekara specijalista i opšte medicine od profesionalne odgovornosti, kako je naglasio Dinić pokrivaće iznos od 12.000 evra po jednom slučaju, odnosno koliko može da bude odštetni zahtev.

Prema njegovim rečima, ovo osiguranje nikako ne umanjuje krivičnu odgovornost lekara, ali će im omogućiti da rade malo rasterećeniji i da imaju obezbeđenu plaćenu pravnu zaštitu, jer zbog “velikog broja pacijenta koje imaju postoji verovatnoća da se desi neka greška”.

– I pacijenti će na ovaj način dobiti neku kompenzaciju za eventualno neki nedostatak koji bi se desio. Osiguranje neće važiti samo u nekim specifičnim situacijama, estetske hirurgije ne u smislu unapređenja zdravlja već na zahtev pacijenta, ili kada su i pitanju i situacije koje predviđaju neke infekcije i koje nisu vezane za rad lekara – kazao je Dinić.

On je naveo i da je u 2015. sertifikate dobre prakse koji se uzimaju najčešće za iseljenje zatražilo 820 lekara i da je toliki broj taj dokument zatražilo i u prošloj godini, ali da to ne znači das u svi oni otišli iz zemlje.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Međunarodna tržišta: Američki dolar ojačao, australijska valuta dobitnik nedelje
Next Nemačka: Frank-Valter Štajnmajer izabran za predsednika

You might also like

Društvo 0 Comments

Potencijalna budućnost zaposlenih: Nema radnog vremena,godišnjeg odmora,bolovanja,penzije

Poslovi budućnosti možda neće imati fiksno radno vreme, plaćeno bolovanje ili penziju, izjavio je britanski državni sekretar za rad i penzioni sistem Damian Green, a prenosi britanski list “Independent”.

Lifestyle 0 Comments

Azija, kontinent milionera

Prošle godine su milioneri širom sveta raspolagali bogatstvom u vrednosti od 60.000 milijardi dolara.

Preduzetništvo 0 Comments

3D štampač je revolucionarno rešenje, ali ga mi nećemo kupovati

Kada su se pojavili 3D štampači, i ubrzo našli svoju primenu u mnogim industrijama, pojavili su se mnogi potencijalni preduzetnici sa sijalicom iznad glave i željom da uz jedan takav proizvod

2 Comments

  1. Laza Lazarevic
    February 12, 18:17 Reply
    "Evropski standard i trend" Zdravstvo je u haosu i daleko od evropskog standarda po mnogim pitanjima ali nema vizije ni generalnog plana razvoja. Sporadicno se ispunjavaju zelje pojedinih interesnih grupa. Zabranjeno zaposljavanje a time i otezano usavrsavanje, stariji odlazeu penziju ili u nedefinisani privatni sektor. Pri tome nefunkcionalna i otudjena strukovna udruzenja, komore i sindikat.
  2. Laza Lazatevic
    February 12, 20:36 Reply
    Zdravstvo jos uvek opstaje zahvaljujuci entuzijazmu "malh" doktora i drugog zdravstvenog ospblja koji nemaju nikakav uticaj na organizaciju sistems.

Leave a Reply