Lekare uskoro očekuje ugovor o osiguranju od profesionalne odgovornosti

Lekare uskoro očekuje ugovor o osiguranju od profesionalne odgovornosti

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić izjavio je da će u narednim danima biti potpisan ugovor o osiguranju lekara od profesionalne odgovornosti.

Dinić je kazao da je osiguranje lekara od profesionalne odgovornosti u Srbiji postojalo pre šest godina, ali da je to sad Evropski standard i trend.

Osiguranje i lekara specijalista i opšte medicine od profesionalne odgovornosti, kako je naglasio Dinić pokrivaće iznos od 12.000 evra po jednom slučaju, odnosno koliko može da bude odštetni zahtev.

Prema njegovim rečima, ovo osiguranje nikako ne umanjuje krivičnu odgovornost lekara, ali će im omogućiti da rade malo rasterećeniji i da imaju obezbeđenu plaćenu pravnu zaštitu, jer zbog “velikog broja pacijenta koje imaju postoji verovatnoća da se desi neka greška”.

– I pacijenti će na ovaj način dobiti neku kompenzaciju za eventualno neki nedostatak koji bi se desio. Osiguranje neće važiti samo u nekim specifičnim situacijama, estetske hirurgije ne u smislu unapređenja zdravlja već na zahtev pacijenta, ili kada su i pitanju i situacije koje predviđaju neke infekcije i koje nisu vezane za rad lekara – kazao je Dinić.

On je naveo i da je u 2015. sertifikate dobre prakse koji se uzimaju najčešće za iseljenje zatražilo 820 lekara i da je toliki broj taj dokument zatražilo i u prošloj godini, ali da to ne znači das u svi oni otišli iz zemlje.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Međunarodna tržišta: Američki dolar ojačao, australijska valuta dobitnik nedelje
Next Nemačka: Frank-Valter Štajnmajer izabran za predsednika

You might also like

Društvo 0 Comments

Kazne za prevelike bašte kafića i do 60.000 dinara

Od 10.000 do 60.000 dinara kreću se kazne za postavljanje bašta ugostiteljskih objekata iznad određene površine.

Društvo 1Comments

Beograd i Bela Palanka: 50.000 dinara razlike u plati

Prosečna februarska neto plata u zemlji iznosila je 44.450 dinara, a razlika između najviše i najniže prosečne zarade u Srbiji bila je 50.054 dinara.

Društvo 0 Comments

Najbolje se u Srbiji živelo 1979. godine

Znate li da je najbolja ekonomska godina u istoriji Srbije 1979. kada smo za Francuskom zaostajali 23 godine, a 1990 smo zaostajali 35 godina, dok je danas tačno 50 godina.

2 Comments

  1. Laza Lazarevic
    February 12, 18:17 Reply
    "Evropski standard i trend" Zdravstvo je u haosu i daleko od evropskog standarda po mnogim pitanjima ali nema vizije ni generalnog plana razvoja. Sporadicno se ispunjavaju zelje pojedinih interesnih grupa. Zabranjeno zaposljavanje a time i otezano usavrsavanje, stariji odlazeu penziju ili u nedefinisani privatni sektor. Pri tome nefunkcionalna i otudjena strukovna udruzenja, komore i sindikat.
  2. Laza Lazatevic
    February 12, 20:36 Reply
    Zdravstvo jos uvek opstaje zahvaljujuci entuzijazmu "malh" doktora i drugog zdravstvenog ospblja koji nemaju nikakav uticaj na organizaciju sistems.

Leave a Reply