Gas za domaćinstva ipak poskupljuje?

Gas za domaćinstva ipak poskupljuje?

Uprkos uveravanjima iz “Srbijagasa” sa početka godine da “za sada neće biti poskupljenja”, gas za domaćinstva bi mogao poskupeti već od aprila, pišu “Novosti”.

Iako se poskupljenje očekivalo na leto, distributeri ovog energenta su prekjuče od “Srbijagasa” dobili fakture za januar, po kojima je veleprodajna cena gasa skočila za 10,8 odsto.

Trgovci će zato već u ponedeljak od Agencije za energetiku tražiti poskupljenje i za male potrošače. Ako ga Agencija odobri, zakonska procedura nalaže da bi aprilski računi mogli da budu – prvi “podgrejani”.

Prvi čovek “Srbijagasa” Dušan Bajatović početkom godine izjavio je da zasada neće biti poskupljenja plavog energenta, nakon što je obavestio svoje distributere o većim cenama gasa. Ipak, sada im je i zvanično poslao uvećane fakture za januar.

“Umesto 240,77 dolara za 1.000 kubika gasa, “Srbijagas” nam je povećao cenu na 266,78 dolara”, tvrdi Milan Gavran, predsednik Stručnog udruženja za distribuciju prirodnog gasa. “Iznenadila nas je ova faktura, jer nam je prethodno rečeno da se od poskupljenja gasa odustaje do 1. juna. Mi nemamo računicu da i dalje prodajemo energent domaćinstvima po staroj ceni, jer nam ga snabdevač prodaje po 10,8 odsto većoj”.

Prema rečima Milana Gavrana, distributeri gasa će već u ponedeljak Agenciji za energetiku poslati zahtev za povećanje maloprodajne cene, a do kraja meseca čekaće odluku. I zahtev za uvećanje biće u istom procentu, što je jedno od najvećih poskupljenja gasa za domaćinstvo u poslednjih nekoliko godina. Zakonska procedura nalaže da cena može da se menja tek od početka meseca, a da potrošačima mora da se ostavi još 30 dana pošto ih nadležni obaveste o promeni.

“Tek kada dobijemo zahtev, moći ćemo da odlučimo o tome da li ćemo povećati cenu gasa”, kaže Ljubo Mačić, predsednik Agencije za energetiku. “Čak i da dođe do povećanja, ono ne mora da bude u istom iznosu, kao što su distributeri tražili”.

Metodologija za određivanje cene gasa utvrđuje se tenderom. Kada “Srbijagas” u saradnji sa Ministarstvom energetike donese odluku o veleprodajnoj ceni, o kojoj odlučuje Vlada Srbije, onda se podnosi zahtev Agenciji za energetiku.

Na brojne pozive redakcije i pitanja u vezi sa poskupljenjem gasa, Dušan Bajatović juče nije odgovarao, pišu Novosti.

Izvor:Novosti
Previous Severna Koreja ispalila balističku raketu, prvu od kada je Tramp preuzeo funkciju predsednika SAD
Next Kurs dinara za ponedeljak: Neznatna promena u odnosu na evro, NBS intervenisala prodajom 15 miliona evra

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Povećanje plata u javnom sektoru do 10 odsto

Vlada Srbije predložila je predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) povećanje plata u javnom sektoru od osam do 10 odsto.

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija jedva koristi trećinu svojih potencijala

Srbija godišnje raspolaže sa 5,65 miliona tona ekvivalenta nafte u obnovljivim izvorima energije, a koristi svega dva miliona tona.

John Hardy: Skok u raspoloženju prema riziku je samo “kupovanje vremena”

Trgovci valutama su nervozni posle sloma izazvanog preokretom raspoloženja na tržištu protekle tri nedelje i pred sastanak saveta Evropske centralne banke u četvrtak. Raspoloženje se popravilo jer se ključni problemi

1 Comment

  1. djr
    February 12, 09:33 Reply
    Kako poskupljenje gasa pa zar na ovu krizu i mala doacinsstva da poubijate.gospodine gavrane prvo sto treba da uradite a to je da kvalitet gasa poboljsate,manje vazduha.ja zivim u novoj pazovi gde ste i vi nekada ziveli i vrlo dobro znate da gas koji se isporucuje od strane gas feromonta je bas loseg kvaliteta.uz duzno postovanje vas kao rukovodioca pomenute firme,ucinite jednom pravu stvar za vasu opstinu a to je makar dajte kvalitet gasa,gde nemoramo cekati deset minuta kako bi nam voda provrela za kafu.pa tek onda kad kvalitet gasa bude na evropskom nivou i to i naplatite.

Leave a Reply