PDV na briket i pelet smanjen za polovinu

PDV na briket i pelet smanjen za polovinu

Porez na dodatu vrednost (PDV) na briket i pelet smanjen je sa 20 na 10 odsto, saopštila je u petak Privredna komora Srbije.

Takođe, u posebnu stopu PDV od 10 odsto, osim peleta i briketa, uključeni su i drugi proizvodi od drvne biomase dobijeni aglomeracijom strugotine, piljevine, iverja i drugih ostataka.

“Veća upotreba na domaćem tržištu briketa i peleta unaprediće energetsku efikasnost i sigurnost, i diversifikovati izvore snabdevanja”, rekao je zamenik sekretara Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo PKS Ljubinko Savić.

Proizvodnja drvenih briketa i peleta oporezuje se po umanjenoj stopi PDV-a od ove godine.

“Korist za društvo vidljiva je i kroz zapošljavanje radne snage na sakupljanju ostataka biomase, posebno socijalno osetljivih kategorija i stanovništva u ruralnim sredinama koje su bogate ovim energentom”, istakao je Savić.

On je podsetio da je ranije, zbog nepostojanja tržišta, izvoženo 80 do 85 odsto proizvodnje biomase i očekuje da će se situacija promeniti u korist domaćeg tržišta.

Regulisanjem tržišta biomase, po rečima Savića, ostvaruju se i nacionalni ciljevi u okviru preuzetih međunarodnih obaveza za veće učešće obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji energije od 20 odsto u 2020. godini i smanjenja efekata staklene bašte.

Izvor:Tanjug
Previous Učešće problematičnih kredita u Srbiji na najnižem nivou u poslednje četiri godine
Next Tramp: Savez SAD i Japana temelj regionalnog mira i stabilnosti

You might also like

Kompanije 0 Comments

Bankom grupa gradi novu fabriku soje u Obrenovcu

Bankom grupa, koja u Obrenovcu već ima fabriku soje, gradi još jednu fabriku za preradu sojinog zrna vrednu 14 mil EUR.

Kompanije 0 Comments

Iran: Izvoz čelika porastao 55 odsto

Iranski najveći proizvođači čelika izvezli su u prvih devet meseci fiskalne 2016. godine, zaključno sa 20.decembrom, 4,12 miliona tona čelika i čeličnih proizvoda, što predstavlja rast od 55 odsto u

Industrija 0 Comments

Bayer povećao ponudu za kupovinu Monsanta na 66 milijardi dolara

Nemačka farmaceutska grupa Bayer je odlučila da poboljša ponudu za preuzimanje američkog rivala Monsanta tako što je podigla ponudu na 66 milijardi dolara, uključujući i dug.

1 Comment

  1. djr
    February 11, 09:05 Reply
    Smanjite nam porez na imovinu,odvodnjavanje,ukinite taksu na tv,ukinite nepostojece troskove takse za angozavanu struju po brojilu koje imamo.grejacemo jednu prostoriju kao i do sada,spavacemo u hladnim sobama i nece jorgan pasti.aman al takse,taksice i jos izvrsitelji,samo kod nas ovako se radi.

Leave a Reply