PDV na briket i pelet smanjen za polovinu

PDV na briket i pelet smanjen za polovinu

Porez na dodatu vrednost (PDV) na briket i pelet smanjen je sa 20 na 10 odsto, saopštila je u petak Privredna komora Srbije.

Takođe, u posebnu stopu PDV od 10 odsto, osim peleta i briketa, uključeni su i drugi proizvodi od drvne biomase dobijeni aglomeracijom strugotine, piljevine, iverja i drugih ostataka.

“Veća upotreba na domaćem tržištu briketa i peleta unaprediće energetsku efikasnost i sigurnost, i diversifikovati izvore snabdevanja”, rekao je zamenik sekretara Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo PKS Ljubinko Savić.

Proizvodnja drvenih briketa i peleta oporezuje se po umanjenoj stopi PDV-a od ove godine.

“Korist za društvo vidljiva je i kroz zapošljavanje radne snage na sakupljanju ostataka biomase, posebno socijalno osetljivih kategorija i stanovništva u ruralnim sredinama koje su bogate ovim energentom”, istakao je Savić.

On je podsetio da je ranije, zbog nepostojanja tržišta, izvoženo 80 do 85 odsto proizvodnje biomase i očekuje da će se situacija promeniti u korist domaćeg tržišta.

Regulisanjem tržišta biomase, po rečima Savića, ostvaruju se i nacionalni ciljevi u okviru preuzetih međunarodnih obaveza za veće učešće obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji energije od 20 odsto u 2020. godini i smanjenja efekata staklene bašte.

Izvor:Tanjug
Previous Učešće problematičnih kredita u Srbiji na najnižem nivou u poslednje četiri godine
Next Tramp: Savez SAD i Japana temelj regionalnog mira i stabilnosti

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

UniCredit Banka Srbija i Elicio ulažu 9,8 miliona evra za izgradnju vetroparka Malibunar

UniCredit Banka Srbija i Electrawinds Mali WF d.o.o, domaća kompanija u stopostotnom vlasništvu belgijske kompanije Elicio NV, potpisali su ugovor o dugoročnom finansiranju u ukupnom iznosu od 9,8 miliona evra

Kompanije 0 Comments

Air Serbia: Uvode se letovi i za Kanadu

Prvi sledeći interkontinentalni let za koji se priprema “Air Serbia” će biti uspostavljen sa Kanadom, saznaju “Novosti” u Vladi Srbije.

Kompanije 0 Comments

Holandija: Otvoren jedan od najvećih vetroparkova u svetu

Jedan od najvećih svetskih vetroparkova na moru sa 150 vetroturbina pušten je u rad u Severnom moru oko 85 kilometara od severne obale Holandije, objavio je direktor preduzeća Gemini.

1 Comment

  1. djr
    February 11, 09:05 Reply
    Smanjite nam porez na imovinu,odvodnjavanje,ukinite taksu na tv,ukinite nepostojece troskove takse za angozavanu struju po brojilu koje imamo.grejacemo jednu prostoriju kao i do sada,spavacemo u hladnim sobama i nece jorgan pasti.aman al takse,taksice i jos izvrsitelji,samo kod nas ovako se radi.

Leave a Reply