Dva skupa u Beogradu: Protest vojnog i policijskog sindikata i kontramiting boračkih udruženja

Dva skupa u Beogradu: Protest vojnog i policijskog sindikata i kontramiting boračkih udruženja

Mirno i bez incidenata danas su održana dva skupa u blizini zgrade Vlade Srbije. Jedan protestni u organizaciji Vojnog i Policijskog sindikata Srbije, a drugi Saveza boračkih organizacija Srbije “Sabor” u znak podrške vladi.

Vojni i policijski sindikati Srbije protestovao je zbog lošeg socijalnog i materijalnog položaja pripadnika snaga bezbednosti, dok je Savez boračkih organizacija Srbije “Sabor” održao skup “Za jedinstvo srpskog naroda u očuvanju bezbednosti Srbije”, u znak podrške Vladi Srbije.

Oba skupa počela su, oko podneva, intoniranjem himne Bože pravde u samo nekoliko minuta razmaka. Na oba protesta okupilo se oko 1.000 učesnika.

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić rekao je da ukoliko ne bude dijaloga s predstavnicima vlade planiraju intenzivije proteste koji neće trajati nekoliko sati, već danima. Predsednik Policijskog sindkata Veljko Mijailović rekao da “gladna vojska i policija ne mogu da brane Srbiju, ni njen građane”.

Prema njegovim rečima, policijama koji učestvuju u protestima se preti otkazima, ali se oni ne boje.

Naveo je i da su predstavnici autoprevoznika koji su dovezli učesnike u Beogad pozvivani na informativne razgovore.

Učesnici skupa vojnog i policijskog sindikata su završili okupljanje isred Vlade Srbije i uputili su se ka Skupštini Srbije. Planiraju da predsednici parlamenta Maje Gojković i predstavnicima političkih klubova predaju protestno pismo. Protest bi trebalo da bude završen ispred Radio televizije Srbije.

Predsednik Sabora boračkih organizacija Dejan Marjanović tvrdi da nisu organizovali kontramiting i da njihov skup poziva na jedinstvo i daje podršku Vladi Srbije u jačanju bezbednosti zemlje.

Dok su napuštali skup pojedini učesnici okupljanja boračkih udruženja uzvikivali su učesnicima protesta preko puta “Izdajice”.

Sa skupa sindikata na početku su poručili da je to skup za one koji misle svojom glavom, dok su predstavnici boračkih udruženja poručili da se država brani, a ne ucenjuje.

Sa ozvučenja tog skupa, čule su se patrioske pesme posvećene Kosovu, dok sa skupa policijskog i vojnog sinidata odzvanja rok muzika i pesme poput “Mi smo uvek zajedno”, “Ustani, kreni” i “Budjav lebac”.

Na skupu sindikata viorile se srpske zastave i zastave sa sindikalnim obeležjima, dok na skupu ispred Ministarstva spoljnih poslova nije bilo vidno istaknutih zastava i obeležja.

Ovo je četvrti protest Vojnog sindikata Srbije i Policijskog sindikata Srbije, dok se boračka udruženja okupljaju prvi put, navodeći i da nije reč o kontramitingu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je današnji protest Vojnog i Policijskog sindikata Srbije u Beogradu politički skup i da na njimu nije bilo sindikalnih zahteva.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da je jasno da je to bio politički protest kada se pogleda ko je sve bio od “dosovskih političara, organizacija koje finanisra Soros, kao što je Inicijativa Ne (da)vimo Beograd”, različita udruženja stanara ili gradjana koji su zaduženi u švajcarskim francima

“Kakve veze imaju krediti iz 2008. i današnji protesti”, upitao je Stefanović.

On je rekao da su se na skupu čuli politički govori i zahtevi, da nije bilo mnogo ljudi, kao ni mnogo policajaca i vojnika.

Izvor:Beta
Previous Ruski borbeni avioni opet koriste iranski vazdušni prostor
Next Severna Koreja ispalila balističku raketu, prvu od kada je Tramp preuzeo funkciju predsednika SAD

You might also like

Društvo 0 Comments

“Poreski alarm”: Za godinu dana 5.480 prijava

Prema podacima Poreske uprave, za godinu i po dana koliko postoji, na portal “Poreski alarm” stiglo je ukupno 5.480 prijava, od kojih je obrađeno 45,51 odsto, a najveći broj njih

Politika 0 Comments

Nikolić: Jučerašnji dan bio na ivici sukoba sa Prištinom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je jučerašnji dan, kada je voz iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu zaustavljen u Raškoj iz bezbednosnih razloga,

Društvo 0 Comments

Vidovdan obeležen u Parlamentu Velike Britanije, prvi put nakon sto godina

Jedan od najvećih srpskih praznika, Vidovdan, obeležen je juče u britanskom parlamentu, prvi put nakon sto godina.

1 Comment

  1. Tanjug
    February 16, 00:13 Reply
    Bez mnogo laganja ipak nekorektno prenete informacije sa sindikalnog protesta vojske i policije. A sta su govorili koji su zahtevi i sta predlazu? Ne znamo. To Beta ne prenosi.(?)

Leave a Reply