Dva skupa u Beogradu: Protest vojnog i policijskog sindikata i kontramiting boračkih udruženja

Dva skupa u Beogradu: Protest vojnog i policijskog sindikata i kontramiting boračkih udruženja

Mirno i bez incidenata danas su održana dva skupa u blizini zgrade Vlade Srbije. Jedan protestni u organizaciji Vojnog i Policijskog sindikata Srbije, a drugi Saveza boračkih organizacija Srbije “Sabor” u znak podrške vladi.

Vojni i policijski sindikati Srbije protestovao je zbog lošeg socijalnog i materijalnog položaja pripadnika snaga bezbednosti, dok je Savez boračkih organizacija Srbije “Sabor” održao skup “Za jedinstvo srpskog naroda u očuvanju bezbednosti Srbije”, u znak podrške Vladi Srbije.

Oba skupa počela su, oko podneva, intoniranjem himne Bože pravde u samo nekoliko minuta razmaka. Na oba protesta okupilo se oko 1.000 učesnika.

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić rekao je da ukoliko ne bude dijaloga s predstavnicima vlade planiraju intenzivije proteste koji neće trajati nekoliko sati, već danima. Predsednik Policijskog sindkata Veljko Mijailović rekao da “gladna vojska i policija ne mogu da brane Srbiju, ni njen građane”.

Prema njegovim rečima, policijama koji učestvuju u protestima se preti otkazima, ali se oni ne boje.

Naveo je i da su predstavnici autoprevoznika koji su dovezli učesnike u Beogad pozvivani na informativne razgovore.

Učesnici skupa vojnog i policijskog sindikata su završili okupljanje isred Vlade Srbije i uputili su se ka Skupštini Srbije. Planiraju da predsednici parlamenta Maje Gojković i predstavnicima političkih klubova predaju protestno pismo. Protest bi trebalo da bude završen ispred Radio televizije Srbije.

Predsednik Sabora boračkih organizacija Dejan Marjanović tvrdi da nisu organizovali kontramiting i da njihov skup poziva na jedinstvo i daje podršku Vladi Srbije u jačanju bezbednosti zemlje.

Dok su napuštali skup pojedini učesnici okupljanja boračkih udruženja uzvikivali su učesnicima protesta preko puta “Izdajice”.

Sa skupa sindikata na početku su poručili da je to skup za one koji misle svojom glavom, dok su predstavnici boračkih udruženja poručili da se država brani, a ne ucenjuje.

Sa ozvučenja tog skupa, čule su se patrioske pesme posvećene Kosovu, dok sa skupa policijskog i vojnog sinidata odzvanja rok muzika i pesme poput “Mi smo uvek zajedno”, “Ustani, kreni” i “Budjav lebac”.

Na skupu sindikata viorile se srpske zastave i zastave sa sindikalnim obeležjima, dok na skupu ispred Ministarstva spoljnih poslova nije bilo vidno istaknutih zastava i obeležja.

Ovo je četvrti protest Vojnog sindikata Srbije i Policijskog sindikata Srbije, dok se boračka udruženja okupljaju prvi put, navodeći i da nije reč o kontramitingu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je današnji protest Vojnog i Policijskog sindikata Srbije u Beogradu politički skup i da na njimu nije bilo sindikalnih zahteva.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da je jasno da je to bio politički protest kada se pogleda ko je sve bio od “dosovskih političara, organizacija koje finanisra Soros, kao što je Inicijativa Ne (da)vimo Beograd”, različita udruženja stanara ili gradjana koji su zaduženi u švajcarskim francima

“Kakve veze imaju krediti iz 2008. i današnji protesti”, upitao je Stefanović.

On je rekao da su se na skupu čuli politički govori i zahtevi, da nije bilo mnogo ljudi, kao ni mnogo policajaca i vojnika.

Izvor:Beta
Previous Ruski borbeni avioni opet koriste iranski vazdušni prostor
Next Severna Koreja ispalila balističku raketu, prvu od kada je Tramp preuzeo funkciju predsednika SAD

You might also like

Penzije 0 Comments

Nemačka: Starosna granica za penziju 69 godina?

Nemačka centralna banka saopštila je da bi podizanje starosne granice za penzionisanje na 69 godina do 2060. godine u izvesnoj meri ublažilo pritisak na državni penzioni sistem, budući da je

Društvo 0 Comments

Makedonija: Raspisani prevremeni parlamentarni izbori, opozicija najavila bojkot i nove demonstracije

Predsednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanoski raspisao je danas prevremene parlamentarne izbore koji će biti održani 5. juna,uprkos pozivima opozicije da oni budu odloženi.

Geopolitika 2 Comments

Poljska povećava broj vojnika, upisuje i dobrovoljce

Poljska namerava da poveća broj pripadnika regularnih oružanih snaga sa sadašnjih sto hiljada na 150.000 i da formira još tri brigade  teritorijalne odbrane koje će brojati 35.000 ljudi.

1 Comment

  1. Tanjug
    February 16, 00:13 Reply
    Bez mnogo laganja ipak nekorektno prenete informacije sa sindikalnog protesta vojske i policije. A sta su govorili koji su zahtevi i sta predlazu? Ne znamo. To Beta ne prenosi.(?)

Leave a Reply