Veliki gubici danske kompanije Maersk u 2016. godini

Veliki gubici danske kompanije Maersk u 2016. godini

Danski brodarski i naftni div Maersk zabeležio je u prošloj godini velike gubitke zbog otpisa imovine u naftnom poslovanju, objavila je kompanija i najavila ostavku dugogodišnjeg predsednika uprave.

Maersk je u četrvtom lanjskom tromesečju sproveo otpis 2,7 milijardi dolara vrednosti imovine u filijalama Maersk Supply Service i Maersk Drilling jer, kako je objavio, očekuje slabije izglede.

Strategija grupe dugo je bila održavanje ravnoteže između prevoza, kojem odgovaraju niske cene nafte, i proizvodnje nafte, što je profitabilno kada su cene nafte visoke. No, poslovni je model poslednjih nekoliko godina pod pritiskom jer su cene nafte, kao i utovara bile niske.

“Prošla je godina bila teška, s nepovoljnim kretanjima na svim našim tržištima”, navodi se u saopštenju kompanije.

Neto gubitak iznosio je 1,94 milijarde dolara, u poređenju s dobiti od 791 milion dolara u 2015. godini. Prodaja je pala za 12 odsto, na 35,46 milijardi dolara.

Predsednik uprave Michael Pram Rasmussen je nakon 14 godina na tom položaju podneo ostavku, a od 28. marta naslediće ga danski preduzetnik Jim Hagemann Snabe, bivši čelnik nemačkog proizvođača softvera SAP-a. Tu odluku još moraju potvrditi akcionari.

U junu prošle godine izvršnog direktora Nils Smedegaard Andersena, koji je taj posao obavljao od 2007., zamenio je Soren Skou, dotadašnji čelnik Maersk Linea, vodećeg svetskog brodara kontejnera. Skou je odlučio preusmeriti Maersk na prevoz, iako je to poslovanje trenutno pod pritiskom globalnog viška, i prodati poslovanje firme povezano s naftom.

Izvor: GdeInvestirati
Previous Cene nafte porasle nakon izveštaja IEA o rekornom smanjenju proizvodnje u svetu
Next Prošlogodišnja dobit Aerodroma Nikola Tesla veća od 25 miliona evra

You might also like

Motorola u problemima, otpušta radnike u Čikagu

Motorola se već neko vreme nalazi u određenim problemima što je nateralo njenog vlasnika, kompaniju Lenovo, na neke korake koje bi trebale stabilizovati  njihovo poslovanje.

Banke i finansije 0 Comments

Skupština Komercijalne banke usvojila dividendu za prioritetne akcije

Skupština Komercijalne banke, održana 24. maja, usvojila je sve predložene tačke dnevnog reda, uključujući i pokriće gubitka iz prošle godine i odluku o raspodeli dividende za prioritetne akcije.

Kompanije 0 Comments

Raste tržišni udeo Androida

Android platforma kompanije Google je nastavila da širi svoju dominaciju i u prethodnom tromesečju, zaključno sa aprilom, rezultati su najnovijih podataka istraživačke kompanije Kantar Worldpanel.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply