Veliki gubici danske kompanije Maersk u 2016. godini

Veliki gubici danske kompanije Maersk u 2016. godini

Danski brodarski i naftni div Maersk zabeležio je u prošloj godini velike gubitke zbog otpisa imovine u naftnom poslovanju, objavila je kompanija i najavila ostavku dugogodišnjeg predsednika uprave.

Maersk je u četrvtom lanjskom tromesečju sproveo otpis 2,7 milijardi dolara vrednosti imovine u filijalama Maersk Supply Service i Maersk Drilling jer, kako je objavio, očekuje slabije izglede.

Strategija grupe dugo je bila održavanje ravnoteže između prevoza, kojem odgovaraju niske cene nafte, i proizvodnje nafte, što je profitabilno kada su cene nafte visoke. No, poslovni je model poslednjih nekoliko godina pod pritiskom jer su cene nafte, kao i utovara bile niske.

“Prošla je godina bila teška, s nepovoljnim kretanjima na svim našim tržištima”, navodi se u saopštenju kompanije.

Neto gubitak iznosio je 1,94 milijarde dolara, u poređenju s dobiti od 791 milion dolara u 2015. godini. Prodaja je pala za 12 odsto, na 35,46 milijardi dolara.

Predsednik uprave Michael Pram Rasmussen je nakon 14 godina na tom položaju podneo ostavku, a od 28. marta naslediće ga danski preduzetnik Jim Hagemann Snabe, bivši čelnik nemačkog proizvođača softvera SAP-a. Tu odluku još moraju potvrditi akcionari.

U junu prošle godine izvršnog direktora Nils Smedegaard Andersena, koji je taj posao obavljao od 2007., zamenio je Soren Skou, dotadašnji čelnik Maersk Linea, vodećeg svetskog brodara kontejnera. Skou je odlučio preusmeriti Maersk na prevoz, iako je to poslovanje trenutno pod pritiskom globalnog viška, i prodati poslovanje firme povezano s naftom.

Izvor: GdeInvestirati
Previous Cene nafte porasle nakon izveštaja IEA o rekornom smanjenju proizvodnje u svetu
Next Prošlogodišnja dobit Aerodroma Nikola Tesla veća od 25 miliona evra

You might also like

Turizam 0 Comments

Srbija: Deset banja ide na prodaju od januara

Vlada je dala rok svim stranama da reše imovinsko-pravne sporove oko srpskih lečilišta. Okončanje sudskih procesa do početka godine, čeka se odluka o modelu privatizacije.

Najvažnije vesti 0 Comments

Efektiva: Banke znale moguće rizike zaduživanja u švajcarskom franku

MMF je 2007. upozorio centralne banke zemalja istočne Evrope, kao i banke koje posluju u tim zemljama, na moguće rizike od zaduživanja u švajcarskom franku.

Tema dana 0 Comments

Komisija pokrenula postupak protiv SBB-a

Komisija Srbije za zaštitu konkurencije pokrenula je danas postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv Srpske kablovske mreže (Serbia Broadband, SBB) iz Beograda.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply