Kragujevački studenti napravili bolid nazvan Formula Zastava

Kragujevački studenti napravili bolid nazvan Formula Zastava

Posle četiri godine rada studenti Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu uspeli su da naprave formulu – trkački bolid u klasi Formule 3, kojim će se u Mađarskoj takmičiti protiv 30 ekipa studenata iz celog sveta.

Svaki deo na formuli kragujevačkih studenata konstruisali su sami visokoškolci. Jedino su motor preuzeli sa motocikla “honda”, ali su i njega dorađivali.

Kako kaže Ognjen Opančina, koji je zadužen za organizaciju Studentske formule u Kragujevcu, do sada je u timu koji je pravio formulu bilo oko 50 ljudi, a mnogi su već završili fakultet i rade u najboljim svetskim kompanijama.

– Ovo je način da se visokoškolske ustanove povežu sa industrijom. Tu se pokazuje šta inženjeri stvarno mogu da naprave. Studentska formula je najelitnije nadmetanje u kom pokazujemo šta umemo i znamo, jer su pravila jasna i stroga. Gleda se kako je bolid napravljen, da li je ekonomski isplativ i da li su ga konstruisali studenti. Sve, od rama, sklopa, pa do izgleda, sve treba da bude naše rešenje. Velika je čast učestvovati na takmičenju – kaže Ognjen Opančina.

Studentska formula iz Kragujevca se zove simbolično Zastava, da se ne zaboravi tradicija grada u kome je fabrika automobila radila decenijama pod tim imenom. Sada je u timu za formulu 20 studenata – Andreja Milovanović, Milan Miljković, Mirko Poledica, Aleksandar Vasilijević, Mihajlo Vasiljević, Miroslav Petrović, Natalija Aleksić… U radionici fakulteta oni rade, vare, mere… Ispituju svojih ruku delo i spremaju se za izlazak na pistu sa vršnjacima sa najboljih fakulteta…

Andreja Milovanović, vođa projekta i student treće godine, kaže da su ograničenja za formulu stroga.

– Odabrali smo motor od honde CBR 600, koji služi za motocikl. Onda smo morali da mu smanjimo dotok vazduha da bi brzina bila ograničena na 120 kilometara na sat. Staza koja nas čeka je teška, pa neće da se vozi brže od 80 kilometra. Čekaju nas testovi ubrzanja, kočenja… Uglavnom, do kraja sledećeg meseca raspisujemo kasting za vozače i šest njih će ići na takmičenje. Oni moraju da budu studenti kragujevačkog univerziteta – kaže Andreja Milovanović.

Studentska formula nosi crno-narandžaste boje fakulteta. Urađeni su testovi rama, aerodinamičnosti, a i spojlere od karbonskih vlakana su dizajnirali studenti

Formula ima preko 800 delova i svaki od njih su analizirali sami studenti. Prvi put su na takmičenju, a i dalje će praviti nove bolide.

Mirko Poledica je na završnoj godini master studija i kaže da je u timu jer ima iskustva u industriji.

– Nije lako da se teorija pretoči u praksu… Napravili smo formulu čija je cena oko 20.000 evra. Ekipa koja ide na takmičenje treba da plati još 25.000 evra. Imamo saradnju sa kolegama iz Beograda, Splita, Ljubljane, Mostara, koje su već napravile svoje formule. Studenti iz Podgorice su nas zvali da im pomognemo da i oni krenu u ovo nadmetanje u znanju – kaže Mirko Poledica.

Studente su finansijski podržali država, grad, matični fakultet i brojna preduzeća.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Twitter udvostručio gubitak
Next Campari za 54,1 milion evra preuzeo Bulldog London

You might also like

Zdravlje 0 Comments

Državne apoteke duguju 18,5 miliona evra

Zbog ukupnog duga od 18,5 miliona evra koji 24 državne apoteke u Srbiji duguju za lekove i medicinska sredstva, kao i zbog neplaćanja dobavljačima, apoteke su u ozbiljnoj opasnosti da postanu nelikvidne

Društvo 0 Comments

Amerikanci preko interneta na Dan zahvalnosti potrošili 1,1 milijardu dolara

Tokom Dana zahvalnosti u SAD-u online kupci na rasprodajama su potrošili preko 1,0 milijardu dolara, što je za 14 odsto više nego godinu dana ranije, što znači da trend e-trgovine uzima sve

Društvo 0 Comments

Švajcarska: Da li će svi građani dobijati po 2.250 evra mesečno

Švajcarska razmatra da svakom punoletnom državljaninu mesečno isplaćuje zagarantvanih 2.500 franaka.

3 Comments

  1. Milos
    February 10, 21:05 Reply
    Kragujevacki univerzitet je formirao prvi i jedini akvarijum u Srbij. Napravili su jedinu botanicku bastu juzno od Beograda. Madicinski fakultet je naucna podrska beogradskoj VMA Uspesan primer debeogradizacije Srbije.
  2. Alfapreving
    April 18, 14:24 Reply
    Svaka cast, koliko je vremena, truda i novaca bilo potrebno da se ovo stvori. Verujem da je stvoren tako da pruza potpunu zastitu na drumu. Drago mi je da ima brilijatnih umova u Srbiji.

Leave a Reply