Cene nafte porasle nakon izveštaja IEA o rekornom smanjenju proizvodnje u svetu

Cene nafte porasle nakon izveštaja IEA o rekornom smanjenju proizvodnje u svetu

Cene nafte su u petak porasle na međunarodnim tržištima nakon izveštaja Međunarodne agencije za energiju (IEA), da su zemlje članice OPEC-a realizovali rekordnih 90 odsto dogovorenog plana o smanjenju proizvodnje.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper, porasla je 1,2% na 56,29 dolara po barelu, dok je američka WTI poskupela 1,04 odsto, na 53,55 dolara za barel.

Članice OPEC-a su se dogovorile, 30. novembra, da smanje svoju proizvodnju, počevši od januara, za 1,2 miliona barela dnevno. Njima se u decembru pridružila Rusija i drugi proizvođači koji su obećali smanjenje za 600.000 barela dnevno.

Foto: Trend

Foto: Trend

U mesečnom izveštaju IEA se navodi da je proizvodnja nafte u januaru pala, u odnosu na decembar 2016., za 1 milion barela, na 32,06 miliona barela dnevno, što je “najozbiljnije rezanje proizvodnje u istoriji OPEC-a”

U izveštaju se takođe navodi na određenu neusklađenost u provođenju dogovora. Saudijska Arabija, Katar i Angola su smanjili proizvodnju i više nego su obećali. Tako je Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, srezala svoju proizvodnju za 560.000 barela dnevno u odnosu na oktobar prošle godine, što je 70.000 barela dnevno više od dogovorenog smanjenja.

S druge strane, Irak je ispunio samo polovinu dogovorenih obaveza, a Venecuela, koja se prvi put pridružila dogovoru, je ispoštovala skromnih 18% preuzetih obaveza.

Proizvodnja u Rusiji, koja učestvuje više od polovine u smanjenju proizvodnje u grupi zemalja izvan OPEC-a, je pala za 100.000 barela dnevno, što je samo trećina od dogovorenog.

Međunarodna agencija za energiju izveštava da je smanjena proizvodnja ublažena većim izlazom nafte iz Libije i Nigerije, koji su izuzeti iz globalnog dogovora.

Ipak, globalne zalihe nafte pale su u januaru za skoro 1,5 miliona barela dnevno, navodi IEA.

Izvor:Agencije
Previous Campari za 54,1 milion evra preuzeo Bulldog London
Next Veliki gubici danske kompanije Maersk u 2016. godini

You might also like

Evropske berze: Ulagači na oprezu na kraju nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro trguje se oprezno, nakon što su dan pre cene akcija dostigle najviše nivoe u godinu dana, pa su na putu nedeljnih dobitaka.

Najvažnije vesti 0 Comments

Nafta, ipak, na dobitku u ovoj nedelji

Cene nafte na međunarodnim tržištima u petak su značajno pale, ali su na nedeljnom nivou ubeležile pozitivan saldo. Brent nafta, koja je međunarodni reper,  zatvorila je ovonedeljno trgovanje na nivou

Dinar bez promene prema evru, porastao u odnosu na dolar

Vrednost srpske prema zajedničkoj evropskoj valuti neznatno je promenjena u odnosu na juče i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 123,2741 dinara za evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply