Cene nafte porasle nakon izveštaja IEA o rekornom smanjenju proizvodnje u svetu

Cene nafte porasle nakon izveštaja IEA o rekornom smanjenju proizvodnje u svetu

Cene nafte su u petak porasle na međunarodnim tržištima nakon izveštaja Međunarodne agencije za energiju (IEA), da su zemlje članice OPEC-a realizovali rekordnih 90 odsto dogovorenog plana o smanjenju proizvodnje.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper, porasla je 1,2% na 56,29 dolara po barelu, dok je američka WTI poskupela 1,04 odsto, na 53,55 dolara za barel.

Članice OPEC-a su se dogovorile, 30. novembra, da smanje svoju proizvodnju, počevši od januara, za 1,2 miliona barela dnevno. Njima se u decembru pridružila Rusija i drugi proizvođači koji su obećali smanjenje za 600.000 barela dnevno.

Foto: Trend

Foto: Trend

U mesečnom izveštaju IEA se navodi da je proizvodnja nafte u januaru pala, u odnosu na decembar 2016., za 1 milion barela, na 32,06 miliona barela dnevno, što je “najozbiljnije rezanje proizvodnje u istoriji OPEC-a”

U izveštaju se takođe navodi na određenu neusklađenost u provođenju dogovora. Saudijska Arabija, Katar i Angola su smanjili proizvodnju i više nego su obećali. Tako je Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, srezala svoju proizvodnju za 560.000 barela dnevno u odnosu na oktobar prošle godine, što je 70.000 barela dnevno više od dogovorenog smanjenja.

S druge strane, Irak je ispunio samo polovinu dogovorenih obaveza, a Venecuela, koja se prvi put pridružila dogovoru, je ispoštovala skromnih 18% preuzetih obaveza.

Proizvodnja u Rusiji, koja učestvuje više od polovine u smanjenju proizvodnje u grupi zemalja izvan OPEC-a, je pala za 100.000 barela dnevno, što je samo trećina od dogovorenog.

Međunarodna agencija za energiju izveštava da je smanjena proizvodnja ublažena većim izlazom nafte iz Libije i Nigerije, koji su izuzeti iz globalnog dogovora.

Ipak, globalne zalihe nafte pale su u januaru za skoro 1,5 miliona barela dnevno, navodi IEA.

Izvor:Agencije
Previous Campari za 54,1 milion evra preuzeo Bulldog London
Next Veliki gubici danske kompanije Maersk u 2016. godini

You might also like

Wall Street: Berze drugi dan zaredom pale

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali drugi dan zaredom jer su ulagače zabrinuli slabi makroekonomski pokazatelji i pad prodaje najvećih američkih proizvođača automobila.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Kako će najnoviji rast cena nafte uticati na tržište u Srbiji?

Na globalnim tržištima juče se barelom “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene ovog energenta, trgovalo po ceni 53,70 dolara.

Svetske berze 1Comments

Izvoz američke nafte na rekordnom nivou

Izvoz američke nafte dostigao je protekle sedmice rekordan nivo od 1,98 miliona barela dnevno, premašivši rekod postavljen nedelju dana ranije od 1,5 miliona barela dnevno.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply