Bitcoin u Srbiji: Šta je i kako ga koristiti u našoj zemlji?

Bitcoin u Srbiji: Šta je i kako ga koristiti u našoj zemlji?

Procenjuje se da digitalnu valutu bitcoin u svetu koristi između dva i tri miliona ljudi. Narodna banka Srbije bitkoin ne prepoznaje kao valutu i ne možete ga kupiti u banci ili u menjačnici.

Valuta kojom upravlja algoritam, iza koje ne stoji nijedna banka. Vrednost bitcoina, digitalne valute, od nastanka 2009. godine, kada je vredeo nekoliko centi, porasla je na 1.060 dolara, odnosno oko 128.000 dinara, kolika mu je vrednost danas. Zbog čega potražnja za bitcoinom raste?

– Transakcije su dosta brze, jeftine su i ono što je trgovcima posebno zanimljivo jeste što su transakcije ireverzibilne, odnosno jednom kada transakcija bude poslata više ne može da se vrati – objašnjava Aleksandar Matanović iz Bitcoin asocijacije Srbije.

Vrednost ove valute ima velike oscilacije, pa se tako dešava da jedan dan vredi čak 30% manje ili više nego prethodnog dana. Neki u tome vide dobru priliku da zarade, a neki se čuvaju rizika koji nosi.

– Ono što je malo problem je što bitcoin ima tu nestabilnu cenu, tako da kada prodate nešto u bitcoinima obično žurite da što pre te bitcoine konvertujete u neku stabilniju valutu – dodaje Matanović.

Oni koji bitcoin koriste znaju i da ne podleže regulativi nijedne centralne banke u svetu. Kritičari zameraju da je zbog toga pogodno sredstvo plaćanja u ilegalnoj trgovini.

 – Glavni problem bitcoina je to što nije kategorizovan, nije klasifikovan kako u inostranstvu tako i u Srbiji. Dakle, niti je eksplicitno dozvoljena niti je zabranjena, znači da pliva u nekoj sivoj zoni. Svako ko ulazi u trgovinu bitcoinom mora da bude izuzetno oprezan i da zna da ulazi u eventualno rizičnu transakciju i da u slučaju nekakve štete neće imati zaštitu države – kaže Aleks Petrović iz advokatske kancelarije JSP.

Kupovina bitcoina nije jednostavna. Jedan od načina je pomoću specijalnih aparata, kojih u Srbiji, kako navode u Bitcoin asocijaciji, ima tri – dva u Beogradu i jedan u Novom Sadu. Ovu valutu kao sredstvo plaćanja u Srbiju koristi tek nekoliko stotina ljudi, dok je na globalnom nivou taj broj između dva i tri miliona ljudi.

Aparat za kupovinu bitcoina vam prilikom transakcije uzima 5% provizije od ukupnog isnosa koji uplatite. Najmanja suma za uplatu je 200 dinara. Ukupna količina bitcoina u svetu je ograničena na 21 milion jedinica. Više od tri četvrtine je već stvoreno, a u svetu postoji 100 hiljada online trgovaca koji primaju bitcoin kao sredstvo plaćanja.

Izvor: GdeInvestirati/N1
Previous Coca-Cola zabeležila pad dobiti za 55 odsto
Next Wall Street: Indeksi postigli nove rekorde

You might also like

Dinar bez promene, u petak 123,92 dinara za evro

Zvanični srednji kurs u petak 17. februara će biti 123,9187, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na utorak pred praznike, saopštila je Narodna banka Srbije.

Makroekonomija 0 Comments

Ljubodrag Savić: Nadam se da će Vučić prepoznati značaj jačanja realnog sektora

Najveći problemi srpske ekonomije su nezaposlenost i neprihvatljivo visok javni dug, kaže u intervjuu za Ekonomski online profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

Svetske berze 0 Comments

Nemačka berza konačno dobila podršku akcionara za spajanje sa Londonskom berzom

Deutsche Boerse je konačno uspela da dobije potrebnu podršku akcionara za planirano spajanje sa Londonskom berzanskom grupom (LSE).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply