Tramp poručio kineskom predsedniku da se raduje saradnji sa njim

Tramp poručio kineskom predsedniku da se raduje saradnji sa njim

Američki predsednik Donald Tramp “probio je led” u odnosima s Kinom uputivši pismo kineskom predsedniku Sji Đinpingu u kojem poručuje da se raduje saradnji sa njim u razvoju odnosa, a Kina je danas istakla da pridaje veliki značaj odnosima sa SAD i da je saradnja – jedina opcija.

Tramp je u pismu zahvalio predsedniku Kine na čestitkama povodom inauguracije i poželeo kineskom narodu uspešnu lunarnu Novu godinu, saopštila je Bela kuća u sredu.

“Predsednik Tramp je saopštio da se raduje saradnji sa predsednikom Sjiem kad je reč o razvoju konstruktivnih odnosa koji koriste i SAD i Kini”, navodi se u saopštenju.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang je danas, na konferenciji za novinare u Pekingu, potvrdio prijem pisma i zahvalio Trampu na novogodišnjim čestitama kineskom narodu, istakavši da je saradnja izmedju dve zemlje jedina opcija i da Peking pridaje veliki značaj odnosima Kine i SAD.

Tramp nije razgovarao direktno sa kineskim predsednikom otkako je stupio na dužnost predsednika SAD 20. januara, napominje Reuters.

Diplomatski izvori u Pekingu navode da su kineske vlasti strepele da bi Sji mogao biti ponižen u slučaju da telefonski razgovor s Trampom krene loše i da detalji potom procure u američke medije, kao što se prošle nedelje dogodilo nakon Trapomovog razgovora sa premijerom Australije.

“To je poslednje što Kina želi. To bi bilo veoma neprijatno za predsednika Sjia i kineski narod, koji vrednuju koncept direktnog razgovora”, rekao je neimenovani izvor blizak stavovima Pekinga o odnosima sa SAD.

Tramp je, inače, u decembru uznemirio Kinu telefonskim razgovorom sa tajvanskom predsednicom Cai Ing-ven, a zapretio je i da će uvesti tarife na kineski uvoz, optuživši Peking da devalvira juan i krade američke poslove.

Izvor:Tanjug
Previous Svetlana Stojkov: Neće biti nestašice lekova
Next Prošlogodišnji trgovinski suficit Mađarske dostigao skoro 10 milijardi evra

You might also like

Geopolitika 0 Comments

UN: Nastavak sirijskih mirovnih pregovora krajem avgusta

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura planira za kraj avgusta nastavak mirovnih pregovora između sirijskih vlasti i opozicije.

Geopolitika 0 Comments

UN: Nastavak pregovora o ujedinjenju Kipra

Lideri kiparskih Grka i Turaka danas će u Švajcarskoj pod okriljem UN nastaviti pregovore u cilju ponovnog ujedinjena ostrva podeljenog od 1974. godine.

Geopolitika 0 Comments

Makedonija: Ivanov odbio da lideru opozicije da mandat za sastavljanje nove vlade

Politička kriza u Makedoniji dobila je danas sasvim novu dimenziju, pošto je predsednik Đorđe Ivanov odbio da preda mandat za sastav nove vlade lideru opozicije Zoranu Zaevu, iako je njegov blok

1 Comment

Leave a Reply