Srbija: Sektor osiguranja u 2016. godine isplatio 35 milijardi dinara privredi i građanima

Srbija: Sektor osiguranja u 2016. godine isplatio 35 milijardi dinara privredi i građanima

Tokom prošle godine sektor osiguranja isplatio je privredi i građanima skoro 35 milijardi dinara kao naknadu za nastalu štetu.

Novac, direktno vraćen privredi i građanima, doprineo je da se znatno umanje posledice štetnih događaja u proteklom periodu, pokazuju rezultati ankete koju je sproveo Odbor za osiguranje u Privrednoj komori Srbije (PKS), u okviru godišnje sektorske analize osiguranja.

Kako je saopštio PKS, ukupna prikupljena premija tokom prethodne godine zabeležila je rast od 9,7% u odnosu na 2015. godinu i dostigla je 88,78 milijardi dinara (719 miliona evra, odnosno 758 miliona dolara).

Udeo premije životnih osiguranja u ukupnoj premiji, što je jedan od pokazatelja stepena razvoja tržišta osiguranja, takođe je nastavio rast i sa 23 milijardi dinara premije dostigao je gotovo 26% udela u ukupnoj premiji. Sektor životnog osiguranja zabeležio je rast tokom prethodne godine od 19%, dok neživotna osiguranja beleže rast od 6,8%. U okviru sektora neživotnih osiguranja, značajan rast zabeležila su osiguranja od opšte odgovornosti sa 26,1% i zdravstveno osiguranje sa 37,9%.

Najveći udeo u ukupno prikupljenoj premiji i dalje beleži obavezno osiguranje od autoodgovornosti sa 34% i ukupnom premijom od 30,3 milijardi dinara, a sledi sektor životnog osiguranja sa 26%.

Time je nastavljen kontinuitet rasta ovog perspektivnog dela finansijskog sektora, što svakako predstavlja podsticaj za dalje zajedničke napore u pravcu razvoja i veće zastupljenosti osiguranja u privrednom životu, dodaje se u saopštenju.

Pored pokazatelja poslovanja sektora osiguranja u prethodnoj godini, na sednici Odbora za osiguranje u Privrednoj komori Srbije, koja će se održati 27. februara, biće predstavljeni i rezultati ankete o stavovima i očekivanjima predstavnika sektora osiguranja, koju je sprovelo Udruženje za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije Privredne komore Srbije.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous L'Oreal prodaje The Body Shop za milijardu evra
Next Beogradska berza: Tržište blago živnulo, Aerodrom najprometniji

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Mostar: Na Međunarodnom sajmu privrede učestvovaće 50 firmi iz Srbije

Privredna komora Srbije najavila je da će na Međunarodnom sajmu privrede koji počinje u Mostaru učestvovati 50 kompanija iz Srbije iz različitih sektora.

Kompanije 0 Comments

Stotinu milijardi dolara završilo u poreskim oazama

Kako su Luksemburg i Holandija uvele nova pravila u borbi protiv poreskih prevara, tako su firme prebacile milijarde dolara na prekookeanske poreske rajeve.

Snap Inc: Snapchat uskoro izlazi na berzu

Prema pisanju Bloomberga, Snap Inc. kompanija koja je pokrenula Snapchat pokrenula je postupak za izlazak na berzu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply