Francuska: Odluka o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja 2. marta

Francuska: Odluka o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja 2. marta

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru saopštiće 2. marta odluku o zahevu Srbije za izručenje predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji se danas usprotivio izručenju, tvrdeći da je zahtev Srbije političke prirode.

Haradinaj je pred sudom rekao da nije počinio zločine već da je samo branio albanske civile.

Bivši kosovski premijer je rekao sudijama na ročištu da nije kriv i da je tokom rata branio civile.

Sa Haradinajom je raspravi prisustvovao i njegov advokat Arian Koci, koji očekuje da će zahtev Srbije biti odbačen, te da će Haradinaj uskoro moći da se vrati na Kosovo.

U sudnici u kojoj je održana rasprava prisustuvovao je veliki broj pristalica Haradinaja među kojima je bilo onih koji nose majcu sa simobila “Velike Albanije”.

Odluka francuskog istražnog odeljenja koje postupa u ovom slučaju može da bude saopštena i naknadno, potvrdila je danas Tanjugu portparolka suda Sandra di Rosa.

Ona je precizirala da istražno odeljenje suda može da iznese svoje mišljenje, ali da će odluka o zahtevu za izručenje najverovatnije biti doneta “sa odlaganjem od nekoliko sedmica”.

Naime, Apelacioni sud u Kolmaru odlučuje o ispunjenosti uslova za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke, dok se postupak odlučivanja tog suda se vodi u skladu sa procesnim zakonima Fransucke.

Ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće, napomenula je Di Rosa.

Posle toga, Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

Ukoliko pak Apelacioni sud utvrdi da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, konačnu odluku o izručenju doneće francuska vlada, navela je portparolka suda u Kolmaru.

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Izvor:Tanjug
Previous Philip Morris dobitnik priznanja "Top Employer Serbia 2017" i "Top Employer Europe 2017"
Next Konkursi za direktore javnih preduzeća biće objavljeni sutra

You might also like

Društvo 0 Comments

San Marino dobija prvu evropsku 5G mrežu do kraja 2018. godine

Čini se kako će mala državica na Apeninskom poluostrvu, San Marino, preduhitriti i optimističnu izjavu o dostupnosti brzih 5G mobilnih mreža tokom 2019. godine koju je iznela organizacija 5G New

Društvo 0 Comments

Nova banknota od 50 evra u opticaju od aprila

Banknota od 50 evra sa poboljšanim bezbednosnim karakteristikama ući će od 4. aprila u opticaj, a u prvom turnusu će biti pušteno 5,4 milijarde evra tih novčanica.

Politika 0 Comments

Vučić: Mnogo toga u dijalogu sa Prištinom nije u pisanoj formi

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mnogo toga u dijalogu Beograd-Priština nije postignuto u pisanoj formi, već samo u usmenoj formi.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply