Zlato na najvišem nivou u tri meseca

Zlato na najvišem nivou u tri meseca

Geopolitička neizvesnost i nesigurnost po pitanju ekonomske politike Trampove administracije pogurala je cenu zlata na nove najviše nivoe u poslednja tri meseca.

U sredu je cena zlata za isporuku u aprilu porasla 0,6 odsto, na 1.243,90 dolara za uncu, što je najviši nivo od polovine novembra prošle godine.

Po mišljenju stručnjaka, cenu zlata određuju tri momenta: snaga dolara, kamatne stope u SAD i sklonost investitora prema riziku.

Od početka godina cena zlata je porasla nešto više od 8 odsto. Dolar je, naprotiv, oslabio oko 2 odsto u korpi šest najvažnijih valuta u svetu. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke prema vodećim svetskim valutama, danas je oslabio 0,19 odsto.

Povećanje kamatnih stopa u SAD nije izgledno, bar ne u martu, kako se očekivalo krajem prošle godine. Zlato je osetljivo na kretanje američke monetarne politike, obzirom da rast kamatnih stopa utiče na rast dolara i oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga, a time i na (nižu) potražnju za zlatom.

Nepredvidivost poteza Donalda Trampa, rast populizma u Evropi, Brexit, predsednički izbori u Francuskoj i strah od “Francxit-a”, ublažili su sklonost investitora ka rizičnijim investivijama, okrenuvši ih prema zlatu, “bezbednom utočištu za kapital u nesigurnim vremenima”.

Izvor:Agencije
Previous Rumunija: Parlament izglasao poverenje vladi
Next Cene nafte porasle uprkos snažnom rastu rezervi u SAD

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Nemački čelik se bori za budućnost protiv Kine

Zabrinuti za svoju budućnost u nemačkoj industriji čelika, oko 45.000 zaposlenih izašlo je na protest koji je organizovao IG Metal.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street pod pritiskom usporavanja rasta američke privrede

Cene akcija na američkim berzama u petak su blago oslabile pod pritiskom razočaravajućih podataka o privrednom rastu SAD i poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Snažniji juan podržao rast cena akcija u azijsko-pacifičkom regionu

Nakon početne nestabilnosti, cene akcija na berzama azijsko-pacifičkog regiona u petak su uglavnom porasle, podržane snažnijim juanom u odnosu na dolar i rastom vrednosti drugih valuta u regionu prema američkoj.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply