Rast cena stanova u Bukureštu podstakli stambeni blokovi iz socijalističkog doba

Rast cena stanova u Bukureštu podstakli stambeni blokovi iz socijalističkog doba

Prodajna cena stanova u Bukureštu porasla je u januaru 1,4 odsto u poređenju sa decembrom 2016. godine, dok su u odnosu na januar prošle godine cene veće za 9,8 odsto.

Cena stanova oglašenih za prodaju u Bukureštu iznosila je u januaru, prosečnih, 1.157 evra po metru kvadratnom, dok je u decembru prosek iznosio 1.141 evra po kvadratu, podaci su sajta za nekretnine Imobiliare.ro.

Kako navode u Agenciji, januarski rast cena u potpunosti je podstaknut poskupljenjem takozvanih “starih stanova”, odnosno stambenih jedinica u blokovima izgrađenm pre 1990. godine.

Vlasnici ovih stanova povećali su cene za 3,7 odsto, na prosečnih 1,130 evra po kvadratu, dok su stanovi u novogradnji zadržali približno isto cenu, oko 1.173 EUR/m2, u proseku.

Na nacionalnom nivou, cene stanova su na mesečnom nivou porasle u proseku 1,3 odsto, na 1,064 evra po kvadratu, dok su u poređenju sa istim mesecom 2016. stanovi poskupeli 9,6 odsto.

Posmatrano po regionalnim centrima, stambeni kvadrat je za godinu dana najviše poskupeo u Jašiju, 3,6%, na 885 evra, zatim u Brašovu 2,2 odsto (920 evra).

Stan u Konstanci u proseku košta 989 evra po metru kvadratnom, što je 1,6% veća cena nego u januaru 2016. godine. Cena stanova u Temišvaru je porasla 0,3% (1.030 EUR/m2) a u Klužu 0,8 odsto (1,257 EUR/m2).

Izvor:Agencije
Previous Jerun Daiselblum: MMF nepotrebno pesimističan
Next Kazahstanski Zhol Zhondeushi za 3,6 miliona evra kupio novosadski ZGOP

You might also like

Nekretnine 1Comments

Velika Britanija: Zastoj na tržištu nekretnina nakon Brexita

Neizvesnost nastala nakon Brexita smanjila je tražnju na tržištu nekretnina u Velikoj Britaniji na najniži nivo u poslednje tri godine.

Društvo 0 Comments

Vlada Srbije usvojila Program obnove javnih objekata

Vlada Srbije usvojila je današnjoj sednici Zaključak o utvrđivanju Programa obnove i unapređenja objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Nekretnine 0 Comments

Beograd na vodi: Bulevar “koči” jedna kuća

Kuća porodice Timotijević, dve godine od početka izgradnje Beograda na vodi, stoji jedina u donjem delu Savskog amfiteatra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply