Rasim Ljajić: GMO usporava ulazak Srbije u STO

Rasim Ljajić: GMO usporava ulazak Srbije u STO

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da ne veruje da bi Srbija u kraćem roku mogla da postane član Svetske trgovinske organizacije (STO) zbog ogromnog pritiska javnosti da se ne dozvoli promet genetski modifikovanih proizvoda (GMO), što je uslov za ulazak u tu organizaciju.

“Glavni problem za članstvo u STO je izmena propisa o GMO. Kod nas postoji izričita zabrana za proizvodnju i promet GMO, dok je u članicama STO to dozvoljeno. Naši propisi će teško biti promenjeni jer je ogroman i otpor javnosti da se skine ta zabrana”, rekao je Ljajić za agenciju Beta.

On je dodao da je za članstvo u STO neophodno obaviti multilateralne kao i bilateralne pregovore sa svakom zemljom.

“Preostaje da se od 163 zemlje članice STO obave razgovori još sa četiri zemlje – Brazilom, Ukrajinom, SAD i Rusijom. Posle toga ostaju multilateralni pregovori i prihvatanje standarda te organizacije”, rekao je Ljajić.

Sada, prema njegovim rečima, 25 zemalja pregovara o pristupanju u STO.

“Mislim da je velika šteta što Srbija ne može da reši problem oko proizvodnje i prometa modifikovane hrane jer će sve zemlje postati članice, osim 13 potpuno nepoznatih”, rekao je Ljajić.

U Zakonu o GMO koji je donet 2009. godine u članu 2. navodi se da “nijedan modifikovan živi organizam kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije”.

Izvor: RTV/Beta
Previous Zbog smanjenja unosa šećera smanjuju čokoladice
Next General Motors: Skok prihoda u poslednja tri meseca 2016. godine

You might also like

Trgovina 0 Comments

Na Veletržnici ostvaren promet od 1.930 t robe

Na Veletržnici Beograd ostvaren je promet od 1.930 tona robe u protekloj nedelji, a najviše se trgovalo paradajzom, krastavcem i šargarepom.

Preduzetništvo 0 Comments

Veća zarada: Uzgajanje životinja na otvorenom

Niska otkupna cena tovljenika i velika ulaganja u moderne farme, navode sve više stočara koji razmišljaju o većoj zaradi da se okrenu odgoju životinja na otvorenom.

Trgovina 0 Comments

Miodrag Kostić želi da preuzme Mercator-S

Miodrag Kostić koji je do sada u Sloveniji investirao velika sredstva u nekretnine, turističku industriju i bankarstvo, zanima se i za kupovinu Mercatora-S, maloprodajnog lanca posrnulog Agrokora u Srbiji, ključne kompanije

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply