Propala privatizacije Galenike, Ministarstvo privrede najavilo novi model

Propala privatizacije Galenike, Ministarstvo privrede najavilo novi model

Komisija za sprovođenje strateškog partnerstva predložila je danas Vladi Srbije da se postupak privatizacije beogradske farmaceutske kompanije Galenika modelom strateškog partnerstva proglasi neuspešnim, saopštilo je danas Ministarstvo privrede.

Pregovori su vođeni sa britansko-ruskim konzorcijumom Frontier-Pharma Petrovax o prodaji 25 odsto udela u Galenici.

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da država neće odustati od Galenike, imajući u vidu njen potencijal, koji kroz druge modele privatizacije može da se razvije, kako bi Galenika opet poslovala održivo i profitabilno.

Kako je saopšteno, Ministarstvo privrede i rukovodstvo Galenike razmatrali su, paralelno sa pregovorima sa zainteresovanim strateškim partnerom, i mogućnost restrukturiranja obaveza Galenike, u slučaju da ne bude postignut dogovor.

Vlada Srbije je ranije donela Zaključak kojim je preporučeno nadležnim organima državnih poverilaca da ne izdaju naloge za blokadu računa, odnosno da ne sprovode postupak naplate svojih potraživanja, kao i da povuku sredstva obezbeđenja koja dospevaju na naplatu prema Galenici i njenim zavisnim društvima, do postizanja konačnog dogovora sa komercijalnim poveriocima, a najkasnije do 31. marta 2017. godine.

“Galenika trenutno posluje stabilno i neće imati problema u servisiranju tekućih obaveza, a Ministarstvo privrede će preduzeti sve mere da se u najskorijem roku izadje sa novim modelom privatizacije za ovo preduzeće”, ističe se u saopštenju.

Komisija je danas konstatovala da tokom pregovora izabrani ponuđač nije preduzeo korake koji bi vodili ka rešavanju problema duga Galenike prema komercijalnim bankama, niti da je došlo do usaglašavanja više osnovnih elemenata ugovora o strateškom partnerstvu, navelo je Ministarstvo privrede.

Da su propali pregovori sa britansko-ruskim konzorcijumom o prodaji udela u Galenici danas je Beti potvrdio predsednik sindikata “Nezavisnost” u Galenici Zoran Pantelić.

“Ne znamo šta je konzocijum zainteresovan da kupi udeo u Galenici pregovarao sa bankama, pretpostastavljamo da je tražio otpis dela duga, ali svakako nije bilo dogovora”, kazao je Pantelić koji je zastupao radnike Galenike u komisiji koja je pregovarala sa zainteresovanim investitorom.

Prema njegovim rečima, sledeći korak je da Vlada razgovara o reprogramu duga Galenike sa bankama.

“Zaposlenima odgovora da se postigne dogovor sa bankama, kako bi se zadržala radna mesta i omogućilo da Galenika nastavi da posluje kao 2016. godine koja je za fabriku bila uspešna”, istakao je Pantelić.

Dodao je da je to interes banaka i zaposlenih jer od stečaja Galenike niko nema korist.

Danas je istekao rok za pregovore sa britansko-ruskim konzorcijumom Frontier-Pharma Petrovax o prodaji udela u Galenici.

Galenika ima komercijalni dug od oko 70 miliona evra koji konzorcijum nije želeo da preuzme.

Konzorcijum je ponudio traženu minimalnu cenu od sedam miliona evra za 25 odsto udela u Galenici i bio je spreman da zadrži 700 od 1.400 radnika Galenike.

Pregovori o strateškom partnerstvu za Galeniku su počeli 24. oktobra.

Izvor:Beta
Previous Kvadrat oduzetog zemljišta za železničku obilaznicu oko Niša po ceni od 300 do 5.000 dinara
Next Rumunija: Parlament izglasao poverenje vladi

You might also like

Kompanije 0 Comments

Hainan Airlines zadovoljan poslovanjem linije Beograd-Peking

Kineski avio-prevoznik Hainan Airlines saopštio je za portal EX-YU Aviation News da je zadovoljan učinkom nove linije Beograd-Peking koja je pokrenuta pre više od mesec dana preko Praga i obavlja

Najvažnije vesti 0 Comments

Otpremnine za radnike Fiata od 4.800 do 12.000 evra

Radnici Fiata koji se opredele za dobrovoljni odlazak dobiće otpremnine, zavisno od godina staža, od 4.800 do 12.000 evra.

Kompanije 0 Comments

Neiskorišćeni krediti koštali BiH 3,4 miliona KM

Na kraju 2015. godine Bosna i Hercegovina je imala 2,1 milijardu maraka odobrenih kredita koje nije povukla i za koje je samo u prošloj godini platila penale u iznosu od 3,4 miliona KM.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply