Privatizacija Galenike pred neuspehom, sporni dugovi prema poveriocima i broj zaposlenih

Privatizacija Galenike pred neuspehom, sporni dugovi prema poveriocima i broj zaposlenih

Pokušaj privatizacije Galenike najverovatnije neće uspeti, jer strateški partner, rusko-britanski konzorcijujm, nije postigao dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.

Prema nezvaničnim informacijama, Komisija za sprovođenje postupka za strateško partnerstvo za Galeniku, koju čine predstavnici ministarstva finansija, privrede, sindikata Galenike i generalni direktor ovog preduzeća, trebalo bi da se sastanu danas u Vladi Srbije sa predstavnicima konzorcijuma Frontijer farma iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovaks farm iz Rusije.

Kamen spoticanja u ovim razgovorima je dug privatnim poveriocima od oko 70 miliona evra, piše Politika”. Dok potencijalni strateški partner insistira na tome da se što veći deo tog duga otpiše, bankarima je sa druge strane, u interesu da naplate što veći deo tog iznosa.

Problem je i to što u pregovorima učestvuje pet banaka, a nemaju svi iste interese, jer nisu svi pozajmili isti iznos po istim uslovima i sa istim rokom otplate – kaže naš sagovornik, upućen u razgovore sa potencijalnim strateškim partnerom. Razgovori se vode sa predstavnicima Unikredit, AIK banke, Sosijete ženeral, Komercijalnom i Erste bankom.

Prema podacima Agencije za privredne registre ukupne obaveze „Galenike” na kraju 2015. godine iznosile su oko 230 miliona evra. Najveći deo tog duga (oko 160 miliona), čine obaveze prema državi. Predstavnici britansko-ruskog konzorcijuma praktično traže da državni poverioci kompaniji otpišu ceo iznos, a da privatni poverioci otpišu deo duga.

Zoran Pantelić, predsednik sindikata „Nezavisnost”, i član Komisije za strateško partnerstvo u „Galenici” rekao je za Politiku da ovo telo ni ne može da se sastane sve dok se dogovor sa bankama ne postigne.

“Tek kad se potencijalni strateški partner sa poveriocima dogovori oko otpisa duga, mogu da počnu pregovori oko potpisivanja ugovora. Ono što je važno jeste da je kompanija kraj 2016. godine dočekala u tekućem plusu, da nismo bili u gubitku i da ne koristimo sredstva iz budžeta” – rekao je Pantelić.

Početkom januara saopšteno je da je kompanija tokom poslednjeg tromesečja 2016. godine premašila planove i prodala lekova u vrednosti od oko dve milijarde dinara. To je, istakli su iz „Galenike” za oko 40 odsto više nego što je bilo očekivano. Glavna izvozna tržišta ove fabrike su zemlje regiona, a kompanija izvozi i na tržišta Rusije, Kazahstana i Belorusije. U saopštenju se, međutim, ne navodi sa kojim poslovnim rezultatom je „Galenika” završila 2016. godinu.

Finansijski izveštaj za prošlu godinu još nije objavljen. Manjak u bilansima ove kompanije na kraju 2015. godine iznosio je 1,84 milijarde dinara. To je 3,17 milijardi dinara manji gubitak nego 2014. godine. Situacija je bila još gora 2011. godine, kada je neto gubitak iznosio 5,18 milijardi dinara.

Zoran Pantelić napominje da sindikati „Galenike” od strateškog partnera očekuju da zapošljava, a ne da otpušta radnike. Nezvanično, međutim, može da se čuje da konzorcijum „Frontier farma-Petrovarks” traži da se broj zaposlenih smanji sa 1.400 na 700 ljudi.

Izvor:Tanjug/Politika

Previous Dong Mingzhu - Najuspešnija biznismenka u Kini
Next Jiangsu Nantong Sanjian Construction planira ulaganja u Srbiju

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

BDP Srbije porastao 2,6 odsto u trećem kvartalu

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije realno je porastao 2,6 odsto u trećem kvartalu 2016. u odnosu na isti period prošle godine, a tome su najviše doprineli poljoprivredna proizvodnja, građevinarstvo i

Svetske berze 0 Comments

Tržište valuta: Snažan rast dolara i britanske funte

Nagoveštaji da bi evropska i japanska centralna banka uskoro mogle dodatno olabaviti monetarnu politiku, te sve izgledniji ostanak Velike Britanije u 28-članom evropskom bloku podržali su američki dolar i britansku funtu

Bitcoin u Srbiji: Šta je i kako ga koristiti u našoj zemlji?

Procenjuje se da digitalnu valutu bitcoin u svetu koristi između dva i tri miliona ljudi. Narodna banka Srbije bitkoin ne prepoznaje kao valutu i ne možete ga kupiti u banci

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply