Privatizacija Galenike pred neuspehom, sporni dugovi prema poveriocima i broj zaposlenih

Privatizacija Galenike pred neuspehom, sporni dugovi prema poveriocima i broj zaposlenih

Pokušaj privatizacije Galenike najverovatnije neće uspeti, jer strateški partner, rusko-britanski konzorcijujm, nije postigao dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.

Prema nezvaničnim informacijama, Komisija za sprovođenje postupka za strateško partnerstvo za Galeniku, koju čine predstavnici ministarstva finansija, privrede, sindikata Galenike i generalni direktor ovog preduzeća, trebalo bi da se sastanu danas u Vladi Srbije sa predstavnicima konzorcijuma Frontijer farma iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovaks farm iz Rusije.

Kamen spoticanja u ovim razgovorima je dug privatnim poveriocima od oko 70 miliona evra, piše Politika”. Dok potencijalni strateški partner insistira na tome da se što veći deo tog duga otpiše, bankarima je sa druge strane, u interesu da naplate što veći deo tog iznosa.

Problem je i to što u pregovorima učestvuje pet banaka, a nemaju svi iste interese, jer nisu svi pozajmili isti iznos po istim uslovima i sa istim rokom otplate – kaže naš sagovornik, upućen u razgovore sa potencijalnim strateškim partnerom. Razgovori se vode sa predstavnicima Unikredit, AIK banke, Sosijete ženeral, Komercijalnom i Erste bankom.

Prema podacima Agencije za privredne registre ukupne obaveze „Galenike” na kraju 2015. godine iznosile su oko 230 miliona evra. Najveći deo tog duga (oko 160 miliona), čine obaveze prema državi. Predstavnici britansko-ruskog konzorcijuma praktično traže da državni poverioci kompaniji otpišu ceo iznos, a da privatni poverioci otpišu deo duga.

Zoran Pantelić, predsednik sindikata „Nezavisnost”, i član Komisije za strateško partnerstvo u „Galenici” rekao je za Politiku da ovo telo ni ne može da se sastane sve dok se dogovor sa bankama ne postigne.

“Tek kad se potencijalni strateški partner sa poveriocima dogovori oko otpisa duga, mogu da počnu pregovori oko potpisivanja ugovora. Ono što je važno jeste da je kompanija kraj 2016. godine dočekala u tekućem plusu, da nismo bili u gubitku i da ne koristimo sredstva iz budžeta” – rekao je Pantelić.

Početkom januara saopšteno je da je kompanija tokom poslednjeg tromesečja 2016. godine premašila planove i prodala lekova u vrednosti od oko dve milijarde dinara. To je, istakli su iz „Galenike” za oko 40 odsto više nego što je bilo očekivano. Glavna izvozna tržišta ove fabrike su zemlje regiona, a kompanija izvozi i na tržišta Rusije, Kazahstana i Belorusije. U saopštenju se, međutim, ne navodi sa kojim poslovnim rezultatom je „Galenika” završila 2016. godinu.

Finansijski izveštaj za prošlu godinu još nije objavljen. Manjak u bilansima ove kompanije na kraju 2015. godine iznosio je 1,84 milijarde dinara. To je 3,17 milijardi dinara manji gubitak nego 2014. godine. Situacija je bila još gora 2011. godine, kada je neto gubitak iznosio 5,18 milijardi dinara.

Zoran Pantelić napominje da sindikati „Galenike” od strateškog partnera očekuju da zapošljava, a ne da otpušta radnike. Nezvanično, međutim, može da se čuje da konzorcijum „Frontier farma-Petrovarks” traži da se broj zaposlenih smanji sa 1.400 na 700 ljudi.

Izvor:Tanjug/Politika

Previous Dong Mingzhu - Najuspešnija biznismenka u Kini
Next Jiangsu Nantong Sanjian Construction planira ulaganja u Srbiju

You might also like

Industrija 0 Comments

Evropska komisija: Bez carina na srpski čelik

Nove antidamping mere na uvoz čeličnih prizvoda iz Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine u Evropsku uniju, koje je uvela Evropska komisija, ne odnose se na uvoz čelika iz Srbije, saopšteno

Najvažnije vesti 0 Comments

Evro oslabio prema dolaru 1,05 odsto za nedelju dana

Na međunarodnim tržištima valuta evro je protekle nedelje pao ispod nivoa 1,04 dolara, po prvi put u 14 godina.

Najvažnije vesti 0 Comments

Joseph Stiglitz: Projekat jedinstvene valute u Evropi nije uspeo

Jedinstvena evropska valuta je politički projekat, a sledeći korak je bio međusobno približavanje evropskih zemalja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply