General Motors: Skok prihoda u poslednja tri meseca 2016. godine

General Motors: Skok prihoda u poslednja tri meseca 2016. godine

Američki automobilski div General Motors izvestio je da je u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju zabeležio osetno više prihode, uz znatno veći broj prodatih automobila posebno na tržištu Severne Amerike.

GM-ovi su prihodi u poslednjem tromesečju 2016. skočili 10,8 odsto, na 43,9 milijardi dolara.

Ukupno su u tom razdoblju prodali 1,653 miliona vozila, 8,9 odsto više nego u istom razdoblju godine ranije. Pritom im je prodaja na severnoameričkom tržištu premašila milion vozila i uvećana je za osam odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Najveći rast beležili su brendovi Chevrolet, Cadillac i Baojun.

Neto dobit im je u četvrtom tromesečju iznosila 1,8 milijardi dolara i smanjena je za čak 70,7 odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je uključivala neto prihod vezan s porezima od čak četiri milijarde dolara. U poslednja tri prošlogodišnja meseca pritisli su je nepovoljni valutni kursevi.

Među slabijim su rezultatima operativni gubici u Evropi i Južnoj Americi, koje su u GM-u objasnili slabom britanskom funtom i padom meksičkog pezosa.
U celoj su 2016. godini zabeležili neto prihode od 166,4 milijarde dolara, što je devet odsto više no što su ostvarili u godini ranije. Neto dobit blago je smanjena, za 2,7 odsto, na 9,4 milijarde dolara.

Dobit po akciji iznosila je time šest dolara i uvećana je za 1,5 odsto u odnosu na godinu ranije.

“Solidni rezultati u četvrtom kvartalu označili su kraj još jedne rekordne godine po poslovnim rezultatima, čime su nadmašeni naši ciljevi za 2016.”, utvrdio je finansijski direktor GM-a Chuck Stevens u utorak prilikom predstavljanja poslovnih rezultata.

Iz GM-a su ujedno potvrdili da u ovoj godini očekuju dobit po akciji u rasponu od šest do 6,50 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Rasim Ljajić: GMO usporava ulazak Srbije u STO
Next Sony isporučio 5,1 milion Xperia telefona tokom poslednjeg kvartala 2016. godine

You might also like

Kompanije 0 Comments

Ljerka Puljić: Lidl i Kaufland među najboljim trgovinskim lancima

Agrokor posluje kao da se neprekidno takmiči, a najveći konkurenti su mu nemački trgovinski lanci Lidl i Kaufland.

Kompanije 0 Comments

Miodrag Kostić kupio trećinu Aerodroma Portorož

Vlasnik „MK grupe“ Miodrag Kostić kupio je 30,45 odsto Aerodroma Portorož u Sloveniji, a zainteresovan je i za preostali deo.

Kompanije 0 Comments

Lufthansa: Snažan rast profitabilnosti u prvom polugodištu

Najveći evropski avioprevoznik, Lufthansa, objavio je podatke o ostvarenom prihodu i dobiti za prvih 6 meseci tekuće godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply