Švajcarski franak precenjen, ekonomija trpi posledice

Švajcarski franak precenjen, ekonomija trpi posledice

Precenjenost švajcarskog franka, posebno u odnosu na evro, koji je najvažnija valuta za švajcarski izvoz, ima negativan uticaj na ekonomiju Konfederacije, mišljenje je zvaničnika Švajcarske centralne banke.

Andrea Maechler, jedna od tri člana upravnog odbora Centralne banke Švajcarske (SNB) je u intervjuu za “The Tribune de Geneve” istakla da su osim cene nacionalne valute, za ekonomiju važni i drugi faktori, uključujući, kamatne stope, inflaciju i globalnu situaciju.

” Bez sumnje, jak franak je veliki izazov za mnoga preduzeća u Švajcarskoj”, izjavila je Andrea Maechler, dodajući da je vrednost franka važan faktor u ekonomiji zemlje, ali nije jedini.

Prema rečima zvaničnika SNB, očekuje se da će rast BDP-a Švajcarske u 2017. biti na prošlogodišnjem nivou, oko 1,5 odsto.

“Stopa nezaposlenosti u decembru 2016. iznosila je 3,3 odsto, što je značajno niže od 4 odsto u 2009.godini i 5,0% krajem prošlog veka”, naglasila je Maechler.

Po pitanju poboljšanja na tržištu rada, Andrea Maechler je ukazala da su pojedini sektori, uključujući inženjering i industriju satova, ograničeni jakim frankom, dodavši da to nije jedini problem, navodeći pri tom pad potražnje u Aziji i ciklične probleme.

Na pitanje zašto Centralna banka ne teži da ostvari kurs 1,10 franaka za evro (frankom se danas trguje po kursu 1,066 za evro), Maechler je podsetila da ekonomija neke zemlje ne može zavisiti od jedne “magične” brojke, čak i ako je tako važna kao što je kurs valute.

Izvor:Agencije
Previous Ruski milioner na Kiribatima pravi najveću investiciju ikada
Next Saša Janković podneo ostavku na funkciju ombudsmana

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Tabaković: Kretanje dolara jeste promena koja se tiče Srbije

Efetke rasta dolara na spoljni dug Srbije je u ovom trenutku teško proceniti, i svaka računica u ovom trenutku ne bi dala pravu sliku zbog razlike između kategorije obračunskog i

Tema dana 0 Comments

Kineski He Steel podneo zahtev za preuzimanje Železare Smederevo

Kineski He Steel podneo je Komisiji za zaštitu konkurencije Srbije zahtev za odobrenje koncentracije preuzimanjem Železare Smederevo, rečeno je danas agenciji Beta u Komisiji.

Makroekonomija 0 Comments

Vladimir Gligorov: Kina u Evropi nije sila kao Rusija

Svoje viđenje kineskih namera na Balkanu i u Evropi sažeo je ekonomista Vladimir Gligorov za “Novi Magazin”. Tekst prenosimo u celosti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply