Švajcarski franak precenjen, ekonomija trpi posledice

Švajcarski franak precenjen, ekonomija trpi posledice

Precenjenost švajcarskog franka, posebno u odnosu na evro, koji je najvažnija valuta za švajcarski izvoz, ima negativan uticaj na ekonomiju Konfederacije, mišljenje je zvaničnika Švajcarske centralne banke.

Andrea Maechler, jedna od tri člana upravnog odbora Centralne banke Švajcarske (SNB) je u intervjuu za “The Tribune de Geneve” istakla da su osim cene nacionalne valute, za ekonomiju važni i drugi faktori, uključujući, kamatne stope, inflaciju i globalnu situaciju.

” Bez sumnje, jak franak je veliki izazov za mnoga preduzeća u Švajcarskoj”, izjavila je Andrea Maechler, dodajući da je vrednost franka važan faktor u ekonomiji zemlje, ali nije jedini.

Prema rečima zvaničnika SNB, očekuje se da će rast BDP-a Švajcarske u 2017. biti na prošlogodišnjem nivou, oko 1,5 odsto.

“Stopa nezaposlenosti u decembru 2016. iznosila je 3,3 odsto, što je značajno niže od 4 odsto u 2009.godini i 5,0% krajem prošlog veka”, naglasila je Maechler.

Po pitanju poboljšanja na tržištu rada, Andrea Maechler je ukazala da su pojedini sektori, uključujući inženjering i industriju satova, ograničeni jakim frankom, dodavši da to nije jedini problem, navodeći pri tom pad potražnje u Aziji i ciklične probleme.

Na pitanje zašto Centralna banka ne teži da ostvari kurs 1,10 franaka za evro (frankom se danas trguje po kursu 1,066 za evro), Maechler je podsetila da ekonomija neke zemlje ne može zavisiti od jedne “magične” brojke, čak i ako je tako važna kao što je kurs valute.

Izvor:Agencije
Previous Ruski milioner na Kiribatima pravi najveću investiciju ikada
Next Saša Janković podneo ostavku na funkciju ombudsmana

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija: Javni dug 71,9 odsto BDP-a

Javni dug Srbije na kraju juna 2016. godine iznosio je 24,18 milijardi evra, što je 71,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

Društvo 0 Comments

Još jedan državljanin Srbije otet u Libiji, vlasti u kontaktu s libijskim zvaničnicima

Državljanin Srbije Miroslav Tomić otet je u subotu u Libiji gde je radio za nemačku kompaniju Ferostal, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova.

Makroekonomija 0 Comments

Rat koštao sirijsku ekonomiju 226 milijardi dolara

Šestogodišnji ratni sukobi u Siriji uništili su infrastrukturu te zemlje i prouzrokovali su štetu sirijskoj ekonomiji od 226 milijardi dolara. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply