Sirija: Asad i Turska u “utrci” za Al-Bab, rizik od sudara dve strane

Sirija: Asad i Turska u “utrci” za Al-Bab, rizik od sudara dve strane

Al-Bab se potvrđuje kao jedno od najsloženijih bojnih polja u sirijskom građanskom ratu u kojem učestvuje mnoštvo lokalnih i stranih vojnih jedinica.

Po najnovijim izveštajima svetskih agencija, Al- Bab je sa severa i istoka opkoljen pobunjenicima, koje podržava Turska, a sa juga prema gradu napreduje sirijska vladina vojska, Hezbolah milicija i ruski tenkovi. Iz vazduha grad bombarduju turski, ruski, i avioni koalicije na čelu sa SAD. “Levo (zapadno) od grada postoji uski otvor za izlaz iz grada”, rekli su Reutersu iz vladinih jedinica.

Pre rata Al-Bab je imao oko 63.000 stanovnika

Juče je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) objavila da su zvanični Damask i Ankara u svojevrsnoj utrci ko će osvojiti ovo najveće uporište ISIL-a u provinciji Alepo.

Iz Opservatorije još navode kako su sirijska vojska i njoj bliske paravojne snage, podršku vazdušnih udara, ostvarile napredak u području Al-Baba u nedelju navečer i ponedeljak ujutro.

Ključni grad

Napredak sirijske vojske u ovom području povećava rizik od sukoba s turskom vojskom i njenim saveznicima – pobunjeničkim grupama pod zastavom Slobodne sirijske vojske (FSA) – a koji vode vlastitu kampanju za osvajanje Al-Baba.

Za tri sedmice jedinice sirijske vojske došle su na šest kilometara od Al-Baba, u nastojanju Damaska da zaustavi Tursku u dubljem prodiranju u strateško područje severne Sirije.

“Očigledno je da režim žuri da stigne do Al-Baba. Pobunjenici koje podržava Turska također su blizu grada i moglo bi doći do borbi ove dve strane ako se sudare”, kaže Mustafa Sejari, visokopozicionirani oficir u FSA-inoj grupi Liwa al-Mutasem.

Turska je pokrenula svoju kampanju “Štit Eufrata” u Siriji prošlog augusta kako bi osigurala svoje granice od ISIL-a i obustavila napredak moćne kurdske milicije YPG. Po izveštajima agencija, turske snage su početkom februara odbačene nekoliko kilometara od grada a ISIS pojačava svoje jedinice. Prethodno su (27. januara) turski vojni izvori objavili da se islamisti povlače iz Al-Baba.

Al-Bab se nalazi 40 kilometara severoistočno od Alepa i 30-tak kilometara južno od turske granice.

Rusija pomaže Asadu i Turskoj

Rusija, Asadov najmoćniji prijatelj, vrši vazdušne udare po ISIL-u, podržavajući obe strane (Siriju i Tursku), potvrđujući velike promene na polju diplomatije, prenose agencije.

Zvaničnik iz redova pobunjenika rekao je za Reuters da prisustvo ruskih vojnika u sirijskim jedinicama pomaže u sprečavanju sukoba sirijskih i turskih snaga i da ne očekuje sukob.

Kontrola teritorije Sirije (Izvor:Al Jazeera)

Kontrola teritorije Sirije (Izvor:Al Jazeera)

Izvor:Agencije

Previous Adris grupa iz Rovinja zainteresovana za Dunav osiguranje
Next Range Rover iz 1978. u potpuno novom sjaju na salonu Retromobile u Parizu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Rijad i saveznici ocenjuju da Katar ostaje pretnja za regionalnu bezbednost

Katar ostaje pretnja za regionalnu bezbednost, ocenili su Saudijska Arabija i njeni saveznici u zajedničkom saopštenju, osudivši odbijanje Katara da pozitivno odgovori na njihov uslove za okončanje zalivske krize.

Geopolitika 0 Comments

George Soros: Sve što je moglo da krene po zlu, krenulo je

Nestabilan dolar i povlačenje kapitala s tržišta u razvoju mogu da dovedu do još jedne velike finansijske krize, upozorava milijarder George Soros.

Geopolitika 0 Comments

Pet mogućih razloga za povlačenje ruskih snaga iz Sirije

Iznenadna odluka ruskog presednika Vladimira Putina da povuče vojne snage iz Sirije može se tumačiti na bar pet načina, od toga da je misija uspešno završena do toga da Moskva

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply