Jack Ma: Ako bi nestala trgovina, počeo bi rat

Jack Ma: Ako bi nestala trgovina, počeo bi rat

Trgovina je više od razmene robe i novca, a ukoliko bi ona nestala, došlo bi do rata, rekao je kineski milijarder i vlasnik Alibabe Jack Ma.

Ma je bio glavna tema nakon što je najavio da će njegova kompanija Alibaba pomoći u stvaranju million radnih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama.

On je, nakon sastanka sa američkim predsednikom Donaldom Trumpom, rekao da bi povlačenje iz globalizacije prouzrokovalo samo nevolju.

“Ako trgovina nestane – rat počinje. Moramo aktivno da dokazujemo da trgovina pomaže ljudima da komuniciraju”, rekao je on, dodajući da treba da imamo fer, transparentnu i inkluzivnu trgovinu.

Ma je istakao i da je globalna ekonomija više od transakcije robe i novca.

“Reč je o trgovini vrednostima, trgovini kulture”, kaže on dodajući da oseća ličnu odgovornost, pa zbog toga u poslednjih mesec dana “preleće” više od 100.000 kilometara kako bi promovisao globalnu trgovinu.

Ma je rekao i da je imao “divnu raspravu” sa australijskim premijerom Malcolmom Turnbullom prilikom razgovora o mogućnostima Alibabe da sarađuje sa njima kako bi se stvorio “e-čvor” – trgovinsku zonu koja će omogućiti slobodniju online trgovinu sa manje granične birokratije.

“Većina slobodnih zona, poslednjih godina, dizajnirana je za velike kompanije”, rekao je on.

“Ako Australija, Novi Zeland i druge zemlje mogu da stvore zonu slobodne trgovine u vidu e-čvorišta za mala preduzeća, oni će moći da rade kao velike kompanije koje prodaju 24 sata, sa boljim tarifama i bržom graničnom kontrolom”, zaključio je Ma.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous PC Press Top 50: Jubilarna 20. dodela nagrada za internet stvari
Next Ruska akademija nauka: Homeopatija je laž

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Skok potrošačkih cena u Japanu

Potrošačke cene u Japanu porasle su u septembru 2017. godine deveti mesec uzastopno.

Najvažnije vesti 0 Comments

Svetska banka povećala procenu rasta Srbije

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije će u tekućoj godini porasti za 3,0 odsto, prema najnovijim procenama Svetske banke.

Makroekonomija 0 Comments

Potrošnja u Kini otporna na ekonomsko usporavanje

Ako mislite da je kineska ekonomija u problemu, a da se tamošnji potrošači čvrsto drže svojih juana, posetite lokalne dilerske prodavnice automobila, pa razmislite još jednom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply