Francuska razmatra tužbu protiv Fiat Chrusler-a zbog prevelike emisije štetnih gasova

Francuska razmatra tužbu protiv Fiat Chrusler-a zbog prevelike emisije štetnih gasova

Francuski istražitelji su najavili mogućnost pokretanja tužbe protiv automobilske kompanije Fiat Chrysler zbog prekomerne emisije azot oksida u nekim njihovim dizel motorima, objavila je vlada u ponedeljak.

Istraga, pokrenuta u jeku afere nemačkog Volkswagena oko lažiranja testova emisije štetnih gasova, otkrila je zagađujuće emisije u pojedinim dizel modelima Fiat Chryslera koje su nekoliko puta veće od regulatornih ograničenja.

Prikupljeni materijali o Fiat Chrysleru su prosleđeni tužiteljima, dok se istraga drugih modela automobila nastavlja, stoji u izjavi ministarstva finansija i industrije.
FCA je time treći proizvođač automobila koji će se naći pred francuskim sudom, nakon Volkswagena i domaćeg Renaulta.
Preporuke tužiteljima od strane istražitelja slede program testiranja koji su prošle godine doneli francuski regulatori za brojne proizvođače automobila.
Prema saznanjima objavljenim u julu prošle godine, FCA-ov model Jeep Cherokee, skladno rezultatima blago modifikovanog regulatornog laboratorijskog testa, prekoračio je za osam puta dopuštenu granicu emisije azot oksida, dok je za model Fiat 500X, prilikom ispitivanja na putu, utvrđena emisija gotovo 17 puta veća od dopuštene, stoji u izveštaju.

Fiat Chrysler trenutno nije bio dostupan za komentar.

FCA je već došao u centar pažnje nakon što je američka Agencija za zaštitu okoline prošli mesec optužila američko-italijanskog proizvođača automobila za korišćenje skrivenog softvera pomoću kojeg bi prekomerne emisije gasova ostale neotkrivene, suočivši ga s maksimalnom kaznom od 4,6 milijardi dolara. 

Izvršni direktor kompanije Sergio Marchionne ljutito je odbacio optužbe SAD-a, rekavši kako nije bilo nečasnih radnji te da FCA nikada nije nastojao stvoriti softver kojim bi prikrio stvarnu emisiju štetnih gasova. Takođe je naglasio kako se ta situacija ne može upoređivati sa skandalom Volkswagena.

Napetosti su se pojavile i između Rima i Berlina, nakon što je Nemačka izrazila svoju zabrinutost zbog modela Fiat Chryslera Fiat 500X, Fiat Doblo i Jeep Renegade, takođe navodeći kako su opremljeni ilegalnim softverom. FCA je i te optužbe odbacio.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Evro oslabio, pažnja usmerena na francuske predsedničke izbore
Next Google putem pametnog telefona prati svaki naš korak

You might also like

Kompanije 0 Comments

La Linea Verde otvara fabriku salate kod Rume do kraja decembra

Italijanska kompanija La Linea Verde trebalo bi da bude otvorena u Dobrincima krajem decembra, kaže predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić.

Kompanije 0 Comments

Otvara se novi logistički centar u Inđiji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvoriće danas novi logistički centar jednog od vodećih snabdevača tržišta pesticida, semenske robe i garden uređaja u regionu kompanije “Agromarket” u Inđiji.

Najvažnije vesti 0 Comments

Zastava oružje beleži sve bolje poslovne rezultate

Zastava oružje, uprkos teškoćama vezanim za rad, iz godine u godinu ima sve bolje rezultate, piše list Danas.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply