Ukidanje penala za raniji odlazak u penziju opet na dnevnom redu Socijalno-ekonomskog saveta

Ukidanje penala za raniji odlazak u penziju opet na dnevnom redu Socijalno-ekonomskog saveta

Ukidanje penala za odlazak u penziju pre napunjenih 65 godina života biće tema sledeće sednice Socijalno-ekonomskog saveta koja bi trebalo da se održi najkasnije ove nedelje.

Inicijativu je 2015. podneo Savez samostalnih sindikata Srbije, ali ona nikako nije stigla na dnevni red, kako kažu, iz raznoraznih razloga, od izbora pa do izbegavanja, pišu Novosti.

Prema rečima Duška Vukovića, potpredsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, ovaj predlog je, u stvari, stalno na dnevnom redu, ali zbog opstrukcije se o njemu ne raspravlja.

“Nekome ko ima 40 godina radnog staža i plaćao je doprinose sve vreme rada nepravedno je da se kada ode u penziju pre 65 godina starosti obračunavaju kazneni poeni” – kaže Vuković. “Smatramo da je u redu, ako je država u krizi, da se, dok osoba ne napuni zakonom propisan broj godina, skida od čeka, ali čim se uslov ispuni treba dati punu penziju”.

Vlada bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da razmatra inicijativu i da predloži amandman na Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju. Prvobitno se razmatrao predlog da se ovo odnosi samo na zaposlene u preduzećima u restrukturiranju, ali je sada proširen na sve radnike.

“Generalno se sagledava za sve ljude” – kaže Vuković. “Penzionerima se sada skida maksimum 20 odsto od penzije, što su na godišnjem nivou velika sredstva za one koji ionako imaju mala primanja. To ne izdvaja samo poslodavac, već svaki zaposleni ima obavezu po zakonu da daje 14 odsto svoje zarade za penziono. Što znači da bi plata bila veća za taj iznos da to ne moramo da izdvajamo.

U Evropi se pregovara o bruto plati, a mi smo retka zemlja koja više opterećuje zaposlenog nego poslodavca. Naš penzioni fond je solidarni, jer radnici izdvajaju godinama, a u međuvremenu se od tih para isplaćuju postojeći penzioneri.

“Mi ćemo pritiskati, ima logike da jednog trenutka oni koji donose zakone vide nelogičnost i nepravdu prema jednom delu ljudi” – kaže Vuković.

U Uniji poslodavaca Srbije smatraju da bi ozbiljno trebalo razmotriti ovaj predlog sindikalaca i, ukoliko se ponude valjani argumeti, onda bi ovaj član zakona trebalo izbrisati.

Prema računici Samostalnog sindikata, penzioneri kaznenim poenima gube oko dve i po penzije godišnje. Zakon, naime, predviđa da se budućim penzionerima za svaki mesec nedostatka staža ili godina života penzija umanjuje 0,34 odsto. To je trajno umanjenje koje maksimalno može da iznosi do 20,4 procenata godišnje.

Izvor:Novosti
Previous Kina postala najveći proizvođač solarne energije na svetu
Next Mercedes nagrađuje svoje radnike sa po 5.400 evra

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Odlaže se primena sporazuma Beograda i Prištine o pravosuđu

Sporazum o pravosuđu koji su delegacije Beograda i Prištine dogovorile u Briselu 2013. godine, a koji je prema prvobitnom planu trebalo da počne sa realizacijom 10. januara odlaže se do

Telekomunikacije 0 Comments

T-Mobile kupio suparnički Sprint za 26 milijardi dolara

Kompanije T-mobile i Sprint objavile su danas da su postigle sporazum prema kome će T-mobile kupiti Sprint za 26 milijardi dolara, a po kome će se dvije kompanije spojiti u

Tema dana 1Comments

Fantastičan uspeh Beogradskog univerziteta

Univerzitet u Beogradu ostvario je veliki skok na prestižnoj Šangajskoj listi, i popeo se među 300 najboljih svetskih univerziteta. Veliki napredak ostvaren je zbog boljeg kvaliteta naučnih radova i veće

1 Comment

  1. Nezadovoljni
    February 07, 00:12 Reply
    Pravda je nedostizna. Benificirani staz za salterske pliciske sluzbenike, vojna lica nekriticki i neopravdano sveobuh atno dobijaju od drzave benificirani staz. U zdravstvu, po tom pitanju zemlj cuda.lnvalidske penzije si skolski primer korupcije. itd Ko se posteno nada zasluzenoj penziji neka se seti TV pretplate.

Leave a Reply