Saxo bank: Rast prinosa na 10-godišnje obveznice i predsednički izbori u Francuskoj

Saxo bank: Rast prinosa na 10-godišnje obveznice i predsednički izbori u Francuskoj

Prinosi na francuske 10-godišnje obveznice skočili su danas četiri bazna poena na oko 1,14 odsto, čime se jaz između prinosa na francuske i nemačke obveznice proširio na čak 73 bazna poena, što je najveći raspon u gotovo četiri godine.

Prinosi na nemačke 10-godišnje državne hartije (bundove) u ponedeljak su pali za dva bazna poena na 0,39 procenata.

Kako izveštava agencija Reuters, do toga je došlo nakon što je liderka krajnje desnog Nacionalnog fronta Marin Le Pen pokrenula svoju predsedničku kandidaturu, obećavajući da će se boriti protiv globalizacije i za izlazak Francuske iz zone evra

Francuski predsednički izbori zakazani su za 23. april ove godine, a u slučaju potrebe, drugi krug će biti održan dve nedelje kasnije, 7. maja. Stanje na francuskoj političkoj sceni i uticaj predizborne kampanje na finansijska tržišta predmet su analize Kristofera Dembika, direktora makro analize Saxo bank.

Le Pen moćnija od Fijonovog mača 

Predsednički izbori u Francuskoj počinju sve više da liče na vodvilj. Kampanja Fransoa Fijona (Francois Fillon) je potpuno paralizovana skandalom oko mogućeg „fiktivnog“ zaposlenja njegove supruge (za koje moram da kažem da je deo dugogodišnje francuske političke tradicije).

Izgleda da je ova informacija procurela od nekoga iz njegove stranke (očigledno iznutra). Glasine su i da Fijona može da zameni predsednik Senata, Žerar Larše (Gérard Larcher).

Larše uopšte ne poseduje harizmu ali bi mogao da dobije dovoljno glasova i obezbedi isticanje kandidature kroz nacionalni savet stranke (ekvivalent parlamentu stranke). Nepotrebno je reći da on nema nikakve šanse da postane sledeći predsednik.

Marine Le Pen (Foto:CNN)

Marine Le Pen (Foto:CNN)

Glavni pobednik je Marin Le Pen (Marine Le Pen), i u manjoj meri, Emanuel Makron (Emmanuel Macron). Zasigurno, investitori sve više uračunavaju mogućnost da Le Pen bude izabrana (razlika između ponuđene i tražene cene za francuske desetogodišnje obveznice je ovog jutra iznosila 0,64 poena – najveća od jula 2013. godine).

Veoma važna tačka ekonomskog programa kandidatkinje Le Pen se mora istaći jasno i glasno. Ona više ne želi da napusti evro ali planira da paralelno uz evro uvede i franak. Čini se da ponovo želi da ubaci zmiju u tunel iako se to već pokazalo kao ogroman neuspeh. Malo je verovatno da takav sistem može da opstane.

Očekivani pad dolara za vreme predsedavanja Donalda Trampa mogao bi da oslabi grupu valuta kao što je to bio slučaj kada je kurs američkog dolara pao u periodu od 1972. do 1978. godine. Pored toga, Le Pen očekuje da će sklopiti dogovor sa Briselom i ukoliko postigne rezultat kakav želi, predložiće stanovnicima Francuske referendum za ostanak u Evropskoj uniji, u stilu Dejvida Kamerona.

Francuska centralna banka (Foto:Reuters)

Francuska centralna banka (Foto:Reuters)

Slika na makro nivou uopšte ne izgleda dobro. Ekonomski rast u 2016. dostigao je 1,1% (očekivano 1,2%) u odnosu na 1,2% u 2015. Socijalistička vlada je preduzela neke zanimljive ekonomske mere, ali je bilo isuviše kasno i često su bile veoma loše podešene.

Na primer, pakt konkurentnosti je najviše podržavao kompanije koje nisu izložene međunarodnoj utakmici, kao što je bio slučaj sa kompanijom za poštanske usluge (jedan od glavnih korisnika!), umesto da to budu mala i srednja preduzeća koja izvoze.

Bilo je nekih pozitivnih signala od početka godine, ali oni mogu biti raznoliki. Pad poslovnih zaliha bi normalno trebalo mnogo više da pogura privatne investicije. Međutim, potpuno ista situacija se desila i u prvom kvartalu 2016. godine kada nije dovela do željenog ekonomskog efekta po rast. Štaviše, mnogi komentatori su istakli da je stepen poverenja domaćinstava na najvišem nivou od 2007.

Voleo bih da sam optimista, ali zapravo, stepen poverenja domaćinstava i nije veoma pouzdan indikator o stanju francuske ekonomije. Ovaj indikator zasniva se na nizu pitanja koja se nisu promenile još od 1974. godine i nijedno se direktno ne bavi sa pitanjem poverenja.

Nema razloga ove godine biti pozitivan oko francuske ekonomije. Ja smatram da će rast francuskog BDP-a biti oko 1%. Nerešeno pitanje visokog nivoa francuskog duga će svakako biti jedan od prvih bitnih problema za novog predsednika. Rastuće kamatne stope će dramatično povećati dužnički teret. Prinos na 10-godišnje francuske obveznice iznosi oko 1,30%, što je znatno iznad budžetskog cilja (0,9%). Dakle, prva mera naredne vlasti posle izbora će biti revidiranje budžeta za 2017. i sprovođenje dodatnih mera štednje.

Autor:Christopher Dembik/Saxo bank
Christopher Dembik (Foto:www.dailyhellas.com)

Christopher Dembik (Foto:www.dailyhellas.com)

Grupacija Saxo Bank je specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, koja nudi kompletan set tehnologija, alata i strategija za trgovanje i investiranje. Saxo bank je osnovana 1992., a sedište joj se nalazi u Kopenhagenu i trenutno zapošljava 1500 ljudi u finansijskim centrima širom sveta uključujući London, Singapur, Pariz, Cirih, Dubaji i Tokio.

Gdeinvestirati.com
Previous Grčki javni dug porastao na 326,3 milijardi evra
Next Mario Draghi: Rast inflacije u evrozoni privremen, ECB neće pooštriti monetarnu politiku

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Nebojša Katić: TTIP – transatlantski (ne)sporazum?

U polumraku i daleko od očiju javnosti, kako je to već postalo uobičajeno u zrelim demokratijama, EU i SAD su poslednjih pet godina pripremale sporazum o transatlantskoj trgovini i investicionom

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija: Naplata poreskih prihoda za 32 milijarde veća od planirane

Ukupna naplata najvažnijih budžetskih prihoda u prva četiri meseca ove godine iznosi 255,6 milijardi dinara, što je za oko 32 milijarde više u odnosu na plan za ovaj period, podaci

Najvažnije vesti 0 Comments

Tehnološkim viškovima 200.000 dinara novčane pomoći za pokretanje posla

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije (NSZ) Zoran Martinović rekao je danas da će iduće godine radnici koji su proglašeni viškovima, moći da za pokretanje biznisa dobiju pomoć od 200.000

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply