Tržišta valuta: Najduži gubitnički niz dolara od 2010. godine

Tržišta valuta: Najduži gubitnički niz dolara od 2010. godine

Dolar je i protekle sedmice oslabio u korpi šest vodećih valuta u svetu, šestu nedelju uzastopno, što je njegov najduži gubitnički niz od 2010. godine

Dolarov indeks, mera američke u odnosu na ostale globalne valute, oslabio je za nedelju dana oko 1 odsto. Od početka januara, kada je dostigao najvišu vrednost u 14 godina, ovaj indeks je oslabio oko 4 odsto.

U odnosu na evro, dolar je oslabio 0,8 odsto, na 1,0783 EUR/USD, dok je prema japanskoj valuti pao 2,3 odsto, na 112,52 jena.

Pad vrednosti dolara je posledica sumnji investitora u to kako će protekcionističke mere Donalda Trampa uticati na američku valutu, kao i njegovi komentari vezani za dolar i ostale svetske valute. U svojim prvim nastupima po ulasku u Belu kuću, Tramp je nedvosmisleno pokazao da mu je jak dolar “trn u oku”. U intervjuu za Wall Street Journal polovinom januara Tramp je izjavio da je dolar previše jak i da ih “to ubija”. Zbog jakog dolara njihovi proizvodi na inostranim tržištima gube na cenovnoj konkurentnosti.

Prošle nedelje pažnju tržišta je privukao komentar šefa Trampovog Nacionalnog trgovinskog veća Petera Navara koji je uputio oštre kritike Japanu, Kini i Nemačkoj, tvrdeći da su oslabile svoje valute kako bi njihove ekonomije imale koristi, što je izazvalo zabrinutost da bi se nova američka vlada mogla okrenuti slabljenju dolara.

Dolar je i pod pritiskom smanjenih očekivanja da će Federalne rezerve povećati kamatne stope u martu, na šta ukazuju i najnoviji podaci sa američkog tržišta rada.

Ministarstvo trgovine SAD u petak je objavilo da je u januaru u SAD-u broj novih radnih mesta povećan za 227 hiljada, značajno više nego u prethodnom mesecu. Međutim, stopa nezaposlenosti je porasla za jedan procentni poen, na 4,8 odsto, a usporio je i rast plata, što sugeriše da je bilo zatišja na tržištu rada i da nisu potrebni dodatni mehanizmi koji bi držali inflaciju pod kontrolom. “Fed neće delovati brzopleto i verovtno će sa odlukom o podizanju kamatnih stopa čekati do juna”, smatra Bernd Krampe, analitičar u “NordLB”.

U proteklih pet trgovačkih dana dobitnik je na valutnim tržištima bila turska lira koja je ojačala 4,6 odsto za nedelju dana, na 3,6914 lira za dolar.

Meksički pezos je na nedeljnom nivou zaradio 2,6 odsto, dok je ruska rublja ojačala 0,7 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Srbija će do kraja godine vratiti pravoslavnoj crkvi više od 90 odsto oduzete imovine
Next Srbija kupuje ledolomce, milionska šteta od leda na rekama

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Francuska rizičnija za biznis od Somalije

Prema najnovijem izveštaju konsultantske kuće Verisk Maplecroft, građanski nemiri u Francuskoj ugrožavaju poslovanje više nego u bilo kojoj drugoj razvijenoj ekonomiji.

Najvažnije vesti 0 Comments

Branislav Vujović: Srbija treba da se posveti razvoju softvera, a ne “prodaji” stručnjaka

Predsednik grupacije “Frontier group” Branislav Vujović ocenio je da Srbija ima IT talenata, ali da bi trebalo više da se posveti razvoju softvera nego “prodaji” IT stručnjaka. 

Najvažnije vesti 4 Comments

Marko Čadež: Štrajk u Fiatu negativno utiče i na imidž Srbije kao investicione destinacije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da problemi u kompaniji Fiat treba rešiti što pre jer ta fabrika ima ogroman uticaj na privredu Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply