Uskoro dinarski krediti EBRD za mala i srednja preduzeća

Uskoro dinarski krediti EBRD za mala i srednja preduzeća

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlade Srbije i NBS potpisali su u petak Memorandum o razumevanju koji će omogućiti pokretanje programa kreditiranja te banke u lokalnoj valuti za mala i srednja preduzeća.

Memorandum su potpisali ministar finansija Dušan Vujović, guverner NBS Jorgovanka Tabaković i direktor Kancelarije EBRD Danijel Berg, koji je najavio da će prva tranša kredita u dinarima biti realizovana do kraja marta ove godine.

Ministar Vujović je istakao da ovaj memorandum pokazuje da je Srbija finansijski stabilna zemlja i da drži finansije pod kontrolom.

Kako je rečeno nakon potpisivanja tog dokumenta, memorandum omogućava EBRD-u da sredstva prikupljena emisijom dinarskih obveznica počne da koristi za svoj program finansiranja u lokalnoj valuti, što će dodatno učiniti dinarske zajmove pristupačnijim za lokalne kompanije.

Memorandum predviđa da svi potpisnici potvrđuju značaj kreditiranja privede u lokalnij valuti i razvoj lokalnog tržišta kapitala, a slažu se i da treba pojačati napore za promovisanje zaduživanja u domaćoj valuti čime će se kompanije zaštiti od deviznog rizika.

Jorgovanka Tabaković (Foto:RSE)

Jorgovanka Tabaković (Foto:RSE)

Guverner Tabaković je nakon potpisivanja memoranduma rekla da će Centralna banka nastaviti da podržava projekte koji su u opštem interesu građana Srbije i razvoja privrede, kao i domaćeg finansijskog tržišta.

“Spremnost EBRD na dinarsko kreditiranje MSP, koji su generator rasta i razvoja u mnogim zemljama, nesporno će biti podrška daljem rastu ekonomskih aktivnosti. Jedan od bitnih preduslova za realizaciju ovog i drugih projekata predstavljaju rezultati koji su postignuti na jačanju makroeknomskog okruženjea”, kazala je Tabaković.

Prema njenim rečima, politička, makroekonomska i finansijska stabilnost osnova su za vraćanje poverenja investitora u domaće ekonomske potencijale i u nosioce ekonomske politike.

EBRD je početkom decembra 2016. emitovala dinarsku obveznicu, što je prvi slučaj izdavanja obveznica u lokalnoj valuti u Srbiji od jedne medjunarodne finansijske institucije.

Emitovano je 250 obveznica denominovanih u dinarima u vrednosti od 2,5 milijarde dinara, a što će biti iskorišćeno za zajmove lokalnim preduzećima koja žele da smanje devizni rizik pri zaduživanju.

EBRD je do danas invesirala, kako je rečeno na konferenciji, skoro 4,5 milijarde evra u različite sektore srpske privrede.

Tanjug
Previous Cene stanova na Kopaoniku u blagom padu
Next Revizija Dodd-Frankova zakona, banke oduševljene, stručnjaci upozoravaju na mogućnost ponavljanja recesije

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Ministarstvo upozorava privrednike: Oprezno sa agencijama koje nude “kraći put” do novca

Ministarstvo privrede danas je apelovalo na privrednike da budu oprezni pri komunikaciji sa agencijama koje nude usluge informisanja i posredovanja do tendera EU i vlade.

Preduzetništvo 0 Comments

Organska proizvodnja: Sektor sa najvećim i najbržim rastom u Srbiji

Srbija ima velike pogodnosti za proizvodnju i plasman organskih proizvoda na velika inostrana tržišta i to je trenutno jedan od sektora sa najvećim i najbržim rastom u našoj zemlji, kažu

Preduzetništvo 0 Comments

Podsticajna sredstva iz oblasti stočarstva na teritoriji Beograda

Sekretarijat za privredu zaključio je ugovore o isplati podsticajnih sredstava u oblasti stočarstva za 84 korisnika na teritoriji Beograda.

1 Comment

  1. Милош
    February 04, 15:49 Reply
    Знају ли се услови за овај кредит?

Leave a Reply