Vučić i Marković: Odnosi Srbije i Crne Gore najbolji u poslednjih 20 godina

Vučić i Marković: Odnosi Srbije i Crne Gore najbolji u poslednjih 20 godina

Premijeri Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Duško Marković ocenili su danas u Beogradu da dve države imaju dobre i prijateljske odnose i da je to dokaz da na Zapadnom Balkanu ne postoje samo problemi već i primeri konkretne saradnje.

Obraćajući se novinarima posle razgovora sa crnogorskim premijerom, Vučić je kazao da je zahvalan Markoviću što je Srbiju izabrao kao prvu zemlju koju je posetio u funkciji predsednika Vlade Crne Gore.

“Imamo dobre i prijateljske odnose a naši susreti treba da ih dalje unaprede. U 2016. godini trgovinska razmena iznosila je 709 miliona evra a verujem da iz godine u godinu možemo da je uvećavamo. Trudili smo se da pronađemo što više zajedničkih interesa da bi te odnose unapređivali”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Po njegovim rečima, za Srbiju su od ključnog značaja izgradnja autoputa od Beograda preko Podgorice do Bara kao i modernizacija pruge Beograd-Bar.

“To je jedna od suštinskih stvari na kojima ćemo raditi u narednom periodu kako bi potpuno spojili Srbiju i Crnu Goru. Razgovarali smo i o graničnim prelazima i dogovorili da Srbija uloži novac kako bi po principu Horgoša obezbedii da tokom leta više ne bude strašnih gužvi na prelazima ka Crnoj Gori”, kazao je srpski premijer.

Vučić je istakao i da Srbija poštuje suverenu odluku Podgorice o članstvu u NATO.

“Crna Gora je na putu članstva u NATO a Srbija želi da očuva svoju neutralnost. To govori o međusobnom poštovanju. Mi njihove odluke ne doživljamo kao pretnju Srbiji”, rekao je Vučić.

On je dodao da je sa Markovićem razgovarao o položaju Srba u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji i ocenio da će dve strane i po tim pitanjima uspeti da urade važne stvari.

Duško Marković (Foto:RTV)

Duško Marković (Foto:RTV)

Predsednik crnogorske vlade Duško Marković rekao je da su odnosi Srbije i Crne Gore najbolji u poslednjih 20 godina i da je to osnov koji treba ne samo da se čuva, već i da se nadograđuje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, Marković je rekao da se mora učiniti sve da se očuva mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i da zemlje regiona moraju da znaju šta su njihovi interesi i kako da ih očuvaju. “Ovih dana se pojavljuju glasovi koji bi mogli da ugroze ono što smo već usvojili. Moramo svi uraditi sve da na Balkanu bude mir i stabilnost jer ako toga nema gubimo priliku da iskoristimo razvojne šanse”, dodao je.

Marković je rekao da Crna Gora prati i u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine.

On je rekao i da će crnogorska vlada ostati snažno posvećena očuvanju i unapređenju položaja srpske zajednice u Crnoj Gori i izrazio spremnost za unapređenjem tog položaja ukoliko za to postoji prostor.

Marković je kazao i da nije slučajno što je u prvu bilateralnu posetu došao u Srbiju dodajući da bi “bilo neprirodno da nije tako” i da su razgovori koje je vodio sa Vučićem bili sadržajni i otvoreni i, kako veruje, obostrano korisni.

U nastavku dvodnevne posete Srbiji, Marković će se sastati sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem i predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković a najavljeno je i da će obići projekat “Beograd na vodi”.

Premijer Crne Gore sastaće se i sa predsednikom Vlade Vojvodine Igorom Mirovićem, gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i predstavnicima crnogorske dijaspore u Vojvodini.

Izvor:Beta
Previous Beograd dobija više mesta u vrtićima i školama, fakulteti nove zgrade
Next U Beogradu otvoren novi hotel sa pet zvezdica

You might also like

Društvo 0 Comments

Generalni štrajk u Grčkoj zbog rezanja plata i penzija

Najveći grčki sindikati sazvali su za 14. decembar generalni štrajk protiv mera štednje predviđenih paketom pomoći Grčkoj. 

Politika 0 Comments

Brisel pozvao Beograd i Prištinu da se uzdrže od zapaljivih poruka

Žalimo zbog zapaljivih izjava posle onog o čemu smo se juče sporazumeli” u Briselu u dijalogu Beograd Priština, a “napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je od najveće

Društvo 0 Comments

Belgrade Youth Fair: Najveći sajam za mlade u regionu 20. i 21. aprila

U beogradskom Domu Sindikata 20. i 21. aprila održaće se Belgrade Youth Fair, najveći karijerni sajam u Srbiji, na kojem će mladi moći da se povežu sa kompanijama i institucijama, a moći

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply