Snapchat izlazi na berzu tokom marta

Snapchat izlazi na berzu tokom marta

Snap, vlasnik popularne aplikacije za razmenjivanje poruka Snapchat, u četvrtak je po prvi put objavio finansijske podatke o svom poslovanju, u sklopu priprema za inicijalnu ponudu akcija (IPO) na Wall Streetu, putem koje planira prikupiti do 3 milijarde dolara, a koja bi se trebala dogoditi u martu.

Cilj objave finansijskih detalja je uveriti investitore da ta kompanija, osnovana 2012. godine kao besplatna mobilna aplikacija za slanje poruka, ima održivi poslovni model uprkos rastućim gubitcima.

U IPO registracionom dokumentu predanom američkoj Komisiji za vrednosnice (SEC), Snap navodi da će postati prva američka kompanija koja će izlistati akcije bez davanja glasačkih prava investitorima. Osnivači Snapa Evan Spiegel i Robert Murphy zadržaće tako kontrolu nad kompanijom.

Vrednost Snapa mogla bi se kretati između 20 i 25 milijardi dolara, kažu osobe upoznate sa situacijom koje su želele ostati anonimne. Time bi ta kompanija ostvarila najveću valuaciju u istoriji IPO-a američkih tehnoloških kompanija, nakon Facebooka.

U 2016. Snap je ostvario 404,5 miliona dolara prihoda od prodaje, što je 58,7 miliona više nego u 2015. No, snažno je porastao i neto gubitak – lani je iznosio 514,6 miliona dolara, skočivši s godinu ranije zabeleženih 372,9 miliona.

Snap je lani imao 158 miliona aktivnih korisnika ili 48 odsto više nego u 2015. Do kraja prošle godine Snapchat je povećao broj zaposlenika za 600 na 1.859, zahvaljujući agresivnom širenju poslovanja.

Facebookov Instagram, koji je nedavno uveo video sadržaj sličan onome Snapchata, imao je krajem prošle godine 600 miliona korisnika. Poput Snapchata, i Instagram prodaje reklamne oglase na svojoj platformi.

“U prošlosti smo poslovali s operativnim gubitcima, očekujemo ih i ubuduće, a možda nikad ne postignemo ili održimo profitabilnost”, stoji u IPO registracionom dokumentu Snapa, koji uobičajeno mora sadržavati upozorenje na rizike. I druge slične kompanije, poput Twittera takođe su davale slične izajve prilikom IPO-a.

Novac prikupljen putem IPO-a Snap namerava iskoristiti za opšte svrhe, uključuju radni kapital kao i operativne i kapitalne troškove.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze pale, veće kamate u Kini
Next Početak novog rudarskog "buma" u Australiji?

You might also like

Agrobiznis 0 Comments

Prvi objekti nemačke mesne industrije u Plandištu, Sečnju, Odžacima, Čalmi i Apatinu

Vlasnik nemačke mesne industrije Tenis (Tönnies), Klemens Tenis do kraja septembra će doći u Srbiju da finalizuje dogovore oko investicije u mesnu industriju u Srbiji, pišu Večernje novosti.

Turističke nekretnine 0 Comments

Koliki je turistički potencijal hotelskih lanaca u Beogradu?

Dolazak inostranih hotelskih lanaca St. Regis i Hilton znak su da Beograd ima dobar turistički potencijal. Šta kaže računica postojećih hotela u glavnom gradu?

Banke i finansije 0 Comments

Credit Agricole Grupa: Prihod u 2017. 6,4 mlrd evra

Neto prihod Credit Agricole Grupe u 2017. godini iznosi 6,5 mlrd EUR, što predstavlja rast od više od 35,5% u poređenju sa 2016. godinom.

1 Comment

  1. Dalibor
    February 04, 00:01 Reply
    Ovo je sjajna prilika za investiranje i kupovinu akciju. Da sam znao kad je Facebook izlazio na berzu da kupim što više akcija sad bi se dobre pare zaradile. Mislim da i Sanpchat može imati dobru perspektivu na berzi.

Leave a Reply