Snapchat izlazi na berzu tokom marta

Snapchat izlazi na berzu tokom marta

Snap, vlasnik popularne aplikacije za razmenjivanje poruka Snapchat, u četvrtak je po prvi put objavio finansijske podatke o svom poslovanju, u sklopu priprema za inicijalnu ponudu akcija (IPO) na Wall Streetu, putem koje planira prikupiti do 3 milijarde dolara, a koja bi se trebala dogoditi u martu.

Cilj objave finansijskih detalja je uveriti investitore da ta kompanija, osnovana 2012. godine kao besplatna mobilna aplikacija za slanje poruka, ima održivi poslovni model uprkos rastućim gubitcima.

U IPO registracionom dokumentu predanom američkoj Komisiji za vrednosnice (SEC), Snap navodi da će postati prva američka kompanija koja će izlistati akcije bez davanja glasačkih prava investitorima. Osnivači Snapa Evan Spiegel i Robert Murphy zadržaće tako kontrolu nad kompanijom.

Vrednost Snapa mogla bi se kretati između 20 i 25 milijardi dolara, kažu osobe upoznate sa situacijom koje su želele ostati anonimne. Time bi ta kompanija ostvarila najveću valuaciju u istoriji IPO-a američkih tehnoloških kompanija, nakon Facebooka.

U 2016. Snap je ostvario 404,5 miliona dolara prihoda od prodaje, što je 58,7 miliona više nego u 2015. No, snažno je porastao i neto gubitak – lani je iznosio 514,6 miliona dolara, skočivši s godinu ranije zabeleženih 372,9 miliona.

Snap je lani imao 158 miliona aktivnih korisnika ili 48 odsto više nego u 2015. Do kraja prošle godine Snapchat je povećao broj zaposlenika za 600 na 1.859, zahvaljujući agresivnom širenju poslovanja.

Facebookov Instagram, koji je nedavno uveo video sadržaj sličan onome Snapchata, imao je krajem prošle godine 600 miliona korisnika. Poput Snapchata, i Instagram prodaje reklamne oglase na svojoj platformi.

“U prošlosti smo poslovali s operativnim gubitcima, očekujemo ih i ubuduće, a možda nikad ne postignemo ili održimo profitabilnost”, stoji u IPO registracionom dokumentu Snapa, koji uobičajeno mora sadržavati upozorenje na rizike. I druge slične kompanije, poput Twittera takođe su davale slične izajve prilikom IPO-a.

Novac prikupljen putem IPO-a Snap namerava iskoristiti za opšte svrhe, uključuju radni kapital kao i operativne i kapitalne troškove.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze pale, veće kamate u Kini
Next Početak novog rudarskog "buma" u Australiji?

You might also like

Društvo 0 Comments

Srbija obeležava Dan državnosti

Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti održana je danas u Memorijalnom kompleksu u Orašcu, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsednika RS Milorada Dodika.

Industrija 0 Comments

Nemački Wieland otvara fabriku u Čačku

U Čačku je juče potpisan ugovor o investiciji nemačke kompanije Wieland koja planira da u ovom mestu otvori fabriku, prenosi Morava info.

Kompanije 0 Comments

Prihodi Jedinstva u prvom kvartalu skočili 21 odsto

Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna objavilo je nekonsolidovane izveštaje za prvi kvartal koji zbog sezonskog karaktera delatnosti nisu previše značajni, ali mogu nagovestiti trend poslovanja u tekućoj godini.

1 Comment

  1. Dalibor
    February 04, 00:01 Reply
    Ovo je sjajna prilika za investiranje i kupovinu akciju. Da sam znao kad je Facebook izlazio na berzu da kupim što više akcija sad bi se dobre pare zaradile. Mislim da i Sanpchat može imati dobru perspektivu na berzi.

Leave a Reply