SAD: Sankcije Rusiji ostaju dok “kontrola nad Krimom ne bude vraćena Kijevu”

SAD: Sankcije Rusiji ostaju dok “kontrola nad Krimom ne bude vraćena Kijevu”

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama zauzela je čvrst stav protiv ruske vojne akcije u istočnoj Ukrajini, osuđujući „agresivne akcije“ Moskve i rekavši da će sankcije SAD, koje su u vezi sa Krimom, ostati na snazi.

“Moram osuditi agresivne akcije Rusije“, rekla je u utorak Niki Hejli (Nikki Haley) Savetu bezbednosti UN nakon svog prvog javnog sastanka otkako je na predlog Donalda Trampa prošle nedelje imenovana za izaslanicu u UN.

„Mi želimo bolje odnose sa Rusijom“, rekla je Hejli. „Ipak, porazno stanje u istočnoj Ukrajini je takvo da zahteva jasnu i oštru osudu akcija Rusije“.

Hejli je rekla da će sankcije protiv Rusije, koje su uvele SAD zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim, takođe ostati na snazi dok kontrola nad tom teritorijom ne bude vraćena Kijevu.

„Sjedinjene Države nastavljaju to da osuđuju i da pozivaju na trenutan prekid ruske okupacije Krima“, rekla je Hejli. „Krim je deo Ukrajine“, dodala je.

Tokom mesecima duge predizborne kampanje, Donald Tramp je izražavao divljenje prema ruskom lideru Vladimiru Putinu i postoje sumnje da se Rusija mešala u izbore u SAD sa ciljem nanošenja šete demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton.

To je navelo mnoge posmatrače spoljne politike da se pitaju da li će Trampova administracija zauzeti čvrst stav prema Moskvi. Komentari Hejlove čini se da navode na to da administracija nije spremna da sledi put unapređenja odnosa sa Moskvom po svaku cenu.

Ranije u utorak, Sekretarijat finansija SAD saopštio je da ublažava neke restrikcije uvedene na poslovne transakcije sa ruskom obaveštajnom službom (FSB), uprkost sankcijama koje je uveo bivši predsednik Barak Obama.

Portparol Bele kuće Šon Spajser (Sean Spicer) rekao je da taj potez ne znači da Sjedinjene Države ublažavaju sankcije Rusiji.

Izvor:Glas Amerike
Previous Brisel pozvao Beograd i Prištinu da se uzdrže od zapaljivih poruka
Next Nastavljeni masovni protesti u Rumuniji

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Srbija i Crna Gora u EU do kraja 2025.godine?

Hrvatski “Jutarnji list” navodi da je imao uvid u poverljiv dokument koji bi Evropska komisija trebalo da usvoji uskoro, a u kom se pominje i članstvo Srbije u EU.

Geopolitika 4 Comments

Hag presudio u sporu Kine i Filipina: Peking nema istorijska prava u Južnom kineskom moru

Presudom međunarodnog Stalnog arbitražnog suda (PCA) u Hagu danas je osporena isključiva jurisdikcija Kine nad Južnim kineskim morem.

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Žestoke borbe za Alepo i Raku, Rusi se vratili na ratište

Ruski vojni avioni uništili su objekte Islamske države za nelegalnu proizvodnju nafte kod mesta Taure u blizini Rake u Siriji, saopštio je ruski Centar za primirje u toj zemlji.

1 Comment

  1. Realno
    February 03, 09:55 Reply
    „Sjedinjene Države nastavljaju to da osuđuju i da pozivaju na trenutan prekid ruske okupacije Krima“, rekla je Hejli. „Krim je deo Ukrajine“, dodala je. „Sjedinjene Države nastavljaju to da osuđuju i da pozivaju na trenutan prekid NATO okupacije Kosova i Metohije“, rekla je Hejli. „Kosovo i Metohija su deo Srbije“, dodala je.

Leave a Reply