White paper: Velika Britanija objavila plan izlaska iz EU

White paper: Velika Britanija objavila plan izlaska iz EU

Britanska vlada objavila je danas dokument pod nazivom “Beli papir” (White paper) koji sadrži planove za predstojeće pregovore o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Među 12 prioroiteta nalazi se i stavka na koju je škotska premijerka Nicola Sturgeon ranije najavila da ta zemlja neće pristati – izazak iz jedinstvenog tržiša EU.

U dokumentu na 77 strana je istaknuto 12 prioriteta koje je britanska premijerka Tereza Mej pomenula u prošlomesečnom govoru, a među kojima je i da će Britanija tražiti sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, ali ne i neograničeno prelazno stanje. U dokumentu se dodaje da mogu biti potrebni različiti rokovi za postepeno uvođenje u primenu novih sporazuma o pitanjima kao što su kontrole imigracija i carinski sistemi posle izlaska iz EU.

Prema tom dokumentu, Velika Britanija će, kako prenosi CNN, zatražiti “novo strateško partnerstvo” sa Evropom i pokušaće da zadrži elemente zone slobodne trgovine uprkos napuštanju jednstvenog tržišta EU i carinske unije.

Zvanični London će, kako se navodi u dokumentu, najpre pokušati da postigne trgovinske sporazume sa SAD, Kinom, Brazilom, Australijom, Novim Zelandom, Indijom i zemljama iz Persijskog zaliva, a istovremeno će nastojati da održi kontinuitet sa zemljama koje su trenutno pokrivene sporazumima EU.

Kada je reč o trgovini, vlada u Londonu će pokušati da zadrži veliki deo aktuelnih trgovinskih aranžmana između Britanije i EU, ali će isto tako nastojati da poveća trgovinu sa drugim zemljama. U dokumentu je ponovljena nedavna izjava premijerke Therese May da Britanija neće ostati deo jedinstvenog tržišta EU, već da će tražiti “najslobodniju moguću trgovinu robom i uslugama između Velike Britanije i EU”.

Nicola Sturgeon (Foto:Getty Images)

Nicola Sturgeon (Foto:Getty Images)

Škotska premijerka Nicola Sturgeon više puta javno je ponovila da će ukoliko Škotska ne bude ostala deo jedinstvenog tržišta EU sasvim sigurno doći do novog referenduma za nezavisnost.

Na nedavnom sastanku dve primijerke, Nicola Sturgeon je istakla da nije videla dokaze da su njeni predlozi, među kojima je i taj da Škotska ostane na jedinstvenom tržištu EU, shvaćeni ozbiljno.

Na glasanju za izalazak iz EU u maju 2016. godine, Škotska je većinski glasala za ostanak.

Izvor:Tanjug
Previous Nokia u gubitku od 766 miliona evra zbog pada prodaje mrežne opreme
Next Vučić pozvao Srbe sa Kosova i Metohije da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije

You might also like

Najvažnije vesti 3 Comments

Velika Britanija napušta Evropsku uniju

Britanija je glasala za izlazak iz Evropske unije, potvrdila je danas britanska Izborna komisija.

Geopolitika 0 Comments

SAD bacile najveću konvencionalnu bombu u Avganistanu

SAD su u napadu na Avganistan bacile do sada najveću nenukleranu bombu, GBU-43, poznatu kao “majku svih bombi” (MOAB, Mother of all bombs), saopštila je danas Vojska SAD.

Geopolitika 0 Comments

Sirijska opozicija suspendovala učešće u mirovnim pregovorima u Ženevi

Sirijska opozicija je u ponedeljak prekinula formalno učešće u indirektnim pregovorima s vladom predsednika Bashara Assada u znak protesta zbog novih sukoba, posebno kod severnog grada Alepa, i zbog teške

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply