Izvoz oružja firmi iz Srbije u 2016. premašio 800 miliona dolara

Izvoz oružja firmi iz Srbije u 2016. premašio 800 miliona dolara

Ukupna vrednost dozvola izdatih domaćim preduzećima u Srbiji za izvoz oružja u 2016. godini veća je od 800 miliona dolara, pokazali su podaci nadležnog sektora Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u koje je agencija Beta imala uvid.

Medju deset najvećih izvoznika i po realizovanim ugovorima 2015. i po ugovorenoj vrednosti 2016. godine nalaze se državna preduzeća poput “Jugoimporta-SDPR”, “Prvog Partizana”, “Zastava oružja”, “Prve petoletke”, ali i privatna preduzeća “Partizan TECH D.O.O.”, “Tehnoremont D.O.O”., “Uni Global D.O.O”, “Krupnik D.O.O.”, “Eling A.D” i “DLS Specijalni sistemi D.O.O”.

“Činjenica je da u poslednjih nekoliko godina na svetskom nivou raste potražnja za vojnom opremom što je imalo uticaja i na porast izvoza naših proizvođača, ali i trgovaca koji plasiraju robu, kako iz srpskih, tako i iz stranih fabrika. Dozvole izdate za 2016. godinu prelaze vrednost od 800 miliona dolara”, rekao je agenciji Beta državni sekretar tog ministarstva Stevan Nikčević.

On je dodao da porast beleže i susedne zemlje, a da su “krajni korisnici zemlje Bliskog istoka, Afrike i Azije”.

“Nemamo nijedan evidentiran slučaj da je oružje završilo u zemljama koje su pod embargom. Srbija je jedan od lidera po transparentnosti kada je reč o prodaji oružja, a naši eksperti su jedini van EU koji su pozvani da, obučavaju druge zemlje u tim procesima”, kazao je Nikčević.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Shell udvostručio neto dobit u 2016. godini
Next SAD: Jedna od najvećih kolekcija automobila ide na aukciju

You might also like

Kompanije 0 Comments

EU istražuje Zaru zbog utaje poreza

Inditex, matična kompanija Zare, našla se pod istragom Evropske komisije, zbog omogućavanja tom prodavcu odeće na malo da izbegne najmanje 585 miliona evra poreza. 

Najvažnije vesti 0 Comments

Potpisan sporazum o izgradji fabrike guma u Zrenjaninu

Sporazum o izgradnji fabrike guma kineske kompanije “Shandong Linglong” u Zrenjaninu potpisan je danas u tom gradu, a ceremoniji je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kompanije 0 Comments

Drugi bezuspešan pokušaj zakupa BIP-a

Propao je i drugi pokušaj da se Beogradska industrija piva izda u zakup jer je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika povukla oglas za prikupljanje ponuda za poslovno tehničku saradnju koji

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply