Izvoz oružja firmi iz Srbije u 2016. premašio 800 miliona dolara

Izvoz oružja firmi iz Srbije u 2016. premašio 800 miliona dolara

Ukupna vrednost dozvola izdatih domaćim preduzećima u Srbiji za izvoz oružja u 2016. godini veća je od 800 miliona dolara, pokazali su podaci nadležnog sektora Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u koje je agencija Beta imala uvid.

Medju deset najvećih izvoznika i po realizovanim ugovorima 2015. i po ugovorenoj vrednosti 2016. godine nalaze se državna preduzeća poput “Jugoimporta-SDPR”, “Prvog Partizana”, “Zastava oružja”, “Prve petoletke”, ali i privatna preduzeća “Partizan TECH D.O.O.”, “Tehnoremont D.O.O”., “Uni Global D.O.O”, “Krupnik D.O.O.”, “Eling A.D” i “DLS Specijalni sistemi D.O.O”.

“Činjenica je da u poslednjih nekoliko godina na svetskom nivou raste potražnja za vojnom opremom što je imalo uticaja i na porast izvoza naših proizvođača, ali i trgovaca koji plasiraju robu, kako iz srpskih, tako i iz stranih fabrika. Dozvole izdate za 2016. godinu prelaze vrednost od 800 miliona dolara”, rekao je agenciji Beta državni sekretar tog ministarstva Stevan Nikčević.

On je dodao da porast beleže i susedne zemlje, a da su “krajni korisnici zemlje Bliskog istoka, Afrike i Azije”.

“Nemamo nijedan evidentiran slučaj da je oružje završilo u zemljama koje su pod embargom. Srbija je jedan od lidera po transparentnosti kada je reč o prodaji oružja, a naši eksperti su jedini van EU koji su pozvani da, obučavaju druge zemlje u tim procesima”, kazao je Nikčević.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Shell udvostručio neto dobit u 2016. godini
Next SAD: Jedna od najvećih kolekcija automobila ide na aukciju

You might also like

Industrija 0 Comments

Ko su kupci Galenike?

Potencijalni strateški partner za 25 odsto vlasništva u nekadašnjem farmaceutskom gigantu platiće najmanje sedam miliona evra. Ko su kompanije zainteresovane za kupovinu Galenike?

Industrija 0 Comments

Alrosa očekuje deficit na globalnom tržištu dijamanata do 2019.

Alrosa, najveći svetski proizvođač dragog kamenja, očekuje da do 2019. tražnja na globalnom tržištu dijamanata premaši ponudu, saopštila je kompanija na predstavljanju godišnjeg izveštaja za 2015.

Industrija 0 Comments

Ministarstvo privrede: Radnicima fabrike Fiat nedovoljno sve što je Vlada predložila

Ministarstvo privrede Srbije je u subotu u saopštenju ocenilo da je Štrajkačkom odboru kragujevačke fabrike Fiat Chrysler Automobiles (FCA) nedovoljno sve što je Vlada Srbije predložila i da je jedino

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply