Izvoz oružja firmi iz Srbije u 2016. premašio 800 miliona dolara

Izvoz oružja firmi iz Srbije u 2016. premašio 800 miliona dolara

Ukupna vrednost dozvola izdatih domaćim preduzećima u Srbiji za izvoz oružja u 2016. godini veća je od 800 miliona dolara, pokazali su podaci nadležnog sektora Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u koje je agencija Beta imala uvid.

Medju deset najvećih izvoznika i po realizovanim ugovorima 2015. i po ugovorenoj vrednosti 2016. godine nalaze se državna preduzeća poput “Jugoimporta-SDPR”, “Prvog Partizana”, “Zastava oružja”, “Prve petoletke”, ali i privatna preduzeća “Partizan TECH D.O.O.”, “Tehnoremont D.O.O”., “Uni Global D.O.O”, “Krupnik D.O.O.”, “Eling A.D” i “DLS Specijalni sistemi D.O.O”.

“Činjenica je da u poslednjih nekoliko godina na svetskom nivou raste potražnja za vojnom opremom što je imalo uticaja i na porast izvoza naših proizvođača, ali i trgovaca koji plasiraju robu, kako iz srpskih, tako i iz stranih fabrika. Dozvole izdate za 2016. godinu prelaze vrednost od 800 miliona dolara”, rekao je agenciji Beta državni sekretar tog ministarstva Stevan Nikčević.

On je dodao da porast beleže i susedne zemlje, a da su “krajni korisnici zemlje Bliskog istoka, Afrike i Azije”.

“Nemamo nijedan evidentiran slučaj da je oružje završilo u zemljama koje su pod embargom. Srbija je jedan od lidera po transparentnosti kada je reč o prodaji oružja, a naši eksperti su jedini van EU koji su pozvani da, obučavaju druge zemlje u tim procesima”, kazao je Nikčević.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Shell udvostručio neto dobit u 2016. godini
Next SAD: Jedna od najvećih kolekcija automobila ide na aukciju

You might also like

Kompanije 0 Comments

Pirelli izlazi na Milansku berzu

Italijanski “Pirelli” utvrdio je cenu svojih akcija za izlazak na Milansku berzu. 

Kompanije 0 Comments

Nemački IGB Automotive gradi novi pogon u Inđiji

U Inđiji počinje gradnja novog proizvodnog pogona nemačke kompanije IGB Automotive Comp.

Kompanije 0 Comments

Philip Morris povećao profit u prvih šest meseci za 11 odsto

Niška fabrika duvana, Philip Morris Operations, zabeležila je rast profitabilnosti u prvih šest meseci, uprkos tome što je pristupila novom modelu uslužne proizvodnje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply