Guverner NBS: Jačanje evra prema dinaru sezonskog karaktera, uobičajeno na početku godine

Guverner NBS: Jačanje evra prema dinaru sezonskog karaktera, uobičajeno na početku godine

Jačanje evra u odnosu na dinar je sezonskog karaktera, jer je početkom godine veća tražnja za devizama zbog pojačane kupovine od strane domaćih uvoznika energenata, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ona je za internet izdanje Blica rekla da od početka godine postoje nešto izraženiji pritisci na slabljenje dinara, iz domaćih i međunarodnih izvora.

“U nekoliko navrata NBS je pominjala da su u mnogome ovi faktori sezonskog karaktera i karakteristični za početak godine”, rekla je Tabaković.

Po njenim rečima, veća tražnja za devizama je tada posledica pojačane kupovine koju obavljaju domaća preduzeća, uvoznici energenata, “kao i smanjenja indeksirane aktive banaka”.

Tabaković kaže i da je, pored toga, pojačana neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu.

“U najvećoj meri to je rezultat odluke Federalnih rezervi (FED) SAD da povećaju osnovnu kamatnu stopu i očekivanja tržišnih učesnika da će centralna banka SAD u narednom periodu povećavati kamatne stope brže nego što je inicijalno očekivano”, rekla je ona.

Guvernerka NBS je navela i da je to “dodatni faktor koji doprinosi pritiscima ka slabljenju dinara”.

Ona je dodala da NBS prati uticaje svih faktora koji deluju na deviznom tržištu.

“Napominjemo da NBS ne cilja ni na jedan nivo deviznog kursa, niti utiče na njegov trend, ali blagovremeno reaguje kada je to potrebno, kako bi sprečila njegove prekomerne kratkoročne fluktuacije”, rekla je Tabaković.

Mesečni presek kursa evra u januaru ove godine iznosio je 123,8 dinara, u decembru prošle godine je bio 123,42 , u novembru 123,19, a prethodnog meseca 123,18.

U septembru prošle godine iznosio je 123,23, a u avgustu iste godine 123,31 dinar.

Kurs dinara u petak skoro nepromenjen prema evru

 Zvanični srednji kurs u petak će biti 124,0147, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na današnji dan, saopštila je NBS.

Na mesečnom nivou dinar je prema evru slabiji za 0,4 odsto, a u poređenju sa istim danom prošle godine 1,2 odsto.

Od početka godine dinar je prema evru oslabio 0,4 odsto.

Indikativni kurs dinara prema dolaru je ojačao 0,1 odsto i iznosi 114,7116 dinara za dolar.

Na mesečnom nivou dinar je u odnosu na američku valutu jači za 2,1 odsto, dok je u poređenju sa istim danom prošle godine dinar je slabiji za 2,3 odsto.

Od početka godine dinar je prema dolaru ojačao 2,1 odsto.

Kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa Narodna banka Srbije je danas intervenisala prodajom 30 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu.

NBS je u ovoj godini na međubankarskom deviznom tržištu prodala 270 miliona evra (uključujući i današnju).

Izvor:Beta
Previous Tesla Motors promenio naziv u Tesla Inc
Next Gazprom: Rekord u izvozu gasa na tržišta van Zajednice nezavisnih država u januaru 2017.

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze pale, cene nafte u fokusu

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale, kao i na Wall Streetu dan pre, jer ulagače zabrinjava pad cena nafte na najniže nivoe u sedam meseci.

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija formira zajedničke timove policije i vojske za zaštitu granice

Vlada Srbije formiraće zajedničke timove policije i Vojske Srbije koji će zaštiti granice Srbije od ilegalnog ulaska migranata, ali i od ilegalnog i kriminalnog ponašanja naših i tuđih krijumčara, izjavio

Beogradska berza: Solidno trgovanje, Belex15 ojačao 1%

Na kraju trgovačke sedmice zabeležena je solidna investiciona aktivnost uz nastavak rasta berzanskih indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 11,2 miliona RSD, dok je indeks najlikvidnijih akcija Belex15 ojačao

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply