Facebook udvostručio prihode u poslednja tri meseca 2016. godine

Facebook udvostručio prihode u poslednja tri meseca 2016. godine

Facebook je u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju ostvario prihode od 8,8 milijardi dolara, 51 odsto više nego godinu dana pre, dok je dobit više nego udvostručena, zahvaljujući velikom rastu oglašavanja.

Prema u sredu objavljenom poslovnom izveštaju, čista dobit Facebooka dostigla je u četvrtom kvartalu prošle godine 3,56 milijardi dolara, dok je u istom razdoblju godinu dana pre iznosila 1,56 milijardi.

Pritom su prihodi od oglašavanja, koji čine najveći deo prihoda Facebooka, porasli za 53 odsto, na 8,63 milijarde dolara.

Najviše su porasli prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima, pa sada čine oko 84 odsto ukupnih prihoda od oglašavanja, dok su godinu dana pre iznosili 80 odsto.

Oglašivači preusmeruju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od firmi koja od toga ima najviše koristi, iako je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea, koji takođe svakodnevno privlače milione posetioca.

Najveća globalna društvena mreža imala je na kraju proteklog tromesečja 1,86 milijardi aktivnih mesečnih korisnika širom sveta, što je 17 odsto više nego godinu dana pre.

Dnevno je tu društvenu mrežu koristilo 1,23 milijardi korisnika, 18 odsto više nego godinu dana ranije.

Od svih dnevnih korisnika Facebooka, njih 1,15 milijardi pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja, što je 23 odsto više nego godinu dana pre.

Snažan rast prihoda od oglašavanja umirio je ulagače jer ih je nedavno uznemirila poruka iz firme da će se rast prihoda verovatno značajno usporiti zbog ograničenog broja oglasa koje Facebook može prikazati korisnicima a da ih ne odvrati od korišćenja mreže.

U celoj prošloj godini prihodi Facebooka dostigli su 27,6 milijardi dolara, što je 54 odsto više nego godinu dana pre. Pritom je čista dobit skočila 177 odsto, na 10,2 milijarde.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cena akcije Facebooka porasla je u sredu na Wall Streetu više od 2 odsto.

Pritom ulagače nije uznemirila ni vest da je sud u Teksasu presudio da Facebook, odnosno njegovo virtuelno odeljenje Oculus, mora platiti 500 miliona dolara firmi ZeniMax Media jer je Oculus od te kompanije ukrao tehnologiju.

Izvor: GdeInvestirati
Previous Azijske berze: Akcije pale, ulagači na oprezu
Next Srbija: 1,5 odsto veći porez na automobile

You might also like

Kompanije 0 Comments

Ikea otvara distributivne centre u Splitu i Rijeci

U julu ove godine, IKEA će otvoriti svoj prvi distributivni centar u Rijeci.

Najvažnije vesti 0 Comments

Sertić: Tender za Galeniku za nekoliko dana

Objavljivanje tendera za Galeniku može da se očekuje za nekoliko dana, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić i dodao da je cilj da ova farmaceutska kompanija dobije strateškog partnera.

Alibaba ulaže 2,9 milijardi dolara u lanac hipermarketa

Alibaba će investirati 2,9 milijardi dolara za kupovinu udela kineskog lanca hipermarketa Sun Art Retail Group, u cilju strategije uvećanja prisustva u prehrambenom sektoru.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply